Бранко Станић

И ПОД КИШОМ САСТАНАК


IMG_2281

Бранко Станић

И ПОД КИШОМ САСТАНАК

Претходних година под сунцем, а ове (2016), 4. маја, под кишом, одржао се симболично хајдучки састанак у селу Маркова Црква код Лајковца као спомен на оне хајдуке из времена Пре првог српског устанка.

Наравно, хајдука више нема, а нема ни Турака због којих би се они морали окупљати после зимовања код својих јатака, које су започињали у јесен, по Митровдану. Но, сећање на те дана сваке године уочи Ђурђевдана оживљава Туристичка организација Општине Лајковац. Њен директор Милутин Ранковић, заједно са својим сарадницима, осмислио је богат културно-уметнички програм, који је изведен у порти храма Светог Димитрија. Био је ово завршни дан у низу „Мајских сусрета“, која су започела 30. априла, а одигравала су се у склопу река Колубаре и Топлице.

И поред кише, окупили су се бројни гости и учесници, која је божјом вољом, како је програм одмицао, све више јењавала и на крају потпуно престала дозволивши да се изведе све што је за тај дан замишљено. Активно учешће имали су и чланови Задужбинског друштва „Први српски устанак“ Мишар и Завичајно друштво из Шапца.

IMG_2130

Црква у селу Маркова Црква

IMG_2127

Епископ ваљевски Г. Милутин

За почетак, Његово Преосвештенство епископ ваљевски Г. Милутин, уз саслужење бројног свештенства, освештао је јавну чесму, која је овог пролећа саграђена у порти цркве. Одмах потом појавио се Милутин Ранковић, као харамбаша, у пратњи свог верног барјактара Мићуна Петронијевића, па је „окупљање хајдука“ могло да почне. На сцену су ступили Филип Рајковић, Никола Јовановић и Милош Јовановић – глумци Омладинског позоришта „Вожд“ са Мишара и извели представу „Збор у Орашцу“.  Први пут као глумац, мада није члан ни једне позоришне дружине, опробао се и Драган Миловић у улози попа Пантелије из Уровца код Обреновца. Хајдучка окупљања у оно време била су незамислива без гуслара, који су величали њихова дела. Зато и ово није могло проћи без гусала и певања. Члан нашег Друштва Милутин Гвозденовић подсетио је на то славно доба уз звуке ондашње најмилије музичке направе. Ни харамбаша Милутин Ранковић није могао одолети, а да и он нешто не одгуди и отпева окупљеном народу. Петар Лазић, глумац Шабачког позоришта, одрецитовао је песму Мишар Крстивоја Илића са ко зна колико пута изреченом поруком:

Нека се у небо други пењу,

СРБИЈА ЖЕЛИ ЦАРСТВО ЗЕМНО.

 IMG_2175

„Збор у Орашцу“

IMG_2178

Драган Миловић у улози попа Пантелије

IMG_2206-1

„Харамбаша“ Милутин и његов „барјактар“ Мићун

IMG_2231

Гуслар Милутин Гвозденовић

IMG_2249

Шабачки глумац Петар Лазић

Сплет народних игара и обичаја извела су културно-уметничка друштва из Ратковца и Ваљева. Посебно су били запажени они најмлађи. И фрула, још једна народна направа, чији се звуци не чују баш тако често, подсетила је све присутне на још једно наше традиционално наслеђе. За разлику од гусала, које су намењене да се уз њих опевају јуначка дела, она је изражавала наша лирска осећања, било радост или тугу, зависно од расположења. Та нам је маестрално извела Биљана Пауновић.

IMG_2281

Једна од најмлађих учесница

IMG_2180

Сплет народних игара

IMG_2261

Учеснице сплета народних игара и обичаја

IMG_2299

Смотра је завршена и „хајдуци“ могу у шуму

Тог дана је договорено да се и у овом крају под окриљем Туристичке организације Лајковац првом погодном приликом промовише најновија књига Богдана Секендека Србија у Великом рату. Драган Миловић би тада отворио изложбу својих карикатура, а Живорад Жића Петковић би говорио своје афоризме. Богдан је сусрет са владиком Милутином искористио да му са посветом поклони своју књигу о Великом рату, а старешини храма Светог Димитрија поклонио је исто књигу, али под насловом Први српски устанак у Подрињу – Најпознатији устаници.

А пре доласка у Лајковац, а потом и у Маркову цркву Задужбинско и Завичајно друштво посетило је етно село Бабина река. Са његовом градњом почело се пре 14 година, а за госте је отворено пре шест. Налази се у селу Трбушница, које је од Лазаревца удаљено 12, а од Аранђеловца 20 км. Комплекс су посетиле многе познате личности о чему сведоче бројне фотографије истакнуте на паноу названом „Кутак познатих“. Цео комплекс је на површини од једног хектара, а име је добио по истоименој реци која протиче мимо језера, које је у саставу овог питомог етно села.

IMG_2043

У етно селу Бабина река

Као и увек вођа пута био је Стеван Симић, председник Извршног одбора Задужбинског друштва.

Било је ово прво путовање Задужбинског друштва у овој години. Друго је планирано за 21. мај. Одредиште Црна Гора. Прво у Жабљак, а потом у Подгорицу. Укупно три дана. О свему томе биће приче када се Друштво врати са пута.