АКТУЕЛНО

Одржан протест против смена на РТВ у Новом Саду


SAMSUNG DIGITAL MOVIE

Покрет „Подржи РТВ“ је позвао све који желе да се придруже да им се јаве на мејл podrzirtv@gmail.com, као и да их прате преко фејсбук странице. Организатори протеста су направили и електронску петицију где грађани могу да дају подршку РТВ-у. Многи су и преко видео портала You Tube дали подршку РТВ-у.

***

Више хиљада грађана окупило се вечерас у Новом Саду на протесту због смена на Радио телевизији Војводине (РТВ) и упутило захтев за неопозиве оставке комплетног састава Управног одбора РТВ-а.

„Захтевамо неопозиве оставке Управног одбора и поништавање свих одлука које је то тело донело. Те одлуке су изазвале талас необразложених смена на РТВ-у, нарушиле поверење грађана у Покрајински јавни сервис и угрозиле објективно и независно функционисање“, навела је новинарка РТВ-а Јелена Вукмановић која је прочитала захтеве Иницијативе „Подржи РТВ“.

Иницијатива је од државних органа затражила поштовање независности јавних сервиса и од Скупштине Србије, а у складу са законом да изабере нове чланове Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ).

Како су навели у саопштењу, на тај начин би РЕМ могао да ради у пуном саставу и легитимно одлучује о избору нових чланова Управног одбора РТВ, водећи се у том избору интересима грађана, а не политичких партија.

Они су затражили и јавна извињења од актуелног руководства за клевете упућене запосленима, који су оптужени да су извештавали једнострано и да су емитовали наручене прилоге.

Затражили су и да се до краја недеље у ударном термину на првом пограму РТВ-а одржи дебата уживо „О јавном сервису на јавном сервису“, у којој бу учествовали представници актуелног руководства, новинари и уредници РТВ-а, као и стручњаци за јавни сервис.

Иницијатива „Подржи РТВ“ затражила је од међународне заједнице да се изјасни о збивањима на јавном сервису Војводине и да јасно саопшти свој став о политички мотивисаним сменама и оставкама на РТВ-у.

Поручили су да од својих захтева неће одступити, јер је њихова професија, законска и грађанска обавеза да штите право грађана на истинито и непристрасно информисање.

Окупљени су носили транспаренте „Ја плаћам, ја гледам, ја браним“, „Не хвали нам длака, хвали нам слобода“, „Држи, одржи, подржи РТВ“, „Нећу још једну Вучићеву фабрику лажи“, „Коме смета јак РТВ“, „Уједињени можемо све“.

Окупљенима су се обратили и радијски водитељ Дашко Милиновић и блогер Ћазим Салиху, који су поручили да неће допустити да „на РТВ падне мрак“.

Међу окупљенима су били и бројни активисти невладиних организација, као и поједини опозициони политичари.

protest

—————–

23. 5. 2016. БЕТА, 021.рс, за ФБР приредила Биљана Диковић

1 reply »

  1. Uh skoro sam pomislio da Vam se obratio Miloradov direktor RTRS Draško Malinović…bio bi to veliki cinizam, zar ne …jednog poltrona i uvlakača režima u Republici Srpskoj…..

    Свиђа ми се