Језик

Доктор филологије: Ако може ФејСБук може и СрБСки


Matica-srbska

На Фејсбуку се опет покренуло питање српски или србски. Као доктор филологије, имам идеалан аргумент за ту расправу.

Поставите питање зашто једначење по звучности мора да се врши у ”српски”, а не мора у ”Фејсбук”.

По правилу, морало би да се пише ФејЗБук, јер се безвучно С једначи са звучним Б. Уосталом, изговорите, и чућете да тако говорите. А Вук је рекао: пиши као што говориш.

Међутим – рећи ће колеге књижевници и фарисеји – у овом случају можемо да направимо изузетак и напишемо како не говоримо. Јер треба поштовати и сачувати страно властито име.

Тражите то исто за наше, заиста властито србско име и забраниће вам. Одједном им је незамисливо да та иста слова Б и С стоје заједно.

Тако је форматирана наша елита. Страно поштује, наше не. Страно чува, наше не.

СрБСко им боде очи, али све што пошаље ВашинГТон прихватају жмурећки.

Андреј Фајгељ

Извор: Блог аутора

———–

ФБР ДОДАТАК:

срби
srbski-srpski

mikrokozma

5118398_orig srbske1

23.6.2016. за ФБР приредила Биљана Диковић

16 replies »

 1. Када је на дневном реду питање језика у Срба, верујем, да смо сви на истој страни. Док се не реши питање Б или П, ја предлажем, да покушамо, да нека удружења, која раде у корист Срба, појединачно позовемо, да се Србима обраћају на српском или србском језику, али у сваком случају ЋИРИЛИЦОМ. Конкретно мислим, на Малагурског, на 28.јун и на Срби за Србе. Позивао сам их, да почну, да користе ћирилицу, али није било одзива. Надам се, да ће сви читаоци, а бар коментатори упутити протест поменутим удружењима. Уколико неко не успе, да пронађе мејл адресе тих удружења, моја адреса је
  slobodan.mlinarevic/et/gmail.com
  Мислим, да и Редакција треба слично, да поступи. Урадимо нешто конкретно!

  Свиђа ми се

  • Подржавам. Имам профиле наведених и упутићу им приједлог да се окрену ћирилици (србици).

   Свиђа ми се

 2. @Предатор
  Написа сте: „Кажем, не знам детаље, али да смо на превару и касније путем силе, променили правопис – ЈЕСМО!“ Не знате, али ипак – ЗНАТЕ!!?? Нисте филолог, а ипак – ЗНАТЕ. Неко превари Србе у деветнестом веку, првих четрдесет година двадесетог века, неко поново превари неке Србе, дођоше комунисти и они преварише Србе, ето и сада неки варају Србе. Срећом по Србе има ту и тамо по неки „филолог“ који се не да преварити и све – ЗНА. А све поче, од тога, да сам написао, да је ауторов пример неприкладан и неодговарајући. И да се правила која су поштована преко сто година не могу променити, како коме падне на памет. И није ми пало на памет, да се опредељујем и тумачим шта је исправно. Ја то НЕ ЗНАМ!

  Свиђа ми се

  • Господине Млинаревићу, заиста не треба да се љутите. Не верујем да сам претерао, али верујем да удар на Србе, а пример вам је ово што се догађа данас, иде заједно са ударом западних народа на православље, на народе који не прихватају олако, или никако, правила живота запада. И шта раде? Уништавају нам културу, историју, морал, језик, свакомало нас нападају војно и врше већином геноциде над православним народима… То траје вековима и ту се нашао и један Вук, као што су се данас нашли разни изроди који нам намећу ријалитије, мењају историју и уче нашу децу родној равноправности. Тако је дошло и до мењања Србско у Српско и то је чињеница која је допринела више губитку оригиналног идентитета Срба, него развоју културе. Не знам детаље, али знам и осећам делиће који ме боцкају сваки дан. За то ми не треба диплома. Ако сте против Запада, онда сте на прагу да доживите у најмању руку геноцид, ако сте уз Запад, онда можете очекивати губитак шума, вода, земље , ваздуха… Зато је Вук направио трку у погрешном правцу. А оно срп и присвојни придев вам је само основно образовање, које сви ми поседујемо већ са 7 година живота. Да ви то не знате, не би ни могли изнети пример „српа“. Чак шта више у праву сте да се од именице срп не употребљавају присвојни придеви. Али постоје. Ето, само сам то рекао, а то што сам мало и забраздио је друга ствар. Жив сам. А Србски је као правило, трајало много више од сто година, па је ипак промењено. Правило да жена рађа и ради, мушкарац ради и једе, је старије и од србског и од српског, па је ипак промењено преко ноћи и данас по родној равноправносто тата може да роди дете. Само још увек не може да роди мечку, али и то ће нам увести.

