Љиљана Јовановић

Резултат научне студије – Уобичајени пестициди убијају до 40% сперме пчела и доводе до опадања пчелиње популације


27.07.2016. Извор: РТ
Превод за СРБски ФБРепортер: Љиљана Јовановић

 

pcela1

Фото: Dominic Ebenbichler / Reuters

Један од најраспрострањенијих инсектицида има споредни ефекат да уништава значајан број сперматозоида код трутова (мужјака пчела), каже се у новој теорији, чиме се потенцијално објашњава драматичан пад популације пчела у Америци.

Швајцарски научници су истраживали како једна класа неуро-активних инсектицида, позната под именом нео-никотиноиди, могу да утичу на пчеле. Резултати њиховог рада су објављени у среду у „Royal Society B’s journal proceedings“ .

У њиховом истраживању пчеле су подељене на две групе, од којих је прва група храњена поленом третираним хемикалијама које се користе на пољима а зову се „Thiamethoxam и Clothianidin”, док је друга група добијала „чисту“ храну. Након 38 дана испитивани су експериментални организми и њихово семе.

Мужјаци пчела настали из неоплођених јаја пчела, познати су као „трутови “, постали су врло интересантни за научнике јер је њихова примарна улога оплодња плодне матице.

У контролисаним условима експеримента показало се да трутови храњени поленом третираним нео-никотиноидима производе за 39 % мање сперматозоида него они трутови који нису били изложени утицају хемикалија.

Широко распрострањена превентивна употреба нео-никотиноида можда је имала  ненамеран контрацептивни ефекат, који је превиђен, а који се јављао и код инсеката који нису били мета деловања, чиме су практично ограничени напори да се оствари заштитни ефекат“- тврди се у студији.  Репродуктивна функција трутова није сасвим угашена, али је јасно да је оплођење матице постало теже од трутова који су изгубили  део своје урођене моћи оплодње – приметили су истраживачи са Универзитета у Берну.

„Приметили смо знатан негативан утицај на преживљавање сперме, што је  резултирало значајним смањењем броја живих сперматозоида, које су производили трутови храњени нео-никотиноидима“.

 „То може имати врло неповољне последице на  снагу и здравље  колоније, као и на смањење генетске разноврсности у популацији пчела“- закључили су научници.

Женке пчела нису показивале никакву промену у способности оплођења, потврдила је студија.

Осим негативног ефекта на сперму, значајно се смањила и дужина живота пчела које су биле у  контакту са инсектицидима, са 22 дана на 15 дана. Разлог за то је пад имунолошког система пчела.pcela 2

Савремена истраживања су открила да су агрохемикалије у стању да оштете функције имунолошког система, због тога је вероватно да трутови који су храњену нео-никотиноидима имају смањену способност детоксикације (очишћење од отрова), а то има за последицу скраћење живота трутова“- каже се у студији.

Колоније инсеката опрашивача у Европи и Северној Америци показују синдром поремећаја познатог под именом „Поремећај пропадања колонија“ када већина пчела радилица напусти кошницу, оставља матицу и  незреле ларве пчела, иако у кошницама и саћима има довољно хране.

Овај поремећај је довео до великих економских  губитака, због тога што су пчеле и остали инсекти опрашивачи одговорни за опрашивање три четвртине светских залиха хране.  Фармери који изнајмљују пчеле ради опрашивања њихових култура, ), због смањења бројности пчела, повећали су трошкове производње за скоро 20% (око 200 $ по кошници од почетка 2013 године.

Исте године Европска комисија донела је одлуку о забрани коришћења широко примењиваних инсектицида  који убијају пчеле. Ова проблематика је поново покренута и довела је до поновних  расправу Великој Британији, Француској и у другим земљама и током 2016. године.