ДРУШТВО

Свети Василије, опрости! Како је обележена општинска слава у Лепосавићу


ПАТРИОТСКИ БЛОК КОСОВА И МЕТОХИЈЕ

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

slava Leposavic

Фото Танјуг

Свети Василије Острошки је слава општине Лепосавић. Иначе ова општина је постала позната 24. априла по великој изборној крађи у организацији Српске напредне странке. Претресом бирачког материјала нађено је обиље доказа за ову тврдњу.

Међутим, 12. маја 2016. године Лепосавић постаје такође познат по томе што три групације на различитим местима славе општинску славу.

Прву групацију чини Српска напредна странка на челу са председником привременог органа општине Лепосавић Зораном Тодићем. Они су славили у старом дому културе. Број званица је био више од петсто.

Другу групацију која је славила општинску славу предводи Драган Јаблановић градоначелник изабран 2013. године на локалним изборима које је организовала сепаратистичка власт у Приштини. Број гостију је био нешто мањи, а славље је одржано у „Вили Кристина“ у Лепосавићу. Али зато су присутни били француски амбасадор из Приштине, као и шеф руске канцеларије, такође из Приштине. Драган Јаблановић је из Покрета социјалиста, а његов син Александар је председник Покрета социјалиста за Косово и Метохију, који је уједно био шеф листе „Српска“ на парламентарним сепаратистичким изборима у Приштини.

Неко са стране помислио би да је овде у питању сукоб идеолошке природе али није тако, с обзиром да је и Зоран Тодић председник Скупштине Лепосавић изабран на поменутим Јахјагиним изборима.

Разлози за свађу су пре свега финансијске побуде.

Прошле године је Приштина пребацила локалној власти у Лепосавићу више од 5 милиона евра за разне комуналне потребе. Поменути градоначелник није хтео да послове даје људима из Српске напредне странке па се претпоставља да је то главни разлог због чега је и бачена бомба на кућу породице Јаблановић, о чему су сви медији писали. Сукоби су ишли дотле да су Митровица, Лепосавић и Звечан облепљени плакатима да је Александар Јаблановић издајник а кухиња која иза тога стоји је највероватније Српска напредна странка. Информације које су стизале до грађана јесу да је Алексанадар Јаблановић, шеф Српске листе у Приштини, јер је њен највећи део из Покрета социјалиста спреман да промени министре у Влади Косова који су сви из СНС-а. Мир је закључен на тај начин што се у цео сукоб умешао Александар Вучић пеглајући ствари тако да су министри из СНС-а задржали своје функције а Александар Јаблановић постао државни секретар у министарству за рад и социјалну политику на чијем је челу његов председник странке. Тако је преко ноћи од издајника постао државни секретар.

Трећа групација која је обележавала славу општине Лепосавић су свештеници из Српске православне цркве. Они су имали позиве и од једних и од других да дођу на славу али да се не би никоме замерили, они су одлучили да не иду ни код једних, него да у својој режији обележе славу.

Ако ове вести стижу до светог Василија Острошког верујемо да му се кости у гробу преврћу пред неслогом, издајом и спорењима међу српским народом.

Обележавање општинске славе само показује каква је национална и државна политика коју председник Владе Србије води према Косову и Метохији, односно како предаје Косово и Метохију.

Успут, премијер је обећао да ако постоји и један украден глас на изборима одржаним 24. априла 2016. године он ће поднети оставку. Како постоје докази да се ради о крађи много хиљада гласова, нарочито и брутално израженој у јужној српској покрајини, Срби са Косова и Метохије чекају да председник Владе напусти своју функцију.

 

У Косовској Митровици
13.05.2016. године

 

Председник покрајинског одбора ДСС-а
др Ненад Којић

СРПСКИ ПОКРЕТ ДВЕРИ
Горан Миленковић