АКТУЕЛНО

Душан Марић: ДОСТА ЈЕ БИЛО – ДЕСЕТ ПИТАЊА САШИ РАДУЛОВИЋУ


Slobodan Srdić (Serbia) - Otpad / Waste

Slobodan Srdić (Serbia) – Otpad / Waste (zikison.net)

У последњих двадесетак година у Србији је било много разноразних експерата, миљеника Запада, самозваних економских Џемс Бондова, који су се појавили ниоткуда и сами себе најављивали као месије које ће спасити српску економију. Из тих спасилачких акција они су излазили богатији, неки и за милионе евра, а земља остајала у много горем стању него што је била.

Млађан Динкић и Божидар Ђелић (Фото: Телеграф)

Млађан Динкић и Божидар Ђелић (Фото: Телеграф)

Најпознатији међу њима су Млађан Динкић и Божидар Ђелић. Кад су се појавили били су прави хит. Популарнији од „звезда Гранда“. Домаћице су их гледале као економску реинкарнацију Тихог и Прлета. Најмање пола милиона Срба је у по ноћи било спремно да вам наброји прегршт доказа да су Динкић и Ђелић светска економска елита. Још толико је насело на петпарачке приче о покраденим милијардама које ће вратити са Кипра, поклањању 1.000 евра, 400.000 радних места и скромности чија је највећа потврда било наводно спавање на теткином каучу. Знамо како се путовање у лепшу будућност са овом двојицом експерата завршило. Као пловидба Титаником. С тим што су грађани Србије у старту били у предности у односу на несрећнике са чувеног енглеског брода. Зато што су путовали копном.

Саша Радуловић, лидер покрета Доста је било, подсећа на ову двојицу. Посебно на Ђелића. Обојица неуморни. Могу сатима да причају. Обећања сипају као из рукава. Kажеш жељу и добијеш одговор да ће ти жеља бити испуњена. Само гласај да милијарде из државног буџета буду у њиховим рукама. И Ђелић се, као сад Радуловић, на јавним скуповима појављивао са некаквом студентском торбицом. Коју чувају боље него Путин и Обама своје „нуклеарне“ кофере. Обојица, бар наизглед, имају импресивне професионалне каријере. Са пуно „рупа“, које ни Шерлок Холмс не би успео да објасни. Обојица миљеници Запада. И обојица напустила (наводно) изузетне каријере на мрском Западу и вратила се да спашавају Србију. Из чисто патриотских разлога. Погледајте биографију Саше Радуловића коју је он или неко њему близак закачио на Википедију. Рођен 1965. у Бихаћу. У Сарајеву 1989. завршио електротехнику, смер Аутоматика и електроника. Син пуковника ЈНА. А онда следи право „бомбардовање“ импресивним подацима. Распуцао се Радуловић на Википедији као Гризман на Европском првенству.

фото: dostajebilo.rs

фото: dostajebilo.rs

Цитирам Википедију. Емигрирао је из Србије крајем 1980-их година. Живео је и радио у више земаља, укључујући САД, Канаду и Немачку. Године 2005. дошао у Србију, где је био власник једне фирме, а био је и стечајни управник неколико предузећа. Има лиценцу као стечајни управник и портфолио руководилац. У периоду од 1990. до 1994. радио је у немачком предузећу Сименс, у пословима везаним за нуклеарне електране у Немачкој, Русији и САД. Од 1994. до 1996. био је запослен у Antares-EDS-Amdahl-у, у Торонту, као „руководилац развојног тима релационе базе података“. Од 1996. до 1998. имао је више званичних функција у Интерпра медицинској мрежи (Interpra Medical Network), у почетку као потпредседник за развој, а потом и као један од чланова управног одбора. Од 1997. до 2001. имао је функцију генералног директора у компанији која се бавила серверима за слике, TrueSpectre-у. Заједно са колегама из компаније, осмислио је архитектуру и алгоритме који су обрађивали слике на серверима. Од 2002. до 2006. био је саветник више инвестиционих компанија. Саветник је Савета Европе, ОЕБС-а, амбасаде САД, ГИЗ-а, НАЛЕД-а и Удружења малих и средњих предузећа.

фото: PressReader - Blic

фото: PressReader – Blic

Импресивно. Нема чега нема. Електроника, нуклеарна физика, информатика, медицина, економија, архитектура… После ове „голеаде“ на Википедији сама по себи намећу се нека питања. Као неко ко је још 1991.године, без војног позива, напустио руководеће и добро плаћено радно место у Београду и отишао да брани свој народ, прво у Хрватску, а онда и БиХ, с пуним моралним правом, питам Радуловића зашто се 1992.године определио да буде дезертер? Зар као држављанин БиХ, војни обвезник и патриота није осетио обавезу да испуни своју грађанску дужност, придружи се свом народу у његовим тешким ратним напорима, помогне му да се одбрани и „освети“ свог оца Будимира, начелника санитета Друге армијске области ЈНА, којег су муслимански екстремисти убили 3.маја 1992.године у масакру над припадницима ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву?

