Љубиша Марковић

НЕФОРМАЛНИ САМИТ ОБАВЕШТАЈАЦА У СЛОВЕНИЈИ


фото: Љ.Марковић

фото: Љ.Марковић

У Љубљани се сутра очекује трећа посета Путина тој бившој југословенској републици. Председник републике Словеније Борут Пахор је за  руску новинску агенцију ТАСС изјавио, да је посета председника Русије Словенији одлична прилика за поруку мира. Пахор је још додао да је свет дошао до тачке када су могућа два сценарија – или ће преовладати дијалог и сарадња или реторика искључивости и конфронтације.

Званични Кремљ је на свом сајту објавио, да ће стране на највишој равни разговарати о кључним питањима билатералне сарадње на подручју трговине, привреде, инвестиција, културе и хуманитарних питања, истовремено и прилика за размену мишљења о актуелним питањима у свету и региону.

фото: Љ.Марковић

фото: Љ.Марковић

Председници ће по доласку Путина посетити малу руску капелу на Вршичу а затим на љубљанском гробљу Жале присуствовати свечаном откривању споменика палим руским борцима у 1. и 2. Светском Рату на подручју Словеније. Крајем дана на Брду при Крању је предвиђена радна вечера са политичким врхом Словеније.

Vrsic 004

фото: Љ.Марковић

У Словенији се већ налазе разни представници руске политичке, привредне, културне и уметничке сцене као и делегације руске и србске православне цркве. Представници РПЦ и СПЦ ће имати екуменски састанак са представницима католичке цркве. Како се истиче разговараће се пре свега о „подстицању дијалога између католичког и православног света“.

У Словенији је и помоћник министра иностраних послова Русије Алексеј Мешков, који ће разговарати са словеначким министром за спољне послове и осталим политичарима о могућој подршци Русије за избор Данила Турка за генералног секретара УН.

фото: Љ.Марковић

фото: Љ.Марковић

Подсећамо да је Владимир Путин први пут дошао у Словенију 2001. на састанак са тадашњим председником САД Џорџом Бушом млађим, када су постигнути многи договори, којих се касније пре свега америчка страна није држала. Чак је након тог састанка Путин у знак добре воље затворио руску војну базу на Куби. Други пут је Путин био у Словенији 2011. када му је домаћин био Борут Пахор, оба су тада у улози премијера својих држава потписали споразум о градњи фамозног Јужног тока.  Недавно је руски председник Путин изјавио да идеја Јужног тока још постоји, наравно реализација није могућа без сагласности Запада.

Сада Путин долази у част стогодишњице сећања на страдање руских ратних заробљеника у словеначким алпима. Узевши у обзир биографије домаћина који госте Путина, бројност и `шаренило` руске делегације, не може се а не приметити рад `бивших` и садашњих обавештајаца. Наравно, поред Руса, ту су и бројни представници американске, енглеске и немачке обавештајне службе.  У позадини формално пијететне посете се разговара и о многим другим како регионалним тако и светским питањима.

Љубиша Марковић

Љубиша Марковић

Из Словеније за СРБски ФБРепортер Љубиша Марковић

——————-

ПОВЕЗАНО:

——————-

29.7.2016. за ФБР приредила Биљана Диковић

1 reply »

  1. ГДЕ СМО МИ СРБИ?? Словенци преузели барјак који је припадао Србима. Захваљујући Вучићу мисмо на споредном путу који гради Русија.

    Свиђа ми се