ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА

Смиљан – родно место Николе Тесле, данас не постоји!


smiljan-rodno-mesto-nikole-tesle-160-godina-post

По Николи Тесли назвали смо аеродром, термоелектрану, булеваре, школе и музеј. Међутим, мало људи зна да родно место Николе Тесле, Смиљан, данас више не постоји.

Док су се Срби деценијама трудили да одбране истину о српском пореклу великог научника, неки су пре тога покушали да се његови корени склоне у заборав.

Усташе су на светог Илију 1941. године, побиле сав српски живаљ у Смиљану и околним српским селима. Тада је срушена кућа у којој је рођен Никола Тесла и храм у којем је служио његов отац, Милутин Тесла, православни свештеник и први вероучитељ у реалци у Госпићу.

Прота Милутин Тесла је за новине „Србски Дневник“ под псеудонимом Родољуб Правичић писао у корист слободе Срба на православну вјеру у Аустријском царству.

Данас је од Смиљана остало мало гробље изнад цркве и једна гробница са нешто више од 600 људи, жена, деце…

Усташе су у Смиљану и околини убили 119 људи са презименом Тесла.
Сетите се овога сваки пут када чујете да је Никола Тесла Хрват.

 

1 reply »

  1. А шта смо као држава и народ под влашћу комуниста и сада неокомуниста урадили да презентујемо истину у свет колико су усташе и усташка НДХ побиле Теслиних рођака,комшија а сада га својатају. Где је САНУ,какви то људи са каквим знањем седе ко их плаћа да ћуте и крију истину о страдању нашега народа.Пробудимо свест и савест ,уздигнимо се као народ,зашто смо у толикој апатији као да чекамо нестанак.

    Liked by 1 person