АКТУЕЛНО

ЗАХТЕВ: Србија да поново покрене питање Републике Српске Крајине (РСК)!


0002. Mapa Republike Srpske Krajine

На Никољдан 19.децембра 1991.године у Книну проглашена је Република Српска Крајина. Четири године касније, на данашњи дан 1995. хрватска војска и полиција, уз учешће официра, авијације и артиљерије НАТО пакта и прећутну подршку већине јединица из састава мировних снага УН, извршиле су агресију на западну српску републику. Книн, Бенковац, Обровац, Дрниш, Грачац, Двор на Уни, Костајница, Вргин Мост, Срб, Војнић, Слуњ, Доњи Лапац, Плашки, Кореница, Глина, Удбина и друга насељена места нашли су се под баражном ватром артиљерије, а на границу и линију одбране напало је око 200.000 бојовника. РСК је окупирана, око 2.000 Срба је убијено, а око 250.000 је протерано из РСК и Хрватске, чиме је укупан број Срба који су од 1991.године протерани из Хрватске достигао 700.000.

РСК је окупирана већ 21 годину. Међутим, формално-правно, ако се уважавају међународно право и резолуције Савета безбедности УН, она и данас постоји. Као што постоји обавеза Србије да питање постојања и статуса РСК покрене у међународним институцијама, пре свега у СБ УН и обавеза СБ УН да се о том питању изјасни.

Ево и због чега.

Легитимни политички представници српског народа (народни посланици и одборници) из крајишких општина у којима су Срби били убедљива већина становништва, а који су изабрани на првим демократским и вишестраначким изборима у СР Хрватској, одржаним у априлу 1990.године, су 18.децембра 1990.године прогласили САО Крајину и усвојили њен статут. Као одговор на правни и физички терор од стране хрватске државе над српским народом и крајишким општинама, који је кулминирао противуставним одузимањем српском народу статуса конститутивног народа у Хрватској и његовим проглашењем за националну мањину.

На исти начин и из истих разлога, слободном вољом представника српског народа у тим деловима СФРЈ, такође изабраних на легалним и међународно признатим изборима, које је организовао званични Загреб, проглашене су САО Западна Славонија и САО Источна Славонија, Барања и Западни Срем.

Годину дана од проглашења САО Крајине, 19.децембра 1991.године, након што је министар иностраних послова Немачке Дитрих Геншер саопштио да ће та земља признати независну Хрватску, представници САО Крајине и САО Западна Славонија су у Книну прогласили Републику Српску Крајину, којој се ускоро придружује и САО Источна Славонија, Барања и Западни Срем.

Месец и по дана касније, 2.фебруара 1992.године, председници Хрватске и Србије Фрањо Туђман и Слободан Милошевић прихватили су тзв. Венсов мировни план, који је предложио Саирус Венс, специјални изасланик генералног секретара УН.

На основу прихватања Венсовог мировног плана, Савет безбедности УН је 21.фебруара 1992.године усвојио Резолуцију 743, којом је РСК проглашена за зону под заштитом УН, чије границе и безбедност ће штитити УН и 10.000 „плавих шлемова“ под њиховом командом.

Венсов план и Резолуција 743/1992 Савета безбедности Уједињених нација дефинисали су Републику Српску Крајину као територију под заштитом УН, у којој ће политичка питања и сва друга питања бити решавана мирним путем – преговорима, то јест политичким договором српске и хрватске стране. Да ће то тако бити гарантовале су УН, Хрватска и Југославија, односно Србија.

У августу 1995.године Хрватска је прекршила мировни споразум и Резолуцију 743 и војном акцијом „Олуја“ окупирала РСК.

РСК је већ две деценије под хрватском контролом, али Резолуција 743 СБ УН никад није стављена ван снаге. А то, правно гледано, значи да РСК као заштићена зона УН још увек постоји.

С обзиром на то да је Резолуција 743 на снази, да је Србија матична држава српског народа, да је гарант спровођења Венсовог мировног плана и безбедности РСК, да ни Венсов план ни обавезе Србије и других гаранта његовог спровођења нису временски ограничени, Србија има моралну, међународно-правну и уставну обавезу да од Хрватске и УН, као других гаранта постојања заштићених српских зона у Хрватској и мирног решавања спора, затражи да разговарају о статусу тих територија, односно статусу РСК.

Суштина тог захтева треба да буде инсистирање на поштовању међународног права, на спровођењу обавеза прихваћених Венсовим планом и на враћању ствари на терену у првобитно стање. Не само стање уочи 4.августа 1995.године, када је Хрватска почела агресију на РСК, односно зоне под заштитом мировних трупа УН, већ на стање какво је на терену било 21.фебруара 1992.године ујутро, пре усвајања Резолуције 743.

