АКТУЕЛНО

Данијела Ружичић: Самовоља једног човека – борба за опстанак и преживљавање грађана тек предстоји


 

Илустрација СРБски ФБРепортер

Досадашњи резултати су, све у свему, тужни и поражавајући: нестала је средња класа, озбиљно су присутне социјалне неправде, беда и сиромаштво на сваком кораку, све распрострањенија корупција, умешаност политике са интересима крупног капитала, огроман дефицит, огроман јавни дуг… Заувек ће остати исписане и још многе тамне мрље: злоупотреба државе као сопственог плена, непрегледна бирократија, утаја пореза, дужничко ропство.

Сиромаштво и беда ће остати, без преседана, један од главних карактеристика Србије у дугом низу година.

Економска ситуација у којој се Србија налази, довешће врло брзо на ивицу банкрота и тиме ће Србија бити свесно гурнута у дугу рецесију, која је углавном резултат политике наметнуте од ММФ-а и Светске банке. Последице овакве политике платиће сви грађани Србије, који ће дуго живети на ивици основне егзистенције.

Данас, после 16 година, Србија је направила опасан заокрет у прошлост

Животни стандард просечног грађанина је такав да је доведен у питање опстанка. Незапосленост је у реалности досегла преко 40%. Србија пролази кроз ледено економско доба, ситуација ће ускоро прерасти у хуманитарну кризу. Број самоубистава у последњих неколико година говори сам за себе…

Политика штедње која је заправо наметнути концепт ММФ-а, довешће до економског колапса. Српско друштво и даље подељено, не схвата и даље да му полако измиче тло под ногама и да хаос који следи, нико неће моћи да заустави.

Чињеница је да дуга економска криза кроз коју Србија пролази резултира масовним неповерењем људи у политички систем. Многи грађани посматрајући ‘’демократски’’ изабрану власт како постаје марионета, принуђена да без поговора извршава наредбе зајмодаваца, почиње полако да сумња, али још увек недовољно.

Каквог смисла има, да гласаш за једну странку и да бираш владу када она више није независна, и уместо да служи интересима народа и грађана који су је изабрали, она понизно слуша наређења и служи интересима страних кредитора?

Који је смисао демократије кад је она потчињена кредиторима и тржиштима, а не обезбеђује својим грађанима основно право на достојанствен живот притом понижавајући смисао независности и суверенитета?

Откако су влада и њени страни “директори” наметнули меморандум и политику строге штедње, политички живот је пун насиља и провокација. Чини се да су у све то умешани и неки парадржавни механизми, који неодољиво подсећају на године крхке демократије одмах након деведесетих година. То наравно неће одвести у грађански рат, али може да доведе до стварања још строжег, агресивнијег и репресивнијег државног апарата, који ће у савезу са полицијом и војском имати маску парламентарног уређења, а у суштини бити “демократска” влада која ће наметати свој “ред и закон”, сламати народ и наметати страх и илузију о сигурности друштва. Нешто налик “баршунастој диктатури” са покрићем парламентарног система.

Приватизација најважних ресурса следи убрзо

Овде је већ реч о глобалној шеми како поробити народе. Међународна финансијска олигархија, удружена са локалним корумпираним политичарима и локалним тајкунима, креирају сумануте кредите. Ти исти кредити се онда исисавају из буџета и завршавају на егзотичним острвима, а народу остају суманути дугови. Аргумент је врло јак – “узели су паре, морају да врате”. После тога наступа приватизација државне имовине за мале паре, грађани остају због хипотека без кућа и станова, и сва та имовина завршава у рукама тајкуна. Циљ је без испаљеног метка, опљачкати, поробити и колонијализовати земље и народе.

Србија ће убрзо кренути у приватизацију електропривреде, телекомуникација, јавних предузећа и то ће све бити у складу са меморандумом о разумевању договореним са својим међународним кредиторима. Биће то само један пример показатеља “успешности” садашње, а и претходних власти. Што пре се отарасити друштвених добара, како би страни капитал лакше експлоатисао све што му падне до руку – то је основни задатак нове владе.

Логично…

Сходно дугорочној светској стратегији убијања народа, након многих упорних најава да повећања плата и пензија неће бити у наредних годину – две дана (осим за одабране кругове), следе нови таласи поскупљења хране и воде… Стање здравствених услуга у земљи и даље иде у све лошијем смеру… Али, немојте мислити да ће се цене услуга погребних предузећа смањити… Не, и оне ће ићи навише… Систем непогрешиво иде у унапред зацртаном смеру…

 

Данијела Ружичић

Извор: danijelaruzicic.com

———————-

30.7.2016. за ФБР приредила Биљана Диковић

1 reply »

  1. Све иде по задатку запада,наши јањичари и дахије овога времена немилосрдно уништавају свој народ и државу.Србија је сваког дана слабија и немоћнија ,народ пати једино је њима добро.Народу недостаје енергија,да се тргне као да чека ред за смрт.

    Свиђа ми се