АКТУЕЛНО

Конститутивна седница новог сазива Народне скупштине Србије (видео)


sednica

Посланици новог скупштинског сазива почели су конститутивну седницу на којој треба да им буду потврђени мандати, као и изабран председник и потпредседници парламента. Конститутивној седници председава најстарији посланик Драгољуб Мићуновић.

Скупштина Србије конституисана је данас потврђивањем мандата посланика, који су затим положили заклетву.

Заклињем се да ћу дужност народног посланика обављати предано, поштено, савесно и верно Уставу, бранити људска и мањинска права и грађанске слободе и по најбољем знању и умећу служити грађанима Србије, истини и правди, наводи се у заклетви коју су посланици прочитали.

skupstina srbije

У сали су 242 посланика.

ФОТО: ТАНЈУГ

ФОТО: ТАНЈУГ

10:40 У Скупштини Србије одређена је пауза од 30 минута како би трочлана комисија поднела извештај о сагласности уверења о избору за народне посланике и извештај Републичке изборне комисије о изборима спроведеним 24. априла.

На основу извештаја те комисије биће потврђени мандати новим посланицима, а Скупштина се сматра конституисана потврђивањем две трећине од 250 мандата.

***

SKUPSTINA-0306-2016-185

Посланици новог сазива Скупштине Србије почели су данас око 10 часова конститутивну седницу на којој треба да им буду потврђени мандати, као и изабран председник и потпредседници парламента.

Конститутивној седници председава најстарији посланик Драгољуб Мићуновић из Демократске странке, а помажу му четири најмлађа посланика – Ивана Николић (СНС), Стефана Миладиновић (СПС), Александра Белачић (СРС) и Милош Бошковић (Доста је било).

После обраћања Мићуновића, интонирана је химна „Боже правде“ у извођењу Мешовитог хора Дома културе Руски Крстур и Катедралне цркве светог оца Николаја, под диригентском палицом Лидије Паше. Тај хор наставља дугогодишњу традицију хорског певања у Руском Крстуру, с обзиром да је 2014. године обележена 120. годишњица од оснивања првог хора.

Мићуновић је на почетку рада рекао да је он не само по годинама најстарији већ и по посланичком стажу јер је у парламенту од 1990. године. Он је позвао посланике, а како је навео нарочито оне који су први пут ушли у Скупштину, да чувају достојанство парламента, пре свега од себе самих, а онда и од свих других делова власти, који би можда хтели на разне начине да га узурпирају.

„Чувајмо достојанство у свим видовима, ми смо носиоци законодавне власти и никаква власт не може бити изнад“, рекао је Мићуновић.

Сматра се да је Скупштина Србије конституисана потврђивањем мандата две трећине народних посланика, чиме уједно престаје мандат претходног сазива.

ФОТО: ТАНЈУГ

ФОТО: ТАНЈУГ

СНС са коалиционим партнерима у новом скупштинском сазиву има 131 од 250 посланика, коалиција СПС-ЈС 29 посланика, Српска радикална странка 22, Покрет Доста је било и Демократска странка по 16, СДС-ЛДП-ЛСВ 13 и ДСС-Двери по 13 мандата.

Савез војвођанских Мађара има четири посланика, Бошњачка демократска заједница Санџака и Странка демократске акције Санџака по два посланика, а Партија за демократско деловање и Зелени Србије по један мандат.

ФОТО: ТАНЈУГ

ФОТО: ТАНЈУГ

МАЈУ ГОЈКОВИЋ ЗА ПРЕДСЕДНИКА

Листа коју предводи Српска напредна странка (СНС) предложиће за председника Скупштине Мају Гојковић, а за потпредседнике Верољуба Арсића, Константина Арсеновића и Владимира Маринковића, најавио је данас будући шеф посланичке групе те партије Александар Мартиновић.

Он је, на конференцији за новинаре уочи почетка конститутивне седнице парламента, рекао да ће СНС данас предати предлог за формирање анкетног одбора који би требало да испита све чињенице и догађаје након затварања бирачких места 24. априла.

Да испита ко је упадао, по чијем налогу, бандитски и разбојнички у Републичку изборну комисију, ко је против воље грађана угурао насилно најмање једну изборну листу у Скупштину Србије, објаснио је Мартиновић.

Он је констатовао да су се у тим догађањима „сви ујединили, од левичара до љотићеваца“.

Образлажући предлог да Гојковић буде поново на челу Скупштине, Мартиновић је истакао да је она у претходном сазиву добро радила тај посао и допринела да се парламент „упристоји и да се сачува достојанство тог високог дома“.