Не постоји ни један оправдан државни, национални, геополитички, економски, историјски и морални разлог да Србија то не учини. Апсолутно ни један. Напротив. Организовано спречавање повратка протераних Срба у Хрватску, систематско кршење универзалних људских (посебно имовинских) права Крајишника који су се вратили у Хрватску и уопште Срба у Хрватској, све бруталнија рехабилитација НДХ и повампирење усташлука у Хрватској, сталне уцене којима је Србија изложена од Хрватске у процесу приступања Европској унији, само су разлог више да Србија коначно покрене ово питање.

Подсећам и да су Хрвати и Хрватска у два светска рата били на страни држава агресора које су започеле рат, на страни фашизма и нацизма. Да су у оба рата починили стравичне, здравом разуму несхватљиве, злочине над Србима. Да су у оба рата поражени и да су их на крају оба рата Срби и Србија из табора поражених превели у табор победника. Поклонили им државу и спасили их плаћања ратне штете.

Како су Хрвати и Хрватска вратили? За братску пружену руку на крају Првог светског рата узвратили су геноцидом и убиством више од 1.000.000 Срба у Другом светском рату. За доброчиниство на крају Другог светског рата узвратили су почињањем рата 1991.године, разбијањем заједничке државе СФРЈ, окупацијом РСК и највећим етничким чишћењем у Европи након Другог светског рата.

Да је ситуација обрнута, да се Хрватска налази на месту Србије, питање РСК би свакодневно било на дневном реду свих међудржавних разговора, али и свих међународних контаката званичног Загреба од 4.августа 1995.године до данас.

Хрвати би се сто пута упорније и грчевитије, користећи сва средства, борили за наше, него што се ми боримо за своје. Али за то нам већ нису криви Хрвати.

 

 Душан Марић

Душан Марић

Душан Марић

4.8.2016. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

5 replies »

 1. Пропустили смо због наивности да формирамо Србску државу,1918г,потом је све кренуло наопако,отуђени Срби са именима нових нација правили су државе,на уштраб Срба и што је још горе тај процес траје и дан данас.Како ствари стоје,припрема се отимање Рашке области,око је бачено на Ниш и јужно од њега,Космет је у самом финишу признања,Војвођанин нација већ планирана, и само на крају да се прогласи нација Шумадинац, и дефинитивно неће више бити ни Србије,ни Срба ,ни Србства.Тада би Србски непријатељи били спокојни,јер знају да све вештачке нације које су настале од Срба постају најкрволочнији и највећи непријатељи Србства.Но недајмо се узмимо упамет, васкрснимо као феникс птица уз помоћ савезника Русије и Кине повратимо све Србске земље и прогласимо њихов савез.Учинимо то ради славних предака,самих нас и будућих поколења да се имају и они дичити нама. Живео савез србских земаља.

  Свиђа ми се

 2. Сви Србски непријатељи скупа да се удруже, као што су кроз историју и радили,не могу бити већи непријатељи као што смо сами себе.Да ли би неко у свету опростио некоме ,као што смо ми Хрватима за злочине које су нам урадили три пута у једном веку а ми им направили државу,поклонили језик,територије.То може само Србски народ,а докле ће видећемо.

  Свиђа ми се

 3. “ Milosevic exonerated, as the NATO war machine moves on
  Neil Clark

  Neil Clark is a journalist, writer, broadcaster and blogger. He has written for many newspapers and magazines in the UK and other countries including The Guardian, Morning Star, Daily and Sunday Express, Mail on Sunday, Daily Mail, Daily Telegraph, New Statesman, The Spectator, The Week, and The American Conservative. He is a regular pundit on RT and has also appeared on BBC TV and radio, Sky News, Press TV and the Voice of Russia. He is the co-founder of the Campaign For Public Ownership @PublicOwnership. His award winning blog can be found at http://www.neilclark66.blogspot.com. He tweets on politics and world affairs @NeilClark66

  The ICTY’s exoneration of the late Slobodan Milosevic, the former President of Yugoslavia, for war crimes committed in the Bosnia war, proves again we should take NATO claims regarding its ’official enemies’ not with a pinch of salt, but a huge lorry load.
  For the past twenty odd years, neocon commentators and ‘liberal interventionist’ pundits have been telling us at every possible opportunity, that Milosevic (a democratically elected leader in a country where over 20 political parties freely operated) was an evil genocidal dictator who was to blame for ALL the deaths in the Balkans in the 1990s. Repeat after me in a robotic voice (while making robotic arm movements): ‘Milosevic’s genocidal aggression’ ‘Milosevic’s genocidal aggression’.

  But the official narrative, just like the one that told us that in 2003, Iraq had WMDs which could be launched within 45 minutes, was a deceitful one, designed to justify a regime change-op which the Western elites had long desired.

