Анализа

Пљачка и корупција на КиМ – Краду Албанци ал’ краду и странци!


Немац Jo Trucler 2002. године проневерио 4,5 милиона еура намењених за ревитализацију косовских термоелектрана у Обилићу. Албанци у фебруару 2000. године украли пиштољ немачком генералу, комаданту Кфора Клаусу Рајхарду.

Зоран Влашковић, 5.5.2016.

***

"Вукови у магли - Косово земља на раскрсници" или "Острво безакоња" Роберта Мањинија и Луке Чикотија

„Вукови у магли – Косово земља на раскрсници“ или „Острво безакоња“ Роберта Мањинија и Луке Чикотија

Међунарoдна организација „Транспарентност“ из Берлина, која се бави индексом корупције земаља у свету још 2008. године је такозвано Косово сврстала на четврто место по корумпираности у свету. И од тада до данас, ова незаконита творевина Косово је увек међу 15 земаља по корумпираности на планети!

Сада, када су се усталасали духови о великој корупцији у ЕULEX-у на КиМ, код оних који треба да спроводе закон и правду, одговор је одрешито јасан ко је у корупцијско коло увео европске представнике правде на Косову и Метохији, мада су и они дошли овде да спроводе безакоње!

Но, на овом простору, који је под протекторатом ОУН од јуна 1999. године, мито, корупција и пљачка, како код Албанаца тако и код странаца, су се толико укоренили да је мало наде да овде скорије завладају ред, правда и закон.

Подсетимо, својевремено, 2002. године, главни представник ЕУ на КиМ за стуб енергетике био је Немац Jo Trucler који је те године опљачкао равно 4,5 милиона евра намењених за ревитализацију косовских термоелектрана. Прво је пребацио новац у једну банку на Мадагаскару а онда је и он “испарио” са Косова! Расписана је убрзо потерница и за њим и за новцем. Немац је са Мадагаскара пребацио новац у једну банку у Шпанији где је касније и ухапшен. Осуђен је на вишегодишњу робију у Бохуму у Немачкој!

obilic-kosovo-b-termoelektrana-jpg_660x330

У последњих пет година више од 20 албанских високих функционера оптужено је и одговарало, а неки од њих, Сами Љуштаку (председник општине Србица) и Фатмир Лимај су и лежали у затвору због, у еврима, милионских проневера новцем.

Командант Кфора Клаус Рајнхарт

Командант Кфора Клаус Рајнхарт

Пљачка је и то да су Албанци на једном протесту у јужном делу К. Митровице, у покушају да насилно пређу у српски северни део града, фебруара 2000. године украли пиштољ тадашњем комаданту КФОР-а, немачком генералу Клаусу Рајхарду када се умешао међу протестанте Албанце у намери да их обузда у намери насилног уласка у српски део К. Митровице!

Албанци су почетком јуна 2007. године у селу Фуше Курје код Тиране украли и сат са руке тадашњем америчком председнику Џорџу Бушу када се умешао међу оне који су му пожелели дибродошлицу!?

Основни суд у Приштини је 18. децембра 2014. године осудио на 12 година затвора и казну од 25.000 евра држављанку немачке Натали Вељија, оптужену за организовани криминал и прање новца при тендеру за набавку биометријских пасоша за потребе Министарства унутрашњих послова Косова.

Другооптужени Фисник Бљакај је осуђен на 11 година затвора и казну од 24.000 евра, а трећеоптужени Бетим Бљакај на десет година затвора и казну од 10.000 евра.

Ергин Догани је осуђен на осам година затвора, док је Имер Фазљија осуђен на пет година затвора и мора да плати 8.000 евра.

Натали Вељија и Фисник Бљакак су проглашени кривима за организовани криминал и прање новца, јер су од 13. децембра 2011. до 2012. године организовали и руководили криминалном групом за превару аустријске компаније OESD и МУП Косова за више од 1,4 милиона евра на тендеру за израду биометријских пасоша.

1 reply »