Како је Радуловић као голобради младић, већ у 25 години, док је у БиХ беснео рат а Срби на Западу били на злу гласу, стекао поверење газда Сименса и западних безбедоносних служби (које сигурно посебну пажњу посвећују контроли лица која добијају посао у нуклеаркама) да му повере да ради на системима за надзор нуклеарних електрана у Немачкој и САД?

Зашто је напустио све те профитабилне и перспективне послове, да би дошао у Србију и уписао курс за стечајног управника!? Да ли би и сам поверовао у причу да се неко одлучио на тако ризичан и нелогичан потез скакања с коња на магарца а да то није урадио по задатку или да није имао чврсте гаранције неког моћног да ће добијати уносне стечајеве великих компанија?

Да ли њему изгледа логично (и морално) да неко ко се јавно залаже за приватно предузетништво, ко обавља извршне функције у светским компанијама и најјачим светским економијама, ко се залаже за кресање примања у јавном сектору, реструктуирање јавних предузећа и спровођење стечаја над њима и ко грађане Србије убеђује да има решење за препород српске економије, одлучи да пређе у државне фирме и живи на терет државе и њених грађана?

Како експерту који није био у стању да успешно води своје приватно предузеће које је основао по доласку у Србију веровати да може успешно водити целу државу и њену економију? Да ли би њему изгледало мало чудно, или макар нескромно, да се неки успешни, светски признат, лекар не бави медицином већ „баса“ по економији? И полаже курс да би се кандидовао да буде стечајни управник, и то не у једном, него у више предузећа?

Како је успео да буде стечајни управник у чак 14 компанија, о чему други стечајни управници у Србији, углавном дипломирани економисти и правници, могу само да сањају? И како један човек, који није завршио економију, него електротехнику, може истовремено и успешно да управља са толико компанија које грцају у нерешеним имовинско-правним проблемима?

Како је могуће да после тако импресивне светске пословне каријере и вођења стечаја у 14 компанија, које је по тврдњама Балканске истраживачке мреже државу коштало 34 милиона динара (плата стечајних управника је од 60 до 150 хиљада динара месечно, а на крају стечаја стечајном управнику следује и награда од 2.000 до 17.000 евра), Радуловић нема ништа од имовине, јер је Агенцији за борбу против корупције пријавио празну имовинску карту и рекао да нема штедни улог у банци?

Сматра ли да је нормално и морално да на поштовање закона и борбу против „лоповског режима“ позива неко кога је Привредни суд разрешио дужности стечајног управника зато што је средства из стечајне масе исплаћивао по свом нахођењу, без одлуке суда, као што је то са њим случај?

И последње питање: како неко ко је као стечајни управник милионске књиговодствене послове намештао фирми која је власништво његове супруге, а у којој је он сувласник, има образа да се позива на своју моралност и одговоран однос према држави и њеним законима и кандидује се да му се повери управљање целом државом и њеном економијом?

 

Пише: Душан Марић

Душан Марић

Душан Марић

14.7.2016. за ФБР аутор Душан Марић, приредила Биљана Диковић

 

13 replies »

 1. @Toma
  Са конвертитима, ја баш никакве везе немам и не желим, да имам. Био сам у прилици, па сам могао и ја да постанем. А да сам школован, млого паметан и са млого искуства, што јес јес. И пишем језиком и писмом у Срба. Могуће је, да нисте приметили, али сам био заинтересован за коментар госпође Цекић. Овде сам поставио и мејл, али не добих ништа. А онолико кукала, што јој није објављено. Тако и Ви. Спавали сте скоро три месеца и сада се пробуди Тома и прогласиме напредњачким, еј бре, БОТОМ! Имаче, ја не њупам пљескавице. Ждерем искључиво тартар бифтек.

  Свиђа ми се

 2. @Draga Cekic
  Већ дадох коментар, ал се не појави? Ето ни мени не објавише, а ја се не наљутих. У сваком случају, с обзиром, да у последњем коментару, употребљавате поново реч ЛАЖ, зашто лепо не одговорите на питања, која поставља аутор текста? Тако би раскринкали „лажова Марића“, а можда би и он имао шта да каже.
  @Editor
  Има ли нека српска реч за едитор?

  Свиђа ми се

  • Има, приликом преписке на овом и другим србским блоговима у оквиру ФБР Медијске Групе, редовно се потписујем као Уредник, или ако прилике то захтевају понекад и као НеУредник. Из разних објективних разлога, имам све мање времена да се појављујем на тим „ћирилићним блоговима“, тако да сам назив Вордпресовог (интернет платформа на којој радимо) „административног логина“ прилагодио страној публици и сарадницима, и нашем енглеском, и блогу на страним језицима, са кога ми иде већина преписке са „западним зликовцима“, пошто они ћирилицу не разумеју. Разумем да прописним „ћирилицарима“ (у које и сам спадам) пара уши реч „едитор“, али то је овде учињено из чисто техничких и практичних разлога, пошто ја „мултитаскујем“ на више језика… УРЕДНИК

   Свиђа ми се

 3. Хвала на објави мог коментара. Била сам убеђена да нисте хтели намерно да објавите. Што се тиче мог коментара, претпостављам да сте довољно паметни и да сте схватили шта сам написала. Можда хоћете да нацртам. не знам шта Вам није јасно. Да неко намерно пише лажи о Радуловићу јер је забога увредио Вођу. Срећа што се разумем мало око стечаја па мене не може неко тако да лаже. Молим Вас немојте на мојој страници објављивати такве неистине јер мени Радуловић нити је пријатељ ни познаник.