  The ICTY’s conclusion, that one of the most demonized figures of the modern era was innocent of the most heinous crimes he was accused of, really should have made headlines across the world. But it hasn‘t. Even the ICTY buried it, deep in its 2,590 page verdict in the trial of Bosnian Serb leader Radovan Karadzic who was convicted in March of genocide (at Srebrenica), war crimes and crimes against humanity.

  There was no official announcement or press conference regarding Milosevic‘s exoneration. We’ve got journalist and researcher Andy Wilcoxson to thank for flagging it up for us.

  How very different it all was when the trial of the so-called ‘Butcher of the Balkans’, began in February 2002! Then, you‘d have to have been locked in a wardrobe not to be aware of what was going on.

  CNN provided blanket coverage of what was described as “the most important trial since Nuremberg.” Of course, Milosevic’s guilt was taken as a given. “When the sentence comes and he disappears into that cell, no one is going to hear from him again,” declared US lawyer Judith Armatta from the Coalition for International Justice, an organization which had the former US Ambassador to Yugoslavia, Warren Zimmerman, as an advisory board member.

  Anyone who dared to challenge the NATO line was labeled a “Milosevic apologist”, or worse still, a “genocide denier”, by ‘Imperial Truth Enforcers’.

  But amid all the blather and the hype surrounding the ’trial of the century’ it soon became apparent the prosecution was in deep, deep trouble. The Sunday Times quoted a legal expert who claimed that “Eighty percent of the prosecution’s opening statements would have been dismissed by a British court as hearsay.” That, I believe, was a generous assessment.

  The problem was that this was a show trial, one in which geopolitics came before hard evidence. It’s important to remember that the original indictment against Milosevic in relation to alleged Kosovo war crimes/genocide was issued in May 1999, at the height of the NATO bombing campaign against Yugoslavia and at a time when war was not going to plan for the US and its allies.

  The indictment was clearly designed to exert pressure on Milosevic to cave into NATO’s demands.

  The trouble for NATO was that by the time Milosevic’s trial was due to start, the Kosovo narrative had already unraveled. The lurid claims made by the US and its allies about genocide and hundreds of thousands being killed, catalogued by the great John Pilger here, had been shown to be false. In September 2001, a UN court officially held that there had been no genocide in Kosovo.

  So in an attempt to beef up their weakening case against Milosevic the prosecutors at The Hague had to bring in new charges relating to the war in Bosnia, accusing ‘Slobo’ of being part of a ‘joint criminal conspiracy’ to kill/ethnically cleanse Bosnian Croats and Bosnian Muslims in pursuance of a ’Greater Serbia’ project.

  In normal criminal prosecutions evidence is collected and then, if it’s deemed sufficient, charges are brought. But the opposite happened in the case of Milosevic: he was charged for political reasons and the hunt for evidence then followed.

  The irony is that the former Yugoslav President had already been praised by President Clinton for his role in brokering a peace deal in Bosnia in 1995, which was signed in Dayton, Ohio.

  The truth is that Milosevic was no hardcore Serb nationalist but a lifelong socialist, whose commitment was always to a multi-racial, multi-ethnic Yugoslavia.

  His aim throughout his time in power was not to build a ’Greater Serbia‘, but to try and keep Federal Yugoslavia together, as the ICTY now belatedly acknowledges.

  Not only was Milosevic not responsible for ethnic cleansing which took place in Bosnia, he actually spoke out against it. The ICTY noted Milosevic’s “repeated criticism and disapproval of the policies made by the Accused (Karadzic) and the Bosnian Serb leadership.” Milosevic, a man for whom all forms of racism were anathema, insisted that all ethnicities must be protected.

  But in order to punish Milosevic and to warn others of the consequences if they dared to oppose US power, history had to be re-written. The pro-Yugoslavia socialist who had opposed the policies of the Bosnian Serb leadership had to be turned, retrospectively, into the villain of the Bosnian War and indeed blamed for all the bloodshed which took place in the Balkans. Meanwhile, the aforementioned US Ambassador Warren Zimmerman, whose malign intervention to scupper a diplomatic solution helped trigger the Bosnian conflict got off scot-free.

  The ‘Blame it All on Slobo’ campaign saw facts simply thrown out of the window. One article, written, I kid ye not, by an Oxford University Professor of European Studies even had Milosevic as leader of Yugoslavia in 1991 (the year that Slovenia broke away). In fact the Bosnian Croat, Ante Markovic, was the leader of the country at the time.

  Inevitably, Milosevic was likened to Hitler. “It was just like watching the evil strutting Adolf Hitler in action,” wrote the News of the World’s political editor, when Milosevic had the temerity to defend himself in court. “There were chilling flashes of the World War Two Nazi monster as the deposed Serb tyrant harangued the court.”

