Љиљана Јовановић

Леонид Ивашов: Русија више неће ослобађати Европљане


Задњих година, геополитичка ситуација и војно стратешка равнотежа у свету изазивају све већу забринутост. Све чешће се ова ситуација упоређује са 1939. годином. У ваздуху се осећа мирис великог рата.

Ивашов

Извор: Правда.ру, 20.5.2016.
Превод са руског: Љиљана Јовановић

Деведесетих година многи представници власти у Русији стекли су утисак да је сукоб са западом коначно завршен. Почели су разговори о приступању Русије у НАТО, о „крају историје“ и тако даље. И то је било тако док се елитама прекоокеанске државе чинило да ће процеси деструкције, који су наступили распадом СССР, бити неповратни и за Русију. Не сме се, такође, заборавити да је процес уништења Русије настављен, само је био упакован у слатке речи пријатељства и сарадње. Путинов говор у Минхену 2007 године био је први сигнал који је резвејао илузије запада о слабој Русији, која је по инерцији требало да се распадне у процесу започетом 1991 године. Сукоб у Осетији годину дана пре, представљао је велики шок, после кога су западне државе које почеле „озбиљно“ да разматрају војно супротстављање Русији.

Данас видимо како се нарушава равнотежа снага у Европи у вези са размештањем ПРО у Румунији и Пољској, за неколико година Русија неће моћи да нанесе повратни нуклеарни удар. Какав треба да буде асиметричан одговор Русије на нове претње и изазове савременог света? О томе за Правда.ру говори Председник међународног центра за геополитичку анализу, доктор историјских наука, генералпуковник, бивши председникСавеза руског народа, Леонид Ивашов.

“Треба разумети ситуацију насталу у Европи. Са војне тачке, данас су американци колонизирали Европу. Американци су поставили проамеричке режиме у западним европским земљама и тако себи потпуно потчинили Источну Европу. А онда са базом у источној Европи врше пртисак на Немачку, Француску, и у нешто мањем степену на Британију. С друге стране, Европу с бока нападају Турци који су заједно са Американцима започели овај процес са мигрантима муслиманског порекла. Зато је Европа данас жртва америчке политике транснационалних корпорација Ротшилда и Рокфелера.

Ево шта се дешава данас у Европи. Европи је потребан “баук” претње. И они су га направили од Русије. Притом, толико бестидно лажу не обраћајући ни најмању пажњу на однос снага.

Како земља са вишекратно мањим војним потенцијалом може да угрози овај НАТО блок? Посебно у западном стратешком правцу. По бројности оружаних снага, ми заостајемо 3-4 пута за њима, као у погледу састава војне технике. Зато ми можемо само на неки начин да се бранимо али јединице за напад и ударне групе практично немамо. А све остало је просто лажна информација и пропаганда.

Наши покушаји да направимо нешто слично Варшавском блоку, су неосновани. Нема таквих држава у Источној Европи које би биле спремне на блиску војно-техничку и војну сарадњу. Американци их све држе за грло. Али такви савезници као што су Пољска, Румунија и Балтичке земље нама просто нису ни потребни. Боље нека буду на страни наших противника.

Шта морамо да урадимо у том правцу?

Прво – јачати своју војну силу, довести је до неопходног степена одбране.

Друго – снажније се удружити са Белорусијом, и на крају изградити јединствени одбрамбени простор са Белорусијом. Осим тога потребан је политичко-дипламатски рад. Европљанима се мора објаснити шта их чека. Ми их више нећемо ослобађати ни од чије окупације, неће добити ни војну помоћ при решавању проблема са избеглицама, нити ћемо их ослобађати од САД, ни од Турака. Морамо активно да радимо са Србима, наставити рад са Бугарима, тамо није све једнозначно. На целом балканском полуострву се мора радити активно политичко-дипломатским и економским средствима.

Треће – мора се разумети да иза свих ових процеса антируске хистерије као и иза нарастајуће снаге НАТО, стоје Американци. Због тога морамо направити војну групу која је способна да делује на територији САД. САД активно развијају свој ПРО систем, да би неутрализирали наше међуконтиненталне балистичке ракете. Зато морамо изградити групу веома софистицираних средстава. Крилате ракете морамо распоредити тако да могу да досегну територију САД.

Америчку против ракетну одбрану могуће је неутрализирати и на тај начин. Морамо изградити (припремити) реалну опасност по САД које су изазивач свих ових процеса. Кад Американци осете опасност, као што је било 1962 године, тада ће они сами да предложе да се седне за преговарачки сто и почети са договорима.

__________

Повезано: „Остановить агрессию НАТО может только новый Варшавский договор“ (видео)

1 reply »

 1. Прво да би Русија спровела своју мисију од Бога јој дату, треба да среди стање у Руској Православној Цркви, не може да се има јака држава ако душа те државе негује односе са непријатељем, тј грли се са најкрволочнијим змијама од памтивека, тј са најцрњим јеретицима католицима и папом.

  Кад то среде, онда ће јасније да виде које снаге у Србији треба да подрже или да створе. Јер у нашој СПЦ је стање слично или мало боље него у РПЦ. „Јер ако слепац буде водио слепца обоје ће у јаму упасти“. То каже свето писмо.

  Са Бугарима иако су у нато, ће бити лако. Имају здравије стање у Цркви, иступили су из светског савета цркава и против су екуменизма.

  Проблем Русије је екуменизам који је на делу у РПЦ.

  Зато браћо Руси оладите Ваше јеретике у Вашој РПЦ. Они су и пета и шеста колона која ће да уруши државу. Очистите земљу од јереси, то Вам је света дужност.
  Новом светском поретку највећи непријатељ је Православље, и они хоће да га униште, отуда и екуменизам.

  Руски нуклерни штит је чистота Православља. Бог је уз Русију ако не изгуби чистоту Православне вере и не постане екуменистичка са папом на челу.

  Бог држи земљу и градове и никаква друга сила. Кад сте са Богом ко ће против Вас. Американци ? Хоће али да се крчкају у паклу са јеретицима које су послали да униште ПРАВОСЛАВЉЕ.

  Свиђа ми се