АКТУЕЛНО

МЕТЕОРИ: Цар Стефан Урош није последњи Немањић – Последњи Немањић је Јован Урош Дука Палеолог


МЕТЕОРИ

МЕТЕОРИ

Цар Стефан Урош није последњи Немањић. Последњи Немањић је Јован Урош Дука Палеолог, син Симеона (Синише), полубрата Стефана Душана.

У вечност на Метеорима

Монах Јоасаф био је и један од најважнијих ктитора у манастирском комплексу на Метеорима. Најзначајнији манастир били су Велики Метеори посвећени Преображењу, а његов оснивач у другој половини 14. столећа био је Атанасије Метеорит. Другим оснивачем овог калуђерског братства сматра се управо монах Јоасаф. Његова задужбина био је мали храм Преображења Господњег.

Када су насртаји Османлија на Тесалију постали учестали и када је ова област потпала под турску власт, испоснички мир монаха Јоасафа био је поремећен. Због тога је он 1393/1394. године напустио Метеоре и обрео се на Светој Гори – јединственој „републици” православних калуђера. Живео је у гласовитом манастиру Ватопеду где су својевремено, два столећа раније, боравили његови преци Стефан Немања, у монаштву наречени калуђер Симеон, и монах Сава.

Монах Јоасаф није се дуго задржао на Атону већ се 1396. године вратио у Тесалију. Углавном је у посту и молитви, у сагласности са најстрожим захтевима монашке аскезе, обитавао у једној малој келији. Упокојио се мало пре 24. фебруара 1423, после више од четири деценије монашког живота. Култ преподобног Јоасафа веома се рано развио у манастирима Метеора и Свете Горе и он је канонизован. Српска црква га прославља 3. маја/20. априла. Јоасафове мошти и данас се налазе у његовом манастиру Преображења Господњег на Метеорима. Заједно са њим, у истом манастиру, почивају и мошти Атанасија Метеорита, оснивача монашког живота на Метеорима и Јоасафовог духовног предводника.

Од рођења Стефана Немање, оснивача најславније српске средњовековне владарске династије и далеког претка Јована Уроша (Стефан Немања – Стефан Првовенчани – Стефан Урош I – Стефан Урош II Милутин – Стефан Урош III Дечански – Симеон Палеолог – Јован Урош), рођеног 1113. године, до смрти цара-монаха Јоасафа, 1423. године, протекло је нешто више од три века. Била су то три велика столећа српске средњовековне прошлости.

 

Аутор: Радивој Радић
Илустровао: Горан Горски
Извор: Политикин Забавник

———–

25. 5. 2016. ФБ Blagoje Mišić, за ФБР приредила Биљана Диковић

3 replies »

 1. Тешко је разумети и повезати, шта је аутор желео, да нам саопшти. Каква је веза између монаха и последњег Немањића?

  Свиђа ми се

  • Па то ти је последњи Немањић, умро 1423. године. Сви знамо да је последњи Немањић Цар Стефан Урош IV нејаки, а изгледа да није.

   Свиђа ми се

   • Из текста се види, да се ниједан наследник Стефана Немање није презивао Немањић, па ни монах из приче. И још аутор каже: „.. цара-монаха..“. Где је тај био цар? У манастиру!?

    Свиђа ми се