  To make sure readers did get the Milosevic=Hitler point, the News of the World illustrated their diatribe with a picture of Hitler ‘The Butcher of Berlin’, in front of a concentration camp, with a picture of Milosevic ‘The Butcher of Belgrade’ superimposed on a picture of a Bosnian concentration camp. Which in fact, he had nothing to do with.

  Very conveniently for the prosecution, Milosevic died suddenly in his cell in March 2006.

  Going by what we had seen at the trial up to that point, it’s inconceivable that a guilty sentence could have been passed. A whole succession of ’smoking gun’ witnesses had turned out to be dampest of damp squibs.

  As I noted in an earlier piece:
  Star witness Ratomir Tanic was exposed as being in the pay of Western security forces, whilst ex-Yugoslav secret police chief Rade Markovic, the man who was finally going to spill the beans on Milosevic and reveal how his former master had ordered the expulsion of ethnic Albanians from Kosovo, in fact did the opposite and testified that he had been tortured to tell lies and that his written statement had been falsified by the prosecution.

  In addition, as I noted here, the former head of security in the Yugoslav army, General Geza Farkas (an ethnic Hungarian), testified that all Yugoslav soldiers in Kosovo had been handed a document explaining international humanitarian law, and that they were ordered to disobey any orders which violated it. Farkas also said that Milosevic ordered no paramilitary groups should be permitted to operate anywhere in Kosovo.

  When Milosevic died, his accusers claimed he had “cheated justice”. But in fact, as the ICTY has now confirmed, the injustice was done to Milosevic.

  While he had to defend himself against politically-motivated charges at The Hague, the US and its allies launched their brutal, illegal assault on Iraq, a war which has led to the death of up to one million people. Last year a report from Body Count revealed that at least 1.3 million people had lost their lives as a result of the US-led ‘war on terror’ in Iraq, Afghanistan and Pakistan.
  Those sorts of figures help us get Kosovo into some kind of perspective. Even if we do hold Milosevic and the Yugoslav government responsible for some of the deaths there in 1999, (in a war which the West had clearly desired and provoked) far, far, greater death and destruction has been caused by the countries who were the keenest to see the President of Yugoslavia in the dock. As John Pilger noted in 2008, the bombing of Yugoslavia was the “perfect precursor to the bloodbaths in Afghanistan and Iraq.”

  Since then we’ve also had the NATO destruction of Libya, the country which had the highest living standards in the whole of Africa and the backing of violent ‘rebels’ to try and achieve ‘regime change’ in Syria.

  You don’t have to be Sherlock Holmes to see a pattern here.

  Before a US-led war or ‘humanitarian intervention’ against a targeted state, a number of lurid claims are made about the country‘s leader and its government. These claims receive maximum media coverage and are repeated ad nauseam on the basis that people will bound to think they’re true.

  Later it transpires that the claims were either entirely false (like the Iraq WMD ones), unproven, or greatly exaggerated. But the news cycle has moved on focusing not on the exposure of the fraudulent claims made earlier but on the next aggressive/genocidal ‘New Hitler’ who needs to be dealt with. In 1999 it was Milosevic; now it’s Assad and Putin.

  And guess what, dear reader? It’s the same people who defend the Iraq war and other blood-stained Western military interventions based on lies, unproven claims or great exaggerations, who are the ones doing the accusing.

  As that very wise old saying goes: When you point one finger, there are three fingers pointing back to you.

  Follow Neil Clark on Twitter @NeilClark66

  The statements, views and opinions expressed in this column are solely those of the author and do not necessarily represent those of RT.

  https://www.rt.com/op-edge/354362-slobodan-milosevic-exonerated-us-nato/

  Свиђа ми се

 4. ЗАХТЕВ: Србија да поново покрене питање Републике Српске Крајине?? Прво да дамо одговор дали су политичка руководства у: Србији, Републици Српској била достојна својих обавеза према сопственом народу и заједничкој држави свих Срба. Савез комуниста до распада СФРЈ није реаговао на време поманхиталом шовинизму код Хрвата јер они су били кључ у брави Југослаје. Политичко понашање у Београду, Србији СПСа није благо наклоно гледала шта се дешава у ратом захваћеним Крајинама Српским. Тврдим да политичко руководство СДСа у Републици Српској није имало координацују са политичким руководством Републике Српска Крајина такође СДС. Та два СДСа трчали су у Београд и опањкавали једни друге штоје СПСу и Милошевићу дало одрешене руке да тргује са СРПСКИМ КРАЈИНАМА што ћу рећи са Србима мање вредности јер нису из круга двојке. Шта Србија може сада да уради да поништи АВНОЈСКЕ ПОДЕЛЕ СРПСКОГ НАРОДА од Охрида до Триглава. Србима нетреба нова Југославија Србија на свим својим етничким просторима од 1918 до 1945. Толико.

  Свиђа ми се