Димитрије Марковић

У ћелији Гаврила Принципа, у Терезину


Димитрије Марковић, покретач иницијативе Реци не ЕУ и сарадник СРБског ФБРепортера недавно је посетио тврђаву Терезин у Чешкој, у којој је тамновао и мученички скончао српски јунак Гаврило Принцип.

Из разговора са Димитријем сазнали смо да је на дан његове посете у Терезину било много аутобуса из целе Европе, али не и из Србије. Објављујемо овај текст са жељом и надом да Терезин постане место обавезних посета, где би наша омладина долазила на ходочашће и напајала се духом истинских Видовданских хероја.  

3.7.2016. Реци не ЕУ

Терезин (чешки Terezín, немачки Theresienstadt) је некадашње мало утврђено место које се налази у општини Литомержице (чешки Litoměřice) на реци Охрже (Ohře), недалеко од његог спајања са Лабом. Место лежи на обе обале реке која га дели на Малу и Велику тврђаву Терезин.

Тврђава је основана 1780 године од стране Јозефа II који јој је дао име у част своје мајке Марије Терезије.

Током Другог светског рата Велика тврђава је служила нацистичкој Немачкој као јеврејски гето, док је Мала тврђава служила као затвор прашког гестапа. Данас је у Малој тврђави уређен Меморијал Терезин а објекат је такође национални споменик културе.

Управо у Малој тврђави су били затворени Видовдански хероји који су извршили атентат на Франца Фердинанда у Сарајеву 1914 године.

Већ на самом улазу у Малу тврђаву, у просторијама у којима се налази стална поставка Меморијала Терезин посвећена периоду од 1780 до 1939 године, један део је посвећен Сараjeвском атентату.

Ту су изложене фотографије учесника атентата, Гаврила Принципа, унутрашњости његове ћелије, помена на њиховим гробовима у Чешкој након рата и друге, писмо Гаврила Принципа, његова смртовница и др.

Димитрије Марковић, Покрет Реци не ЕУ у Терезину, испред поставке посвећене Сарајевском атентату; Смртовница Гаврила Принципа од 28. априла 1918. у којој је наведен узрок смрти; Писмо Гаврила Принципа

Ћелија (самица) у којој је био затворен Гаврило Принцип налази се у дворишту број I, где су се осим самица налазиле и заједничке ћелије.

Улаз у објекат у коме се назали самица Гаврила Принципа,
испред самице, Димитрије Марковић

У време кад се догодио атентат, Гаврило Принцип је био сувише млад за смртну казну, па је осуђен на двадесет година затвора. Због лоших услова и поступања је веома ослабио и пред смрт имао само око четрдесет килограма. Умро је од туберкулозе у војној болници у Терезину 28. априла 1918., пред крај Првог светског рата.

Српски јунак Гаврило Принцип 1914 године; Гаврило Принцип у затвору

На зиду испред његове ћелије, у којој је био затворен од 05. децембра 1914 године, налазе се две табле, једна на чешком и једна на српском језику са основним информацијама за посетиоце. Између осталог, на таблама је написано:

”За већину словенског становништва Аустро-угарске Гаврило Принцип био је један од симбола борбе против Хабзбуршке монархије. У Србији је постао национални јунак а у Чешким земљама успомена на њега чувана је нарочито у периоду Чехословачке Републике (1918-1938) али и након Другог светског рата.”

У унутрашњости ћелије, данас само у зид уграђени окови за које је био везан, сведоче о његовој мученичкој смрти.

Унутрашњост ћелије у којој је био затворен Гаврило Принцип;

Песма коју је урезао у зид ћелије, више није видљива. Песма је први пут објављена 17. марта 1919. године под насловом ”Сарајевски атентат 1914”.

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

Унутрашњост и спољашњост тврђаве

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

Аутомобил, пиштољ којим је Гаврило Принцип извршио атентат, окрвављена униформа Франца Фердинанда, насловне стране новина и други предмети налазе се у војноисторијском музеју у Бечу.

Посмртни остаци Видовданских јунака су након Првог светског рата 7. јула 1920. године пренети и сахрањени у заједничкој гробници у Сарајеву. Посмртни остаци Владимира Гаћиновића су накнадно 1934. године пренетииз Лозане у Сарајево и положени у заједничку гробницу Видовданских хероја.

Тек 1939. године након што је завршена капела Светог Арханђела, позната и као капела Видовданских хероја, у Старом српском православном гробљу Свети Михајло у Кошеву, у Сарајеву, њихови посмртни остаци су били коначно положени у њу, где се и сада налазе.

На плочи, уграђеној у капелу на којој се налази натпис „Видовдански хероји“ са именима Видовданских хероја, стоје и Његошеви стихови: „Благо томе ко довијек живи, имао се рашта и родити“.

d0bad0b0d0bfd0b5d0bbd0b01

Димитрије Марковић, Покрет Реци не ЕУ испред капеле Видовданских хероја
2014 године, на стогодишњицу атентата

***

Молим ти се Преблаги Господе прими у миру душе слугу Твојих Гаврила Принципа и видовданских јунака, отишлих к Теби, у заједницу са војницима Небеских сила, прими их милошћу Твојом јер су страдали за слободу земље Српске. Твојим милосрђем, опрости им сва сагрешења која учинише у животу речју, делом у знању и незнању.
Погледај милосрђем Твојим, Господе, на њихове ране, мучења, јауке и страдања, и све им то урачунај у подвиг добри и Теби благоугодан.
Помени Господе и све који се добрим подвигом подвизаваху од давнина чувајући Православље, за освећену и Тобом изабрану земљу Српску, од непријатеља Крста и Православља који доношаху и огањ и мач.
Спаси, Господе, народ свој.
Амин.

__________

Димитрије Марковић, Покрет Реци не ЕУ