АКТУЕЛНО

Алијин син: Без Бошњака никада више нико неће ништа планирати ни у Србији, ни у БиХ и на Балкану


Сулејман Угљанин и Бакир Изетбеговић

Сулејман Угљанин и Бакир Изетбеговић

ЗА ДОЛАЗАК У НОВИ ПАЗАР РЕКАО: НИЈЕ ОВО ЗАОБИЛАЖЕЊЕ БЕОГРАДА И ВУЧИЋ ИДЕ У БАЊАЛУКУ

  • ИЗЕТБЕГОВИЋ: „Нисам долазио на Санџак 26 година, али везе нису биле покидане. Ослањали смо се на људе из Санџака. Први пратиоци који су доведени да нам чувају главу су били из Санџака, затим је било много војника који су гинули за БиХ, иако нису рођени у њој, док су неки који су били рођени у Босни напуштали своју земљу. Кроз Сарајево када прођете све инвестиције које траже умеће и храброст покренуте су од људи из Санџака“
  • ЗВИЗДИЋ: У последњих пар деценија смо у кондензованом, доста тешком времену, тешких искушења буђењу националног поноса завршили тиме што су Бошњаци успели да реализују оно што нису у последњих сто година. То је било тешко време, али је било време поноса свих Бошњака на простору Балкана. Бошњаци су успели да прерасту оно што је била намењена судбина – да буду само небитна верска скупина јер су постали политички народ без којег се на простору целог Балкана више ништа не може радити

У НОВОМ Пазару је данас, у присуству високих званичника БиХ, одржана свечана седница Бошњачког националног већа (БНВ) на којој се присутнима обратио лидер СДА БиХ Бакир Изетбеговић и указао на важност институционалног организовања Бошњака у Србији.

Изетбеговић, актуелни председавајући Председништва БиХ, истакао је да су Бошњаци важан фактор у региону и да се, како је рекао, никада више неће ништа планирати у Србији, а ни и Босни и Херцеговини и на целом Балкану, а да се не узме у обзир њихово мишљење.

Подсетивши на историјски пут Бошњака у региону, за који је рекао да је био веома тежак, Изетбеговић је казао да није све завршено и да тек предстоји „политички маратон“ не искључујући, међутим, даље покушаје маргинализације, негирања и, како је рекао, дисолуције у БиХ.

Указао је да је посебан проблем Бошњака пад наталитета, незапосленост, исељавање, што су друштвена зла која нападају омладину.

Са тим се, казао је, треба ухватити у коштац и због тога је, додао је, потребно направити координацију странака која представља политичку заштиту Бошњака и која би се изборила за јасну перспективу бошњачког народа на Балкану.

Изетбеговић, коме је ово први боравак у Новом Пазару након 26 година, каже да је посебно везан за овај град јер га он сећа на његово оца Алију, оснивача СДА.

Испричао је да је на данашњи дан пре 26 година довезао свог оца на оснивачку скупштину СДА Санџака и да је тада осетио „експлозију темперамента и националног елемента“, што га је обавезало да, док је жив, настави тим путем.

    „Нисам долазио на Санџак 26 година, али везе нису биле покидане. Ослањали смо се на људе из Санџака. Први пратиоци који су доведени да нам чувају главу су били из Санџака, затим је било много војника који су гинули за БиХ, иако нису рођени у њој, док су неки који су били рођени у Босни напуштали своју земљу. Кроз Сарајево када прођете све инвестиције које траже умеће и храброст покренуте су од људи из Санџака“, навео је шеф СДА БиХ.

Изетбеговић је истакао да су Санџаклије с разлогом уплетене у „ДНК структуру државе БиХ“ уверен да ће то тако и остати.

Он је, председнику БНВ-а Сулејману Угљанину даривао документарни филм у Алији Изетбеговићу, његову књигу и слику рекавши да је његов отац „човек кога сви цене и воле, с којим је почео препород бошњачког народа на Балкану“.

Заузврат је Угљанин високом госту предао „Санџачки речник“ и „књигу о Санџаку“, рекавши да је ово простор на којем живе четири народа, две религије у хармонији и слози вековима.

Председавајући Савета министара БиХ Денис Звиздић оценио је да је неопходно чешће имати овакве сусрете, како би развијали сарадњу између држава које представљају и размишљали о напретку и развоју статуса Бошњака на простору Западног Балкана.

