АКТУЕЛНО

Држава субвенцијама из буџета финансира комплетно пословање ”FIAT“-а


фото: autoblog

фото: autoblog

Нето добит ‘’FIAT’’-a на крају године 2,4 милијарде динара, док је држава је у 2014. години финансирала Фијат са 2,79 милијарди динара преко субвенција.

Свугде у свету се смањила производња аутомобила и све компаније су отпустиле неколико хиљада радника. Закон понуде и потражње. Смањује се производња, смањује се и број радника. Проста рачуница, али Вучић се не бави простом математиком, већ много озбиљним ‘’економским анализама.’’

Држава је у 2014. години дала ‘’FIAT“-у 2,79 милијарди динара преко субвенција, а нето добит на крају године 2,4 милијарде динара.

Извештаји за 2015. годину још увек нису доступни.

Током читаве 2014. нето добит крагујевачке фабрике италијанског ауто-гиганта достигла је 2,46 милијарди динара, а у 2013., нето добит је износио 1,13 милијарди динара.

Србија је сувласник FAS-а, у којем поседује једнотрећински удео, што значи да јој од поменутих 2,46 милијарди припада око 813 милиона динара или око 6,6 милиона евра. То наравно под условом да је FAS добит делио власницима, а не да је реинвестирао, што је мало вероватно, те под другим условом да уговором са торинским произвођачем, који упркос обећањима Владе и даље стоји сакривен од јавности, није предвиђено нешто друго.

Увек се питам, како ови наши политичари успеју да направе тако ‘’фантастичан’’, окрутан и штетан уговор за свој народ?

Ово је за FIAT свакако био успешан посао. Они су прво овде продавали своје аутомобиле, па су добили велике погодности од државе, па им сада и даље субвенционишемо цену возила. FIAT нема никаквог интереса да своју добит оставља овде, већ је може одмах изнети у Италију. А да ли је ово успешан посао за нас? Држава је у 2014. години дала ‘’FIAT“-у 2,79 милијарди динара преко субвенција, а нето добит на крају године 2,4 милијарде динара.

“Ниједну лошу реч не желим да кажем о `FIAT`-у. Влада само гледа како да помогне и обезбедиће најмање 10.000 возила за Русију, што је договорено са председником Руске Федерације Владимиром Путином”, додао је Вучић.

А, да престанете да трошите наш новац? Верујем да нико од грађана Србије неће имати ништа против да сви ви из Владе лично финансирате ‘’FIAT’’, али престаните да финансирате стране инвеститоре нашим новцем!

 

Мр Данијела Ружичић, економски аналитичар

Извор: блог аутора

————-

20.6.2016. за ФБР приредила Биљана Диковић