АКТУЕЛНО

ЕКОНОМСКЕ САНКЦИЈЕ ЕУ И РУСИЈЕ: Словенија изгубила милионе због руских санкција


Словенцима не прија сукоб ЕУ и Русије

Словенцима не прија сукоб ЕУ и Русије

„Штета Словеније од забране испорука млека и млечних производа у Русију за годину дана је достигла десет милиона евра“ изјавио је њен амбасадор Москви Примож Шелиго.

Према речима словеначког амбасадора, смањење трговинске размене у Словенији у 2015. години износило је 30 одсто. Примож Шелиго то повезује, како са санкцијама, тако и са смањење цена нафте и гаса и колебањем курса рубље.

– Само због забране испорука млека и млечних производа Словенија је изгубила око десет милиона евра, тј. директне штете. Наравно, ту је и проблем недостатка већег новца код руских предузећа. Да постоји ‘живи капитал’, заједничка цифра сигурно би била мања – рекао је дипломата у интервјуу листу „Известија“.

При томе, он наглашава да чак и у таквим условима у односима Русије и Словеније се види позитивна динамика.

– Увек сам говорио, у којој год земљи да је криза, а ја се сећа руске кризе 1998. године, ова предузећа која су остала на тржишту у овом периоду после су добила само плусеве. Ни сада ситуација није другачија – треба сачекати два-три године, после ће бити боље. Најважније је да словеначка предузећа не оду са руског тржишта – додао је амбасадор.

———-

24.7.2016. ВЕСТИ, за ФБР приредила Биљана Диковић