АКТУЕЛНО

Резиме наставка критског сабрања – Изгласавање докумената као на траци


screenshot_4

Након одобравања документа „Мисија Православне Цркве у савременом свету“ (током првог дана заседања ) такозвани „Свеправославни сабор“, који се одржава на Криту, одобрио је још два документа – о православној дијаспори и аутономији и начину њеног проглашења, саопштио је архиепископ телмиски Јов, представник Константинопољске патријаршије у „Свеправославном секретаријату“.

Сабор је званично отворен у понедељак под председавањем Константинопољског патријарха. Заседаће до 26. јуна, у Православној академији на Криту, у граду Колимвари. Како до самог почетка саборовања нису решени спорови нити превладане несугласице, од учешћа на Сабору одустале су Цркве Бугарске, Антиохије и Грузије, као и најмногољуднија – Руска Православна Црква.Сабор ће разматрати укупно шест докумената. Руска Црква је у више наврата наглашавала да Сабор на Криту не оправдава назив „свеправославни“, с обзиром да на њему не учествују представници свих Помесних Цркава.

Имамо лепе вести данас – усвојени су текстови два документа: о аутономији и дијаспори. Сви епископи су сада заузети потписивањем ових докумената, за шта је потребно времена“, изјавио је архиепископ на редовном дневном брифингу.

По његовим речима, у среду је са успехом завршена и сесија поводом текста о важности поста и његовог држања, те да је текст одобрен с минималним изменама, које се сада уносе.

Јутрос је Сабор разматрао текст о Светој тајни брака и препрекама за њега. Била је занимљива расправа у покушају да се постигне консензус по основу изнетих предлога“, образложио је архиепископ телмиски Јов.

Одговарајући на питање о значају, важности саборских докумената, ако у њиховом доношењу немају учешће четири Православне Цркве, архиепископ је нагласио да се сада само потписују документи, а да до њихове рецепције од стране Цркава тек треба да дође.

Ово није конференција или научна расправа. То је Свети и Велики сабор, који се одржава по једногласној одлуци, усвојеној на предсаборском састанку у Шамбезију, јануара месеца ове године. Наравно, после завршетка Сабора почеће процес прихватања његових одлука. Сада смо у саборском процесу . Након његовог завршетка, одлуке постају обавезне“,  рекао је представник Константинопољске патријаршије у Секретаријату, јер сабор није просто један догађај, него процес и као такав укључује разматрање и припрему сусрета и докумената.

Са друге стране, Руска Православна Цркви је и раније указивала на то да одлука предстојатеља Православних Цркава о сазиву Свеправославног сабора на Криту, из Шамбезија, није била једногласна јер није потписана од стране свих Помесних Цркава. Као пример тога наводе , да одговарајући документ није потписан од представника Антиохијске патријаршије, јер је представник Антиохијске Цркве, митрополит Исак, написао: „Црква Антиохије се не слаже са садржином документа. Ми одбијамо да га потпишемо“.

Предочен доказ да Антиохијска  Црква  није прихватила документ из Шамбезија

Предочен доказ да Антиохијска Црква није прихватила документ из Шамбезија

Да су тврдње РПЦ истините, потврдио је Антиохијски Патријархат који побија наводе телмиског архиепископа, како наводи грчка агенција Ромфеа. Црква Антиохије није потписала одлуку на састанку Православних Цркава о сазиву Свеправославог сабора на острву Крит, због неслагања са текстом тог документа, чије је разматрање планирано. Међутим, Цариградска патријаршија је у више наврата изјавила да је ова одлука донета једногласно.

Агенција доноси појашњење званичног става Патријаршије Антиохије, који је изнео Митрополит Сао Паола и свег Бразила, Господин Дамаскин (Бразил је у канонској надлежности цркве Антиохије).

„Званични и уважени представник Секретаријата Сабора на Криту је 21. јуна ове године у оквиру званичне конференције за новинаре другог дана састанка изјавио да Антиохијска Патријаршија, током заседања које је одржано у јануару 2016. године у Шамбезију, није показала постојање било каквих неслагања у вези са сазивањем Светог и Великог сабора, те да је запис о томе доступан у протоколима „– наводи речи јерарха агенција Ромфеа.

Свети Синод Антиохијске Православне Цркве

Свети Синод Антиохијске Православне Цркве

Ова изјава, према његовим речима, је апсолутно погрешна. Такође је неистинитом назвао, изјаву архиепископа Јова да Антиохијска Црква није потписала нацрт предсаборског документа искључиво због неслагања са Јерусалимском Патријаршијом око надлежности над православним парохијама у држави Катар.

Питамо се како је представнику Секретаријата Сабора на Криту, дозвољено да говори у име Цркве Антиохије, тако што изражава своје лично мишљење о учешћу наше Цркве на Сабору,“ рекао је митрополит Дамаскин.

Он је истакао да је учешће Цркве Антиохије у припреми Свеправославног сабора, чак и након састанка у Шамбезију „још један доказ искрених напора патријаршије Антиохије у циљу постизања успеха у области свеправославне сарадње и проналажење решења у Цркви и по спорним темама.“

На суду људском често се гледа на лица, ко је ко. На оном суду није тако, јер онај Судија на лица не гледа, него на савест и дела. Онда ће пред Њим подједнако стати: слуге и господари, цареви и њихови поданици, богаташи и сиромаси. На суду људском често лукавство оправдава кривца; на оном суду оно ће ућутати и онемети; тамо му места неће бити, јер је Судија свезнајући. Свети Тихон Задонски

 

Извор: ria.ru, romfea.gr

Припремила екипа Фб странице «Православље живот вечни»

***

ФБР ДОДАТАК је КОМЕНТАР СА ФЕЈСБУКА:

Зоран Јакшић:

О Сабору на Криту…
Нису потребни ни коментар ни превод, али ево укратко: Од укупно 800 православних архијереја колико их тренутно има у свету у Сабору тренутно учествује 163 или 20%. Они представљају укупно 35 милиона православних од укупно 175-225 милиона или 15-20%. Толико о „Свеправославности“ и о легитимности одлука које ће бити донете…

Од доследног напуштања Сабора од архијереја званичне Српске православне цркве нема ништа нити ће бити ишта …. Тек кад буду доступни коначни документи моћи ће да се процени доследност у спровођењу датих предсаборских изјава …

13495317_10206393361617675_8266084817447163827_n

25.6.2016. за ФБР приредила Биљана Диковић

2 replies »