***

Скупштина Војводине: И радикали за Пастора

Конституисана Скупштина Војводине, коју ће у још једном мандату водити председник СВМ. Уз њега СНС, СПС, СРС, СВМ и два посланика „Доста је било“. Против ДС и МП.

skupstina vojvodine

Нови сазив Скупштине Војводине данас je изабрао лидера СВМ Иштвана Пастора за председника тог парламента.

Пастору је ово други мандат заредом, а добио га је двотрећинском већином (91 глас), мада је за избор била потребна и проста (61). За њега су гласали посланици СНС, СВМ, СПС, СРС и двоје представника Покрета „Доста је било“. Против су били ДС и Мађарски покрет, а уздржани су били представници Чанкових лигаша.

Образлажући предлог за избор Пастора у име 80 посланика напредњака, СВМ и СПС, Игор Мировић (СНС) је истакао да је лидер СВМ у претходном мандату допринео изградњи институције Скупштине Војводине и да је савесно и одговорно обављао свој посао.

– Тиме је и заслужио наше поверење – рекао је Мировић.

Противљење Пасторовом избору, Борислав Новаковић (ДС) образложио је тиме да су се ДС и СВМ у последње време удаљили. Тамаш Корхец (МП) замерио је Пастору да је својим недавним иступима у медијима увредио део својих сународника који подржавају новоосновани Мађарски покрет. По речима Бранислава Богарошког, ЛСВ је остала уздржана јер није учествовала у договору о избору председника парламента.

Пошто је положио заклетву да ће у председавању поштовати Устав Србије и Статут Војводине, Пастор је истакао да је и сам предлог да у другом мандату буде на челу парламента велика част.

– Верујем да ћемо сви заједно радити у корист грађана Војводине и да ћемо се залагати за достојанствен живот у сигурном и безбедном окружењу – поручио је Пастор.

Он је најавио да ће у наредних десетак дана заказати нову седницу на којој ће бити изабрана покрајинска влада. Да подсетимо, у новом сазиву СНС има 63 од укупно 120 мандата, СПС 12, ДС и СРС по 10, ЛСВ (9), ДЈБ седам, СВМ шест, МП два, а Зелена странка – један.

 

ПОТПРЕДСЕДНИК БЕЗ СТОЛИЦЕ!

Нова Скупштина има седам потпредседника, једног више него претходни сазив. Такву одлуку прати, међутим, технички проблем – за скупштински сто може да стане само шест столица! Зато је договорено да најмлађи потпредседник током седнице седи у првом реду са посланицима. Потпредседници су: Мирослав Васин (ДС), Смиљана Гламочанин Варга (СРС), Александра Ђанковић (СПС), Дамир Зобеница (СНС), Душан Јаковљев (ЛСВ), Снежана Седлар (СНС ) и Иван Стјеповић (ДЈБ).

ЧАНАК И БАЈАТОВИЋ ВРАТИЛИ МАНДАТЕ

Лидер ЛСВ Ненад Чанак данас није присуствовао заседању, већ је писменим путем обавестио парламент да враћа посланички мандат. На седници је била Маја Гојковић, која је најавила да ће уочи конституисања републичке Скупштине вратити покрајински мандат. Душан Бајатовић се појавио накратко, вратио мандат и најавио поновну кандидатуру за председника „Србијагаса“.

ФОТОГРАФИЈА ДАНА: ИШТВАН ПАСТОР И МАЈА ГОЈКОВИЋ

ФОТОГРАФИЈА ДАНА: ИШТВАН ПАСТОР И МАЈА ГОЈКОВИЋ

Извор: НОВОСТИ, агенције


ФБР КОМЕНТАР

Текст заклетве народног посланика гласи:

„Заклињем се да ћу дужност народног посланика обављати предано, поштено, савесно и верно Уставу, бранити људска и мањинска права и грађанске слободе и по најбољем знању и умећу служити грађанима Србије, истини и правди“.

Досадашњи парламентарци су више изгледали као да изводе циркуску представу, а о општим србским интересима важним за народ их баш није било брига, уосталом сви видимо како се живи у Србији и без свакодневног медијског премијеровог спиновања са разних телевизија… Нека би Бог одредио бар неколико оних који ће радити у корист народа србског и Србије у овом саставу такозване Народне скупштине. Они су ту да служе народу а не народ њима како су мислили и радили сви претходни…

———-

3.6.2016. за ФБР приредила Биљана Диковић

1 reply »

  1. Дај Боже да најзад донесу Србији неки просперитет,но видећемо да ли ће бити пречи интереси државе и народа или своји лични за рачун глобалнога света.

    Свиђа ми се