АКТУЕЛНО

Чистка у РТВ Војводина: Смењени сви уредници, решења им деле на ходнику


ddd

Сви уредници Радио-телевизије Војводине су смењени, преносе београдски медији. Уредницима је ова одлука саопштена у току ноћи телефоном. О томе је на Твитеру писао и Вукашин Обрадовић, председник НУНС-а, истичући да се „у РТВ решења новинарима о распоређивању на нова радна места буквално уручују на ходнику“.

Војводина више није у власти демократа, па није ни РТВ… али смене, наравно, немају везе с тим што ће сада северном српском покрајином да владају напредњаци

Претходно се Управни одбор Радио-телевизије Војводине огласио саопштењем у којем наводи да је на седници констатовао оставку коју је поднела главна и одговорна уредница Првог програма телевизије Марјана Јовић.

На место вршиоца дужности главног и одговорног уредника Првог програма телевизије Радио-телевизије Војводине, именована је Нада Калкан, дипломирана политиколошкиња, дугогодишња новинарка и уредница РТВ-а.

УО РТВ је недавно сменио програмског директора РТВ Слободана Арежину, који је изјавио да је смена политички притисак.

Неколико дана после тога оставку на своју функцију дао је генерални директор РТВ Срђан Михајловић, који је у писаној изјави навео да је проценио да је „у интересу РТВ-а“ да се повуче са тог места.

Јавности су се обратили и новинари и уредници РТВ, који су изразили забринутост да би нагле и нејасно образложене кадровске промене у РТВ-у могле да наруше тешко стечени углед покрајинског јавног сервиса и поверење грађана.

У отвореном писму јавности више од четрдесет новинара и уредника РТВ-а поручили су да желе да сачувају атмосферу у којој ће моћи да наставе да раде ослобођени политичких притисака.

– Једино тако ће РТВ моћи професионално и одговорно да настави да обавља улогу прокрајинског јавног сервиса – оценили су они.

Програмски савет Радио-телевизије Војводине саопштио је у понедељак да је досадашњи управљачки тим тог покрајинског јавног медијског сервиса радио добро.

———————

18. 5. 2016. ВЕСТИ, за ФБР приредила Биљана Диковић