ДРУШТВО

Шиптари увели нову забрану -Књиге на српском језику не могу на Косово (!!!)


08/06/2016 Срби на окуп

Приштина је забранила пренос књига на српском језику на територију КиМ па их службеници плене на прелазима према централној Србији, сазнаје „Блиц“.

Да је проблем ескалирао потврђује и допис „Поште Србије“ од 2. јуна 2016. у ком је руководство наредило службеницима да морају да упозоре клијенте који путем овог предузећа желе да дистрибуирају књиге на Косово и Метохију да „Пошта“ неће сносити трошкове ако књиге на административним прелазима буду одузете.

Dopis-Pošta

– Клијенте треба упозорити да косовски службеници одузимају и не враћају књиге и друга штива на српском језику. На то треба упозорити пошиљаоца, а ако он ипак то жели, мора у писаној форми да потпише изјаву да то ради на сопствени ризик и да неће тражити надокнаду штете од „Поште“ – стоји у допису.

Сазнања „Блица“ потврдио је и Бранимир Стојановић, потпредседник „косовске владе“.

Са овом мером сусрео се и директор једног угледног српског издавача који није желео да открива идентитет.

– Постоје сазнања да се књиге на српском језику одузимају на административним прелазима. Доскора су то били спорадични случајеви, али сада су постали пракса. Чак су и за сајамске манифестације били онемогућени српски издавачи да их доставе. Званична одлука косовске владе за то не постоји па ћу тражити да ми се достави на основу ког документа је забрањена дистрибуција књига на српском језику. Вероватно је то неко министарство донело интерни акт о ком ми нисмо упознати – каже Стојановић за „Блиц“.

– Мој радник је отишао у пошту у Земуну да пошаљемо издања за српску библиотеку на Косову, али службеник није желео да прими пакете док се не потпише изјава да нећемо тражити одштету од њих ако се књиге одузму. Нисмо то прихватили. Ово је брука, држава мора да реагује јер је очигледно да Приштина жели да затре српски језик – каже наш саговорник.

Канцеларија за КиМ: Фашизам!

У Канцеларији за КиМ Владе Србије нису упознати са овим поступком Приштине.

– Уколико је Приштина увела такву забрану, онда би то био фашистички приступ њихове власти. Испитаћемо о чему се ради – кажу у Канцеларији за „Блиц“.

Коментар из „Поште Србије“ нисмо добили до закључења овог издања.


Извор: Блиц

2 replies »

  1. Шта се чудити томе? То је окупирана територија а окупатори могу радити шта хоће, а Србија је полуокупирана и не могу урадити оно шта траже на КОСМЕТУ.

    Свиђа ми се