АКТУЕЛНО

Овера мандата посланика Народне скупштине Србије до 18.маја: По посланику им следује 1,8 милиона


03 (6)_620x0

СВЕ листе које су освојиле места у Скупштини Србије наредних дана добиће из државне касе 1.858.080 динара по освојеном мандату. Највише ће припасти победницима, па ће на рачун напредњака, који ће имати 131 представника у парламенту, лећи нешто више од 243,4 милиона динара.

Ова постизборна трансакција заправо је наставак исплате новца које је држава издвојила за финансирање кампање. Најпре су све листе које су учествовале на изборима на равне части поделиле 116,1 милион, а освајачима мандата преостао је већи „колач“ – 464.520.000 динара.

Од те суме, савезу СПС-ЈС за освојених 29 мандата припада око 53,9 милиона динара, док ће радикали за 22 посланика добити 40,8 милиона. Покрету „Доста је било“ и коалицији око ДС (освојили по 16 мандата) припада исти износ – 29,7 милиона. Исте суме, нешто више од 24 милиона, следују савезу СДС-ЛДП-ЛСВ и коалицији Двери-ДСС, које ће имати по 13 представника у законодавном дому. Мањинске листе добиће од 1,8 до 7,4 милиона динара.

ИЗДВАЈАЊА
Законом о буџету за ову годину, у државној каси је издвојено 871.080.000 динара за редован рад странака. А на рачуне партија из одлазећег сазива Скупштине, око десетог у месецу, сливало се укупно 72.590.000 динара.

Странкама које се враћају у Скупштину, као и онима које први пут постају парламентарне, ове ће бити „прелазна“ уплата пре него што буду дописане на стални платни списак државе. Јер, све партије које имају мандате добијају сваког месеца новац за редован рад.

Нова рачуница – колико ће новца ићи на рачун сваке партије – моћи ће да се направи тек кад званично почне да ради нови скупштински сазив. Све дотад, партије из одлазећег састава добијаће своје досадашње месечно „следовање“.

– Појединачне износе за финансирање редовног рада које ће свака странка добијати могуће је тачно дефинисати тек након конституисања Народне скупштине, верификације мандата посланика, извештаја скупштине о верификованим мандатима и након достављања свих коалиционих споразума – кажу, за „Новости“, у Министарству финансија.

fp (7)_620x0

Овера мандата до 18. маја

Мандати посланицима новог сазива Народне скупштине биће додељени најкасније до 18. маја, односно десет дана од проглашења коначних резултата избора. Од тог тренутка тече рок од тридесет дана за одржавање конститутивне седнице, која би требало да буде одржана најкасније 7. јуна. Сматра се да је нови сазив конституисан онда када се потврде мандати најмање две трећине народних представника.
Посланици ће на првом заседању новог сазива положити заклетву, а до избора новог председника Скупштином ће председавати најстарији посланик – Драгољуб Мићуновић из ДС.

——————-

9. 5. 2016. НОВОСТИ, за ФБР приредила Биљана Диковић