  Свиђа ми се

 4. @Draga Cekic
  Поштована госпођо Цекић,
  нема никаве сврхе, да претпостављате, шта је мотив аутора. Суштина је, да ли је навео тачне податке. Мене лично, веома занима, да нам саопштите, шта је то аутор НЕТАЧНО рекао? Из Ваша два коментара, могао би свако, да извлачи разне закључке, а можда то Ви нисте желели да саопштите. Покушавам, да кажем, да се у туђу главу НЕ МОЖЕ ући. Можемо само разговарати о написаном. Значило би ми, ако сте расположени, да ми пошаљете Ваш текст, који редакција није „хтела“ да објави.
  slobodan.mlinarevic@gmail.com

  Свиђа ми се

  • POostovani G.Mlinaricu,Vi sve znate,dobvro ste obuceni za neprednja;kog bota.Znam, lepe su pl;jeskavice pogotovu ako se ne plate,da ne gfovorimo o dnevnicama i bespolatnom prtervozu./

   Свиђа ми се

 5. Господо уредници Ви из Репортера зашто не објависте мој коментар. Не свиђа Вам сеч, јер сам написала истину поводом Марићеве лажи а у корист Вучића само Ви благо мени живите у лажима и одржавајте се на власти али нећете дуго.

  Свиђа ми се

  • Благо нама, да нас нисте обавестили да смо на власти, не би ни знали… Али ето под вашим притиском подносим неопозиву оставку на функцију „министра без фотеље“… Што се тиче ваше хипер-реакције на наводно цензурисани коментар, то није тачно (п.с. брезобразне и навалентне коментаре свакако не пушћамо). Једноставно и ми у редакцији смо људи са две руке и две ноге, и на жалост са само једном главом (обашка што све радимо џабе, а канцеларијски материјал и тоалет папир плаћамо из својих џепова) па не „постизавамо“ да „пушћамо“ коментаре кад се вама (и још некима) ћефне, већ кад се лечка наспавамо и сркнемо мало бајате кафице… У сваком случају хвала вам госпођо министарко Драга на корисним сугестијама и бескорисним инсинуацијама… Ваш и Наш ФБР (не)уредник М. Новаковић

   Свиђа ми се

 6. Господин Марић није то из своје главе измислио него је то све лепо скројено код Вучћа или његових бранитеља лика и дела. Све ово што написасте треба не пола бацити у воду него све. То су такве лажи које може да смисли само вучићеви полтрони. Радуловић је Вучићу рекао све у очи шта мисли о њему а Вучић нема одбрану већ измишљотине против Радуловића. Што се тиче сумњи да је сарадник незнам чији, нисте смели ни да напишете чији. Ја ћу Вама да напишем да Вучић хоће да своју издају припише другима. Друго познајем добро како је функционисала Агенција за давање лиценци стечајним управницима. Та агенција је била пљачкашка и Радуловић је то схватио и помогао да се угаси. Сада они њега немилосрдно отрцавају. Мој супруг је својевремено био стечајни судија, и колико знам немогуће је неко да може солидно да ради ни два стечаја у исто време а не 14 како ви тврдите А Ђукановић је тврдио да је имао !9 . Знам да Вучић Лаже кад зине, Знам да Ђука исто много лаже због Вучића. Сада су Вас пронашли да буде убедљивије. Срамота. Опет Вам кажем имам књигу Викиликс где пише о Николићевој и Вучићевој сарадњи са Америчком Амбасадом а Радуловића нигде нема.

  Свиђа ми се

 7. @Toma
  Покушај да не лупаш. Напиши ти то што имаш. Немој друге, да прозиваш по твом налогу.
  Ако мислиш на Малог и Весића, могао си и ти о њима нешто, да напишеш. Овако се чини, да желиш, да неко други нешто пише, што се теби свиђа.

  Свиђа ми се

 8. Dusane u svemu se slazem sa tvojim tekstom,ali nista ne napisa o Mlom,Vesicui drugima koji su takodje preko 20 godfina ziveli na grbaci naroda,valjda zato sto si sada naprednjak.

  Свиђа ми се

 9. Добро би било, да је овај текст објављен пре избора и пре формирања власти на локалном нивоу. Међутим, никада није касно. Очигледно је, да нам ни искуство са двојицом „генија“ од пре петнест година, не помаже, да неко опет гласа за „експерта“. Није било некима довољно, да је тај исти био у Влади, па је као Калимеро напустио Владу и ипак гласаше за Доста је било.

  Свиђа ми се