АКТУЕЛНО

Шест атонских манастира је подвргло критици документ «Односи Православне Цркве са осталим хришћанским светом»


Монастырь Кутлумуш

Монастырь Кутлумуш

Шест атонских манастира (Кутлумуш, Ксиропотам, Зограф, Каракал, Филотеј и Григоријат) је наступило с критиком докумената, усвојених на Скупу Поглавара Помесних Цркава у Шамбезију  (21-28. јануар 2016. год.).

Манастир Ксиропотам

Манастир Ксиропотам

У писменом виду светогорци су Светом Киноту Свете Горе Атон изразили своју забринутост и узнемиреност у погледу Свеправославног сабора. Због посебне важности питања, донета је одлука да се размотре документа Свеправославног сабора на Заседању Представника и Игумана светогорских манастира после празника Васкрса.

Манастир Зограф

Манастир Зограф

У свим објављеним посланицама атонских манастира критици је подвргнут документ „Односи Православне Цркве са осталим хришћанским светом“.

У посланици манастира Григоријат се истиче да је главни проблем овог документа „нејасно коришћење термина „Црква““. По мишљењу братије Григоријата, Православна Црква садржи сву пуноћу истине. Неопходно је да се у текст унесу измене како људи, који су ван црквене ограде, не би стекли утисак „да нема потребе да се тражи пут повратка у окриље „Једне, Свете, Саборне и Апостолске Цркве – Цркве Православне“.

Текст „Света тајна брака и препреке на путу до ње“ по мишљењу братије Григоријата садржи одредбу која легализује богословски нетачно „богословље о крштењу“. По питању „мешовитих бракова са инославнима“ монаси Григоријата предлажу да се не преузимају новотарије, већ да се поштују свештени канони Православне Цркве.

Манастир Григоријат

Манастир Григоријат

У посланици Григоријата критици је такође подвргнут документ “Мисија Православне Цркве у савременом свету”. Монаси Григоријата сматрају да је по том питању неопходно повући границу између позиције Православне Цркве и инославних „цркава“, те наступају с критиком извесних погрешних савремених богословских теорија о људској личности, које су се одразиле на овај документ.

Манастир Филотеј

Манастир Филотеј

Монаси манастира Филотеј су се у својој посланици усредсредили на критику документа „Односи Православне Цркве са осталим хришћанским светом“. Они су изразили наду да ће на Сабору успети да избегну сваку форму признавања црквености инославних.

Манастир Каракал

Манастир Каракал

У посланици манастира Каракал се посебно каже: „Како следи из проучавања текстова, одобрених на предсаборним саветовањима, многе формулације, које се тичу важних еклезиолошких проблема, изгледају опасне и двосмислене, оне дозвољавају тумачење, које одступа од православних догмата“.

Најважније одредбе посланица манастира Кутлумуш, Ксиропотам и Зограф АgionОros.ru ће објавити у најскорије време.

235384.p

Извор: http://agionoros.ru/docs/2358.htm

7.5.2016. eparhija-prizren.org, за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »

  1. Дужност свакога православца је одбрана вере Светих отаца по сваку цену од било које јереси.Ту несме,неможе бити компромиса.Православље је права вера,све остало су религије.

    Свиђа ми се