      „У последњих пар деценија смо у кондензованом, доста тешком времену, тешких искушења буђењу националног поноса завршили тиме што су Бошњаци успели да реализују оно што нису у последњих сто година. То је било тешко време, али је било време поноса свих Бошњака на простору Балкана, посебно доминантно на простору БиХ“, констатовао је он.

Звиздић је казао да су Бошњаци успели да прерасту оно што је била намењена судбина да буду само небитна верска скупина, већ су постали политички народ без којег се на простору целог Балкана више ништа не може радити када говоримо о друштвеним, политичким циљевима, пројектима присутним у овом региону.

Он је, указујући на напредак на путу евроатлантских интеграција, рекао да БиХ има и најбоље економске резултате на Балкану, и да то све ту државу ставља у позицију да су услови живота далеко бољи него пре годину дана, што омогућава да помогне Бошњацима на простору бивше Југославије.

„Можете се ослонити на отвореност и спремност БИХ да вам помогнемо, зато што ми и Санџак и друге делове у којима живе Бошањаци третирамо као европске регионе којима путем прекограничне сарадње можемо помоћи у смислу економског развоја, али и јачања других сегмената живота, што је основа за самоодрживост Бошњака“, истакао је Звиздић, који је и председавајући Савета министара БиХ.

Поручио је Бошњацима у Санџаку да нису сами и остављени, већ да у БиХ постоји заједничка опредељеност да се остваре национални циљеви у оквиру земаља у којима живите и у складу са добрим суседским односима.

Изетбеговић: СДА најважнија за Бошњаке у региону

ЛИДЕР СДА Бакир Изетбеговић изјавио је да је та странка „најважнија јер брани положај Бошњака на Балкану“ и истакао да његова посета „највећем граду у Санџаку“ није никакво заобилажење Београда.

Изетбеговић је након седнице Координације СДА, којој су присуствовали представници те странке из БиХ, „Санџака“, Хрватске, Косова и Македоније, рекао да се странка на чијем је челу превасходно брине за позицију и равноправност бошњачког народа у државама насталим распадом Југославије.

„Сматрамо да још увек има потребе за координацијом и заједничким радом када је у питању позиција Бошњака“, рекао је он новинарима.

Изетбеговић сматра да су Бошњаци за четврт века прешли пут вредан једног века.

      „Одбранили су право на постојање на овим просторима, равноправност, вратили национално име, језике, одбранили право на самосвојност, посебност, вратили државност у БиХ након 450 година, направили војску“, рекао је Изетбеговић поводом 26. годишњице од оснивања СДА у „Санџаку“.

Према његовим речима, има још много тога што треба учинити истичући да су питања, због којих је основана СДА, још увек актуелна, а пре свега борба за равноправност бошњачког народа.

Изетбеговић је подвукао да настају нови изазови који доносе нове проблеме СДА кроз читав регион, те ће се ова странка кроз сарадњу снажно залагати за мир, помирење и, како је рекао, кажњавање злочинаца који су починили злочине према овом народу.

Рекао је да су представници Координације СДА потписана изјава којом се та странка оградила од екстремизма и насиља који неки чине у име ислама.

„Ми на Балкану живимо инклузивни ислам, који је пружена рука осталим верама и народима. Стали смо уз специфичне захтеве које има СДА на Санџаку и Косову“, додао је.

Изетбеговић је негирао да је овом посетом заобишао Београд, додајући да је први пут после 26 година дошао у овај град, и да је требало то раније да учини.

Он је објаснио да није долазио јер су га у томе спречавали сукоби међу Бошњацима, а да је сада прави тренутак.

Напоменуо је да председник Србије Томислав Николић и премијер Александар Вучић често обилазе Бањалуку и друга места у БиХ и да Бошњаци то не сматрају заобилажењем Сарајева.

„СДА је,“ поручио је, „најважнији фактор за Санџак, а на Балкану најважнија политичка странка за Бошњаке“.

———————

29.7.2016. Танјуг/ФАКТИ, за ФБР приредила Биљана Диковић

2 replies »

  1. Дакле, овај балијски хајван факир изметбеговић, балијино копиле, злоупотребио је гостопримство државе Србије и у РАС-у је распиривао верску мржњу и подбуњивао локалне муслимане причом о томе да се више „у Србији“ ништа неће планирати без некаквих „бошњака“ и претио некаквим „политичким маратоном“ који наводно следи…

    После овога, а да и не говоримо о ономе што је досад чинио, њему треба забранити даљи улазак у Србију и треба га држати под строгом присмотром.

    Свиђа ми се