Љубиша Марковић

Љубиша Марковић: СРБСКО РАСЕЈАЊЕ – Реч за све оне који живе и раде далеко од свог родног краја


Љубиша Марковић

Љубиша Марковић

Ову нашу шареницу толико је људских судбина ткало и обликовало сабирајући нас под једном снажном причом која живи и без даха оставља, причом о Србији.

Генеза стварања српског националног корпуса у расејању у последњих 150 година:

  • До Другог светског рата одлазак наших људи углавном у прекоморске земље због сиромаштва,
  • За време Другог светског рата и одмах по завршетку истог, масовни одлазак бораца покрета ДМ и анти-комуниста
  • Крајем 1960,70,80-е милионски одлазак Срба због економских разлога, истовремено подстицан од стране титових комуниста због смањења срба у СФРЈ (ради демографског и грунтовног ослобађања простора за друге “народе“ – илити етничко чишћење) и спречавања бунта незадовољног народа
  • 1990-2016 масовни одлазак школоване радне снаге (тзв. одлив мозгова) као и Срба из РСК, РС, КиМ,…

Oд Другог светског рата па наовамо се константно чини неправда према нашој браћи и сестрама у расејању. Злоупотреба њихових осећања, родољубља, носталгије,…, је постала матрица односа матице према Србима у расејању.

Комунисти су од Другог светског рата па све до 90-их година прогањали и сатанизовали читав национални корпус Срба у расејању, лепили им етикете „народних издајника и непријатеља народа“.

Исто тако од краја 80-их креће њихова злоупотреба у политичке сврхе, манипулације њиховим гласовима и извлачење новца, тобож патриотских организација и покрета типа: СПО, СНО, СРС,…, чак и СПЦ.

Сада је то понајчешће једносмерна улица, где Срби из расејања шаљу материјалну помоћ својим рођацима. Појавом друге и треће генерације Срба, њихов број (процене су око 6.000.000) се смањује, везе слабе јер су и њихова осећања слабија. Много је разлога за то, од односа њихових рођака у Србији (“божјачка“ филозофија углавном материјалних очекивања са пропратном патетиком), односа државе до својих грађана изван матице (где држава углавном, очекује попуну платног биланса и ино-дознаке, манипулише њиховим гласовима на изборима, родољубљем, носталгијом итд.), до разочарења узрокована вишедеценијском безизгледношћу преокрета на боље.

У таквим околностима, нужан је револуционаран преокрет ради, укључења наше браће и сестара у јединствени србски национални корпус. Неопходан је радикалан заокрет државе према Србима и Србкињама изван матице. Релаксација законодавства и давања приоритета посебно у области економије и привреде, у односу на нерезиденте, где је сада обратан случај. Предаторска филозофија се мора одмах зауставити. Јер та наша Србадија, расејана диљем ове наше планете, најбоље познаје западне вредносне системе, како у негативном тако и позитивном смислу. И најбоље може амортизовати тај наш “сусрет“ са западом и временом одстранити комунистичко наслеђе, које се малтене генетски укоренило код нас. У тај пројекат се морају укључити све институције система, од разних министарстава, цркве, медија, науке, културе, па до појединаца. И за крај да апострофирам речи из једног чланка:

“Морамо се окренути помоћи србских интелектуалаца изван отаџбине, јер су они школовани да се носе са западним вредностима. Ни подозриви комунисти, ни космополитски либерали не смеју да превладају у србској елити, већ србски националисти који Запад разумеју у његовој истинитости, врлинама и манама.“

 

Љубиша Марковић, СНП Корак Србије

——————

10.7.2016. за ФБР аутор Љубиша Марковић, приредила Биљана Диковић

1 reply »

  1. Искрених Србских националиста,патриота као да нема просто се поставља питање дали их уопште има?или ти људи немогу да дођу у позицији да дођу на власт.Да ли је власт у Србији резервисана само за комунистичку децу и унуке или тамо неке демократо-либерале који раде за туђе интересе за успостављање глобалнога света.Ево драги народе погледајте само људе који ће водити ову нашу напаћену Србију,просто је страшно да људи са разним аферама пошто пото добијају функције за даље уништавање државе и народа.А ми беспомоћно гледамо и трпимо понижења.

    Свиђа ми се