   Свиђа ми се

 3. Зашто говоримо по Вуку? Ја не знам детаље, али знам да нас је у то време Вук преварио и успео тајно да пређе у Аустрију и тамо региструје Нови Српски Језик, који је одговарао Бечу. А одговарао је јер је Вук са задовољством избацивао слова која су била као и слова руског писма, дакле удаљио је језик и писмо Срба од руског језика и приближио га писму запада. Касније није било тешко силом натерати Србе да почну читати оно што се напише, млађи су почели то да усвајају и Вуков правопис се на силу пробио. Била је и нека потера на државном нивоу да се Вук спречи, али нажалост, није успела. Касније су комунисти зацементирали употребу Вуковог правописа и мало ко данас од Срба, осим ако се посебно не заинтересује, зна шта се догодило и како је дошло до замене чак и српског говора и удаљавање од руског језичког подручја. Онда народ(као народ) није ни хтео ни волео да му се језик мења. Е, а сада само један пример о насилним променама српског језика и правописа, као што је било и Вуково мењање. Како сте реаговали када су црногорци увели у њихов српски језик силом неке нове квргице и нека нова слова и тако унаказили још више чак и овај унакажени вуков правопис? Ето, то исто је Вук онда урадио. Кажем, не знам детаље, али да смо на превару и касније путем силе, променили правопис – ЈЕСМО! Скаквим правом се онда бунимо када то други данас раде такође под утицајем силе? Исправно је србски, иако ја сам ја од рођења учен да је српски, нисам слеп, а ово испразно објашење да срп нема ништа па не постоји ни српско од српа, може рећи само човек који зна српски језик површно. Још како ће народ рећи да је после олује жито као срповано(у неким областима, дакле не свуда), или српско. Има и других израза а пошто нисам филолог, не бих се даље завлачио, осим што тврдим да је присвојни придев од речи „срп“ – чисто и по вуку – српско или српово. Како вам воља, мада ће народ избећи „српско“ и употребити реч српово. Дакле, присвојни придев(надам се да нисам овде омано) поседује и реч СРП и реч Србин. Али ако гледамо у Вуков правопис, онда ту нешто не штима. Све се може комбиновати, јер српски језик је богат језик. А да нас је Вук превео жедне преко воде, јесте.

  Свиђа ми се

 4. @Војин Јовановић
  Покушао сам, да укажем, да је Фајгељ изабрао погрешан пример. Надам се, да ми можете указати, да ли постоји пример, да нешто припада СРПУ? Надам се, да се не слажете са примером аутора. Зашто би Влајић, или Миљковић били већи стручњаци од Вука и осталих Срба из деветнестог века. Уосталом „Миљковић и многи“ није баш јак доказ за исправност тезе о којој је реч. Мирослав спомиње неко „множење“. Нисам сигуран, шта жели да каже, али предлажем, да почне, бављењем и борбом на сваком месту, да се пише ЋИРИЛИЦОМ. Ту можемо допринети. Ја се надам, да имамо довољно оних који се баве језиком, па ће се питање једначења по звучности решавати тамо где и треба, а не на интернету.

  Свиђа ми се

  • Не разумем ово ваше објашњење “Зашто би Влајић, или Миљковић били већи стручњаци од Вука и осталих Срба из деветнестог века.“, то вам дође на исто као кад би тврдили зашто би Никола Тесла био већи стручњак од Едисона. Знамо шта је један а шта други тврдио и чије су се идеје показале исправнијим.
   Ако вам то није довољно, хајде онда да се запитамо Како и зашто су В.С.Караџић и други из тог деветнаестог века били већи стручњаци од свесрбског живља које је до те реформе говорило и писало Сербски-СрБски???

   Још једном вас упућујем да са више извора проверите истинитост тврдње да свако слово и звук имају своју одређену фреквенцију и енергију те у сколпу тога донесите закључак.
   За крај, не видим разлога зашто бисмо избегавали размену идеја, мисли, тј. дискутовали преко међународне електронске мреже и зашто да чекамо да тамо неки излапели старци који у страху да не изгубе својих 50-так хиљада динара нам кажу шта је исправно.

   Свако добро

   Свиђа ми се

   • @V.J.
    У првом коментару, сам причао о ПОГРЕШНОМ примеру аутора. Остало је било везано за нашу појединачну и заједничку борбу за ЋИРИЛИЦУ. Колико видим, по питању примене језика у Срба, изјаснио се САМО један коментатор МИРОСЛАВ!!?? Помињање Тесле и Едисона, њиховог односа је предмет неког другог разговора. Ако сте Ви и Војин Јовановић, мој мејл је slobodan.mlinarevic@gmail.com па можемо и о Тесли и Едисону.
    @predator = a person who looks for other people in order to use, control, or harm them in some way
    Чини ми се, да сте неодговарајући надимак узели. Без обзира, што су емоције вашне у животу, на нека питања се МОРАЈУ тражити објективни одговори. Текст набијен емоцијама и позивање на личне утиске и успомене, не даје праве одговоре. Потсетио бих Вас, на антологијски филм СЕДАМ САМУРАЈА. Довољно би било, да пошаљете протест организацијама, које сам навео, као што је учинио Мирослав. Ако сте расположени за разговор, мој мејл сам навео.

