АКТУЕЛНО

Чешка одбија сваки разговор о квотама за избеглице: Чешка је спремна и да, као и Словачка, тужи ЕУ уколико се ипак изгласају квоте као решење


CEH
ПРАГ – Чешки министар унутрашњих послова Милан Хованец добио је данас мандат од владе да на састанку министара унутрашњих послова Европске уније у петак у Бриселу одбије разговор о квотама за прерасподелу избеглица, а да, као апсолутни приоритет, затражи заштиту граница шенгенског простора.

Чешка је спремна и да, као и Словачка, тужи ЕУ уколико се ипак изгласају квоте као решење.

„Од владе имам за Брисел јасан мандат. Залажемо се за доследну заштиту граница и ‘хот спот центре’ који функционишу 100 одсто. За експерименте као што су квоте, нема времена“, поручио је данас Хованец на Твитеру.

Чешки министар је саопштио да му је влада данас дала мандат да одбије измене у европској политици азила које би у кризним ситуацијама, када нека чланица не може сама да савлада миграцијски талас, покренуле механизам релокације по националним избегличким квотама у осталим земљама-чланицама, како је предложила Европска комисија.

Чешки премијер Бохуслав Соботка казао је да Чешка жели да се у петак на састанку у Бриселу уопште не разговара, а камоли одлучује, о квотама.

Чешка влада спремна је да ЕУ тужи суду као што је то крајем прошле године учинила Словачка уколико буде прегласана и тај нови кризни механизам релокације избеглица буде усвојен.

„Тада бих предложио влади да је тужба ЕУ суду на месту“, казао је Соботка, јавља чешки јавни тв сервис ЧТ.

Чешка ће такође тражити да у евентуалну одлуку о укидању виза за грађане Турске на основу споразума Брисела и Анкаре о заустављању избегличког таласа, ЕУ унесе и клаузулу да визе могу да се лако обнове.

„Тако да у случају да не функционише политика враћања имиграната, или се из других земаља појача миграцијски притисак, можемо да обуставимо либерализовани визни режим“, казао је Соботка.

Чешка још пре годину дана доборовољно обећала да прими из региона Блиског истока, а касније и из Турске, 400 избеглица, али је до сада прихватила свега 52 избеглице.

Главни проблем је што Чешка одбија овлаш провере, већ захтева и документа која потврђују ко су заиста избеглице, и да неће представљати ризик по безбедност Чеха. Такође, масовна је појава да избеглице не желе у Чешку, те и када сазнају да ће добити чешки азил, радије напуштају избегличке центре да избегну релокацију.

—————–

18. 5. 2016. БЕТА/РТВ, за ФБР приредила Биљана Диковић