Димитрије Марковић

Операција “Коридор 1992”


21.мај 2016. Реци не ЕУ

28. јуна 1992. године, на Видовдан, завршена је операција “Коридор 1992” коју су извеле здружене јединице Војске Републике Српске и Српске војске Крајине.

d0bad0bed180d0b8d0b4d0bed180

Смрт 12 бањалучких беба је догађај који се десио 1992 године, када је на одељењу за интезивну негу у бањалучком породилишту умрло 12 новорођенчади услед недостатка кисеоника.
У то време хрватске и муслиманске војне снаге су под блокадом држале „посавски коридор“, који је повезивао западни део Републике Српске и Републику Српску Крајину са источним делом и Србијом. Овим је било онемогућено да се потребан кисеоник до Бања Луке достави копном.

Једини пут којим је кисеоник било могуће доставити био је ваздушни, али због забране лета над територијом РБиХ од стране Савета безбедности УН, авиону који је требао да из Београда достави кисеоник за Бању Луку није био дозвољен лет.

Смрт 12 беба као и све већа несташица основних животних потрепштина били су разлог за велику војну операцију “Коридор 1992” коју су извеле здружене јединице Војске Републике Српске и Српске војске Крајине против војних и паравојних снага муслиманско-хрватске коалиције.

Војна операција пробоја коридора трајала је од 14. до 28. јуна на просторима читаве Посавине, чиме је окончана 42 дана дуга копнено-ваздушна блокада западног дијела Републике Српске и Републике Српске Крајине.

У акцији “Коридор 1992”, која је означена као судбоносна, погинула су 273 борца Војске Републике Српске, 70 бораца Министарства унутрашњих послова Републике Српске и 70 бораца Војске Републике Српске Крајине. Рањено је 1.918 бораца.

9628_vest_koridor

Овом битком ослобођени су Дервента, Модрича, Оџак и Брод, након чега је успостављена копнена веза са осталим делом територије Српске и са Србијом.

Комплетна војна операција пробоја и осигурања коридора завршена је 6. октобра 1992. године изласком српске војске на реку Саву у Броду.

Циљ ове операције био је успостављање копнене везе између западног дела Републике Српске и Републике Српске Крајине са источним делом Републике Српске – Семберијом и Србијом, која је прекинута након што су припадници Хрватског вијећа одбране 31. маја 1992. године заузели Модричу.

Димитрије Марковић
Покрет Реци не ЕУ

2 replies »

  1. Сваки Србин треба да се поноси овом операцијом ма где живео,јер ова битка се може упоредити са највећим Србским биткама ,попут Церске,Колубарске,Кумановске,Мојко-вачке,Кајмакчалана. Слава и хвала палим борцима а живим учесницима пробоја коридора дуг и угодан живот.

    Свиђа ми се

  2. ……да би се на крају неко нашао у предсједничкој фотељи Републике Српске и потписао да је Војска Репблике Српске злочиначка.

    Свиђа ми се