    Свиђа ми се

 5. Face(фејс)воок(бук), очиледно прасрбска ријеч од буквара, аз(воок)(бук)а.
  Посијали смо сјеме културе цијелој Европи а сами избрисали своје памћење старо 7525 година, и тиме чак увредили свете Немањиће и њихову ажурност да сачувају најстарији календар на свијету.

  Свиђа ми се

  • Написах, да је самоправљање пустило дубоке корене. То што је очигледно, мени баш и није. Али прихватићу, да има основа и за Ваше размишљање. Међути, у том деветнестом веку сви најзначајнији Срби прихватише нека језичка правила и то потраја преко сто година и сада некима нешто смета? Јесмо ли ми паметнији од предака у деветнестом веку? Или нас је самоуправљање заразило и мислимо, да смо у радничком савету, а причамо стручним стварима. Наравно, вазда анонимно! У радничком савету је макар свако имао име и презиме, макар колико НЕСТРУЧАН био.

   Свиђа ми се

 6. Мислим да је исправно СРБСКИ а све остало је ватиканскоусташка и која све не наклапања. Жао ми је што поједини учени Срби кад изговарају реч србски намерно наглашавају „Б“ уместо да употрбе правилно говорну справу да не кажем апарат. Исто тако би било исправно Србска влада, србска војска, Србско бродарско друштво, Србска железница, Србска струјна привреда (електро), Србске воде, шуме, биље, стока, чељад и све оно што има смисла тако назвати. Тако бре или браћо Срби усе и у своје уздање, ако мислите да вас Бог погледа. Не заносите се чудесима прекоморским већ се потрудите да чинимо чудеса у своју корист.

  Свиђа ми се

  • @Dale
   Сви можемо, да мислимо, шта год нам је воља. Међутим, у свим областима друштвеног живота, постоје правила, којих се ваља придржавати. Чини се, да је самоуправљање пустило дубоке корене и свако о свему има неко „своје“ мишљење. А највећи је проблем, када се и стручњаци, као аутор, упусте у кршење правила и то у јавности.

   Свиђа ми се

 7. Аутор је изабрао меприкладан пример. Фејсбук је сложеница, па се ваљда једначење по звучности врши у првом делу сложенице. Тако је то, када се, на силу тражи промена стотину година важећих правила. Зар је срБски или срПски, најважнији и најтежи проблем пред нама? Или нас и ту неко навлачи, да се бавимо мање важним питањима? Само спомиљаље алатке, која у језику нема основ за присвојну заменицу је показатељ, да је и Редакција забраздила. Штаје то што припада алатки СРП, да би било СРПСКИ? Или ће аутор можда рећи, да нешто припада алатки – СРП?

  Свиђа ми се

  • Ово, што ви кажете, да се бавимо мање важним питањима, омножи са бројем хиљаду таквих малих и неважних питања, и ето вам покрштавање србског у српски, и прављење народа Срба у српове. Цијели наш живот је састављен од ситница које су као цигле градивни материјал цјелине. Тако ми, допуштамо, да нам грицкају наш језик као мишеви сир, да добијемо унакажену и изрешетану некада дивну цјелину. Господине Слободане, није самоуправљање својствено нечему што се зове истраживање језикословља, поготове не некакво самоуправљање које не издиже вредности једног Његоша, Матице србске, Митрополије црногорске, горе нама фино показано.

   Свиђа ми се

  • Поштовани господине Млинаревићу,

   пренебегавате једну важну чињеницу да је свако слово а тиме и реч носилац одређене енергетске вриједности и да је веома битно изговарати правилно сваку реч а поготово оне које у себи носе изразито јаке и битне енергије.
   Вјерујем да сте веома добро упознати са Светлосном формулом господина Влајића. Да познатете и Јеванђље по Јовану: “У почетку беше слово-реч и слово-реч беше у Бога и реч-слово беше Бог …“, рекао бих да познајете и фонолошке или ортографске законе на пример, нека слова морају да се појављују у свакој речи (као што су то српски или енглески самогласници), нека слова никада не могу да следе друга, нека могу да буду двострука или трострука, док нека друга не могу итд.
   Затим ту су веома вредна предавања господина Миљковића и многих, многих других…

   Зато вас питам: Шта је то по вама важније?!

   Свако добро

   Свиђа ми се