АКТУЕЛНО

ПАТРИЈАРХ СРБСКИ ВАРНАВА: И ЖИВОТ ЗА ПРАВОСЛАВЉЕ (документарни филм)


patrijarh srpski varnava

Патријарх Варнава био је ученик проте Стеве у Призренској богословији и волео је проту Стеву као свог оца. На Протин предлог узео је руског емигранта Владислава (Владимира) Албиновича Мајевског за свог личног секретара. Мајевски је био Прптин студент и много је волео и Проту и патријарха Варнаву.

У знак захвалности за пружену помоћ руској емиграцији у Србији, Мајевски је написао сјајну биографију патријарха Варнаве, у два тома и она је штампана у штампарији Српске Патријаршије у Сремским Карловцима. Сасвим случајно сам, док сам писала књигу о проти Стеви, 2000-те године, добила ову књигу на читање и била сам одушевљена како је Мајевски дао сјајан опис живота и рада патријарха Варнаве.

Али, била сам непријатно изненађена да тадашњи секретар Св.Синода СПЦ Мића Јанковић није имао појма о овој књизи, као ни многи други.

На почетку књиге је Мајевски између осталог написао да је царска Русија због Србије ушла у Први светски рат и то ме је мало зачудило, јер о томе нико раније нити је писао, нити говорио било шта.
У породичној архиви Протине сестричине проф.Надежде Наде Панић (рођене Прљинчевић) нашла сам писмо проте Стеве од 27. јула 1037. г. из Београда, које је писао супрузи Јелени – Лени у Алексинац и ево његовог почетка:

„Драга Лено

Стигао сам јутрос добро. Кућу затекао како смо оставили и одмах отишао на посао, а затим и на литургији у Саборну цркву и поклонио се сенима покојног Патријарха.“

Прота Стева је имао болну дужност, да после смрти свог вољеног ђака Петра Росића, патријарха српског Варнаве, оде у Сремске Карловце у Патријаршијски двор и да донесе патријархове ствари.

Следеће 1938.године у календару Српске Патријаршије објављен је на 5 страна некролог, који је једва смогао снаге да напише: „Варнава, блаженоупокојени патријарх српски.“

Бака Нада ми је рекла да је патријарх Варнава систематски трован, јер су му у хлеб стављали млевено стакло и зато је имао велике болове у стомаку.

На испраћају патријарха Варнаве, прота Стева је ишао поред аутомобила у коме ј био ковчег са земним остацима патријарха Варнаве. Невероватно је колико је био ослабио, а и његова ретко кратка коса (јер је скоро увек имао дугу, бујну косу), појачавала је његов лош изглед.

На испраћају патријарха Варнаве биле су и монахиње из манастира Кувеждин, који је патријарх заједно са протом Стевом и патријархом Димитријем много помагао. Међу тим монахињама у посмртној поворци било је много руских монахиња, које су и обновиле манастир Кувеждин. Једна од њих, мати Ангелина Грачева била је игуманија манастира Ваведења на Сењаку у Београду.

Зорица Пелеш

***
„И живот за православље“ је документарни филм о животу блаженопочившег патријарха Варнаве, аутора др Вељкa Ђурићa Мишине, историчара и специјалисте за изучавање новије историје Српске православне цркве.

19.6.2016. за ФБР приредила Биљана Диковић

3 replies »

 1. Бог све види,имали смо патријараха за понос који су и животе дали за нашу веру,за наше Православље- Светосавље и нажалост и оне који нас вуку ка јереси и „непогрешивом„папи.

  Свиђа ми се

 2. Све у најбољем реду, али овај детаљ је девалвирао све:“Бака Нада ми је рекла да је патријарх Варнава систематски трован, јер су му у хлеб стављали млевено стакло и зато је имао велике болове у стомаку….итд“ , баш бачен акценат и немали пасус.
  Не, рак није могао тада постојати,нити иједна друга болест времешног нам тада Патријарха, а ова прича има позадину политиканску…За чије бабе здравље опет, пита се доста нас Православаца?

  БОГ ЈЕ НАЈВЕЋИ И ОН СУДИ САМО!

  СРЕЋАН ВАМ ДАНАШЊИ ПРАЗНИК СИЛАЗАК СВЕТОГ ДУХА НА АПОСТОЛЕ.

  Амин

  Свиђа ми се

 3. Ако је мешано млевено стакло онда се зна којесио тај стаклени хлеб. Дали је црква нешто урадила по том питању, ако није онда већ тада имали смо у самој цркви издајице. Онда немој мо се чудити брзо потезно расчињавања владика у овом смутном времену. И одлазак српске цркве на Крит говори колико се удаљавамо од велике руске цркве и народа који у историји био је наш најбољи пријатељ.

  Свиђа ми се