Љубиша Марковић

Љубиша Марковић: ПУТИН У СВОЈОЈ ТРЕЋОЈ ПОСЕТИ СЛОВЕНИЈИ


Vršič 2016 2111

фото: Љ.Марковић

У наредних неколико дана Словенија ће бити у фокусу међународне пажње, како безбедносне тако и политичке. Разлог је трећа посета руског председника Владимира Путина тој подалпској републици. Без обзира на званичан повод, мишљења су да иза те посете стоји пуно тога. Када је неко под блокадом па макар то била и велика међународна сила калибра Русије, сваки међународни излет је успех. Имајући у виду стару шпијунску инфраструктуру развијену још за времена комунистичке Југославије, Словенија је поврх свега и добра маска за евентуалне тајне преговоре.  

Vršič 2016 2119

фото: Љ.Марковић

Како год, повод за трећу посету Путина Словенији је 100 година од изградње мале капеле руским заробљеницима на Вршичу (1600 мнм висине) из 1. Светског рата. 12 000 руских заробљеника су током 1915 и 1916 градили пут за снабдевање фронта на Сочи. Током градње пута, око 300 руских ратних заробљеника је умрло. На месту где је само у једној снежној лавини марта 1916, 110 руских заробљеника изгубило живот су преостали руски заробљеници у лето те исте године, на каменим темељима  саградили малу барочну капелу(на 1100 мнм висине) из дрвета.  Поред саме капелице је гробница изнад које је постављена купола са натписом »Синовима Русије« на руском језику. Испод капелице је мали камени споменик незнаном руском војнику.  Капела је сада под заштитом државе а пут преко Вршича који води од Крањске Горе до Бовца, је 2006 преименован у  »Руска Цеста«.  Сваке године у организацији Друштва руско-словеначког пријатељства се одржава свечана комеморација у знак сећања на страдање руских ратних заробљеника. По тој “цести“ се сваке године почетком Септембра, одржава и бициклистичка трка »Јуриш на Вршич«.

Vršič 2016 2091

фото: Љ.Марковић

Занимљиво,  да је главни командант аустријских снага на Сочи био србског порекла, Фелдмаршал Светозар Боројевић фон Бојна (Generalfeldmarschall Svetozar Boroević /or Borojević/ 13 December 1856 – 23 May 1920/ was an Austro-Hungarian field marshal of Serbian origin from the Croatian Military Frontier, who was described as one of the finest defensive strategists of the First World War). Свето, како су га из милоште звали његови војници је пре тога ратовао против руса на галицијском фронту. Свето је и после завршетка 1. Св. рата остао лојалан жутој монархији, преселио се у Аустрију где је и умро. Како год, Свето је био изврстан стратег и војник, каквог само мајка Србкиња може да роди. Када га је рађала, није знала да ће се њен Свето одрећи својих србских корена, не први не потоњи. У сваком случају, италијани сво време рата нису могли проћи Алпе, што захваљујући Свету што бројним и јуначним Србима, те оставише своје кости за одбрану жуте монархије. Референтна књига о значају и јунаштву Срба у ратној машинерији Аустрије на Сочи је, Крваво Посочје од Владимира Градника, 1977. У тој књизи аутор није могао а да не истакне огроман, ако не и пресудан значај србских крајишника за одбрану од Италијана у 1. Светском рату. Фронт на Сочи,  место где су се између осталих борили Бенито Мусолини и Ервин Ромел(немачке снаге), је однео скоро 1 500 000 жртава на обе стране.

Протоколарно, Путин ће 30.07.2016. у преподневним часовима слетети на љубљански аеродром и одатле се упутити на Вршич где ће одржати говор поводом 100 година страдања руских војника и руске капелице. У поподневним часовима на љубљанском гробљу Жале,  ће открити споменик палим руским војницима у 1. и 2. Светском рату у Словенији. Постављање споменика је у целости финансирала Русија.  Како год, бројној руској делегацији ће са друге стране парирати пре свега економска елита Словеније. Иначе трговинска размена Словеније са Русијом је око 1.7 млрд долара на годишњем нивоу са тенденцијом раста, где је Словенија у суфициту. Број туриста из Русије сваке године расте, а за Русе су посебно занимљиве словеначке бање. Последњих пет година се је број Руса који живе у Словенији утростручио.

Putin

Председник Руске Федерације Владимир Путин

Не могу а да не повучем паралелу између Путинове посете Србији 2014 и сада Словенији, без да бих критички указивао на разлике (нека свако сам упореди и донесе свој закључак)… Разлика у медијском и сваком другом приступу уочи Путинове посете је велика. Један од ранијих наслова у Делу  (Путинова посета: прилика или штета за углед?) каже на прагматичан приступ Словенаца целој ситуацији. У медијима се осим политичког маркетинга, углавном баве користима коју од те посете могу имати. У Словенији где су, медијски простор и политичка сцена строго подељени на левицу (Кучан)и десницу(Јанша),  је небитно да ли је левица или десница, сви су по питањима од државног и националног интереса јединствени. Словенија и словеначки народ изнад свега!

Љубиша Марковић

Љубиша Марковић

Из Словеније за СРБски ФБРепортер Љубиша Марковић

27.7.2016. приредила Биљана Диковић