АКТУЕЛНО

Иван Нинић: Вучићево фабРИКовање воље грађана


republicka-izborna-komisija-rik_660x330

Четири дана Републичка изборна комисија (РИК) није била у стању да саопшти резултате парламентарних избора у Србији. Зашто? Зато што је 24. априла „пребројавање“ гласачких листића у џаковима лично обавио премијер Александар Вучић. Али његова рачуница и жеља да листа Двери-ДСС не пређе цензус није се поклопила са бројкама у џаковима и записницима о раду бирачких одбора. То је онај кључни разлог због кога се у среду, 4. маја, понавља гласање на 15 бирачких места.

Постизборни колапс у Србији настао је оног тренутка када је у изборној ноћи, пре РИК-а, мултипактични премијер Вучић „обрадио“ 77 одсто бирачког тела. Вучић је јавности поуздано (као и увек) саопштио да три изборне листе сигурно не прелазе цензус (ДЈБ, СДС-ЛСВ-ЛДП, Двери-ДСС) и да је то буквално готова ствар. Како те вечери премијер рече – окончани су „најмирнији избори са најмање неправилности у последњих 25 година“.

fabrik

Вучићеву генијалну способност медијске манипулације институционално је подржао нико други но функционер СНС и председник РИК-а Дејан Ђурђевић. Он је исте вечери, на конференцији за медије, пола сата по поноћи, саопштио прве прелиминарне резултате на обрађеном узорку од 27,15 одсто бирачког тела. Неким чудом и по Ђурђевићевом „бројању“ прелиминарни резултати избора су исти као и Вучићеви – цензус не прелазе ДЈБ, СДС-ЛСВ-ЛДП, Двери-ДСС.

Како је из сата у сат растао проценат обрађених бирачких места резултати РИК-а су показивали да су све три листе изнад цензуса и да ће имати посланике у Народној скупштини. Након 48 часова по затварању бирачких места, РИК је обрадио резултате са 98,04% бирачких места.

За разлику од листе ДЈБ која је већ тада била изнад 6 одсто, преостале две листе – СДС-ЛСВ-ЛДП (5,04 одсто) и Двери-Дсс (5 одсто) – „ходају“ на ивици цензуса. У том тренутку (26. април) нису обрађени резултати са 164 бирачка места (1,96 одсто). Свима је било јасно да свако необрађено бирачко место и сваки глас могу да буду „прекретница“, јер свега 170 гласова листу Двери-Дсс држи изнад цензуса.

Два су начина била да се за четири дана, у оквиру „спорних“ 1,96 одсто или 164 бирачка места, листа Двери-ДСС „ручно“ спусти испод цензуса. Разуме се, све под контролом СНС и уз знање Александра Вучића.

Први начин је да се пониште избори на одређеном броју бирачких места. То је и учињено на крајње неуобичајен, „каубојски“ начин. Довољно је било да РИК на гласање стави неколико фалсификованих и антидатираних приговора „забринутих“ бирача. Тако нешто се догодило иако је претходно председник РИК-а Дејан Ђурђевић јавно саопштио да су у законском року пристигла само два приговора. Након Ђурђевићеве изјаве, дан касније, испоставило се да је заправо два дана раније у РИК пристигло 60 фамозних приговора. Све приговоре поднели су „забринути“ грађани.

Притом, грађани су били толико „забринути“ да су им потписи у приговорима за више бирачких места исти или готово идентични. Осим имена и адресе бирача само је промењен фонт слова.

Једна „Милица из Београда“ и један „Светозар из Ниша“ брилијантно су „открили“ неправилности на више бирачких места. Само није јасно како им је таква генијалност пошла за руком када на тим бирачким местима уопште нису били чланови бирачких одбора. А до данас није јасан начин на који је „голуб писмоноша“ на њихове приговоре ставио пријемни печат РИК-а, чиме су учињени веродостојним и благовременим.

Уместо очекиваног понављања гласања на два бирачка места (Врање и Јагодина) на крају је оборено укупно 15 бирачких места на којима 19.631 бирач има право гласа. Обарање је ишло „глатко“ јер за сваку одлуку РИК-а СНС обезбеди већину гласова.

Други начин је да се од стране РИК-а верификује или анулира одређен број спорних бирачких места. Како? Проблем настаје оног тренутка када су статистичари из Републичког завода за статистику утврдили да је немогуће у систем за пребројавање гласова унети резултате са 164 бирачка места из записника бирачких одбора.

Негде се не слажу бројке о оствареним гласовима, негде бројке о изашлим гласачима и употребљеним листићима, а негде је било више листића у гласачкој кутији. Било је случајева да уопште не постоји записник о резултатима гласања на бирачком месту. Статистичари су грешке категоризовали као „лаке“ и „тешке“. Чланови РИК-а су гласањем одлучивали о верификацији или анулирању таквих грешака. Заправо одлуке су доношене прегласавањем. Оба ова процеса су подложна злоупотреби и дискреционом одлучивању. Политичка моћ је на ономе ко има већину у РИК, а то је СНС са својим сателитима.

Већина чланова РИК-а заузела је став да треба верификовати и она бирачка места где постоји само џак са гласачким листићима без записника о раду бирачког одбора. Спорни џакови пре пребројавања нису били запечаћени. Њихов садржај за четири дана могао је бити вишеструко измењен. РИК је одлучио да преузме надлежност бирачког одбора што ранијих година није био случај. Сабрани су гласови са бирачких места које је требало анулирати. Исти је случај био и са бирачким местима за која записници нису били потписани од стране чланова бирачких одбора.

Четири дана је трајао овај циркус сабирања гласова „на кашичицу“. Од 164 спорна бирачка места, гласови са 11 бирачких места су анулирани, 138 бирачких места је верификовано, док је одлука о понављању гласања донета за 15 бирачких места. Када је по завршетку свих Вучићевих математичких акробација подвучена црта – листа Двери-Дсс је остала испод цензуса за само један глас. Да ли верујте баш у овакву случајност?

Александар Вучић формално није члан РИК-а, али знао је шта се од недеље 24. априла па све до четвртка 28. априла у РИК-у дешава. Директор Републичког завода за статистику Миладин Ковачевић је чиновник Владе Србије. Дејан Ђурђевић, председник РИК је функционер СНС и директор Републичког секретаријата за законодавство. Дан након избора, док су се у РИК-у „кували“ резултати избора, у просторијама СНС одржана је седница Председништва СНС на којој је управо био присутан и Ђурђевић.

На седницама РИК-а председник те институције нервозно „грицка“ белу оловку на којој су видно истакнути симболи СНС-а.

Лакрдија са бројањем гласова коначно улази у финиш и јасно је свима да воља грађана претерано не занима Александра Вучића. Он џакове пребројава онако како му то одговара и резултате избора прекраја онако како би волео да изгледа будући сазив Народне скупштине.

Вучић ће у среду све учинити да листу Двери-Дсс гурне испод цензуса. Ко се прекрајању изборне воље грађана јасно не супротстави сада – његов глас ће бити покраден и на наредним изборима. Размислите о томе на време, да не буде касно.

 

Иван Нинић, Доста је било

(Опозиционар, 4. 5. 2016)

5. 5. 2016. Стање ствари, за ФБР приредила Биљана Диковић