Љиљана Јовановић

Европски парламент поново одобрио Глифосат и поред “забринутости о његовој канцерогености”


eu monsanto

Европски парламент је поново продужио дозволу за пестицид, за који постоји веровање да је канцероген, на следећих седам година, без обзира на широку кампању протеста којима се тражи потпуна забрана пестицида уместо смањеног “компромисног” договора.

„Хербицид Глифосат је дозвољен на европском тржишту следећих 7 година, уместо 15 година колико је у оригиналном захтеву тражено, а за то време га могу користити само професионалци“, рекли су у изјави којом су подржали необавезујућу резолуцију донету у среду. Европско регулационо тело је саветовало да се Глифосат не користи на јавним површинама, као што су паркови и игралишта.(1) ,(2)

Зелена странка се побунила захтевајући потпуну забрану тврдећи да су европске власти и Европска комисија обавезни да узму у обзир забринутост коју су исказали чланови европског парламента (MEPs).

“Ово је упозоравајући сигнал за Комисију, и они морају да раде са Владама у ЕУ да реше овај проблем” – изјавио је Барт Стес (Bart Stes), представник за штампу Зелене странке за сигурност хране и јавног здравља, а цитирао је Ројтерс.

glif
Досадашња дозвола за коришћење хербицида истиче у јуну ове године, а Европска комисија је у почетку тражила да се она продужи за 15 година. Национални експерти из земаља чланица ЕУ тек треба да одлуче да ли да примене ову необавезујућу резолуцију.

“Поздрављамо то што је Европски Парламент увек гласао за обнављање дозволе. Због позитивне оцене безбедности препарата, које су дали компетентни органи, продужење дозволе на 15 година би било само техничко питање”, изјавила је Урсула Литмер-Узани (Ursula Lüttmer-Ouazane) представница за штампу компаније Монсанто, након објављивања информације о гласању за продужење дозволе коришћења Глифоса у хебициду Roundup.

Одавно се тражи забрана Глифоса, највише коришћеног пољоприведног хербицида у свету, од стране великог броја еколога због њихове забринутости за здравље људи, и његове претпостављене везе са оболевањем од рака. Европски научници, као што је Европска организација за безбедност хране (EFSA), и научници Уједињених нација, не деле ово мишљење иако је прошле године Међународна Агенција за истраживање рака (IARC) при Светској здравственој организацији (WHO) означила Глифос као “потенцијално канцероген за људе”.

„Показати забринутост за здравље људи а не рећи ништа о зависности Европске пољопривреде од Глифоса није могуће“, рекли су чланови Групе Европске Народне партије, када су погурали “прави компромисни” предлог, пре него се у Парламенту гласало.

“Наравно да употреба продукта за заштиту биља – Глифоса брине европско становништво, али истовремено, пољопривредни сектор веома зависи од овог средства и апсолутно је неопходно да се нађе решење којим би се хербициди заменили пре него их потпуно забранимо” – рекла је Анжелика Делахју, француски посланик у Европском парламенту и “репортер у сенци” Групе Европске Народне партије (European People’s Party Group).

Притисак Зелених и група левог крила у Парламенту да се забрани Глифос, је према речима Делахју “само политички потез који нас спречава да размишљамо озбиљно о овом проблему”.
Истовремено је Европска народна партија (EPP- European People Party) захтевала “подстицај истраживања и иновација да би се откриле одрживе и економски оправдане алтернативе којима би се заменио Глифос”, како је изјавио представник Европске Народне партије у Комитету за животну средину Петер Лисе.

Као одговор на гласање у Европском парламенту, Ричард Гарнет, председник “Glyphosate Task Force” конзорцијума компанија које су тражиле обнављање Еврпске регистрације Глифоса, је изјавио да је хербицид био “кључно средство за контролу корова и за обезбеђење приноса плодова”. Он је такође одбацио њихову критику, као “паничарење” и ”ширење дезинформације и недоказаних тврдњи” а то само отежава дискусије.

 

(Време објављивања: 13 април 2016, 23:25)

(1)http://www.europarl.europa.eu/news/en/news-room/20160407IPR21781/Glyphosate-authorise-for-just-seven-years-and-professional-uses-only-urge-MEPs

(2)http://www.gardenforum.co.uk/headlines/meps-vote-for-ban-on-glyphosate-for-public-use/

Додатна информација:

http://www.eppgroup.eu/press-release/Use-of-glyphosate%3A-limited-renewal-under-strict-conditions

http://en.euabc.com/word/2145

——–

5.5.2016. ФБР превод Љиљана Јовановић, приредила Биљана Диковић

2 replies »

 1. Odavno je dokazano (u radovima koje je objavio Zak Seralini, a kasnije potvrdio i na sudu) da je glifosat (odn. raundap) kancerogen cak i u kolicinama koje su dozvoljene za ljudsku upotrebu.

  Свиђа ми се

 2. И ВРАПЦИ ЗНАЈУ КО ФИНАНСРА ТУ ЕКИПУ !

  ДР ИНГ БОЖИДАР МИЛОСАВЉЕВИЋ http://skrivenosaznanje.blogspot.com

  >Четверг, 5 мая 2016, 9:47 +02:00 от „СРБски ФБРепортер“ : > >РЕПОРТЕР posted: “

  Европски парламент је поново продужио дозволу за пестицид, за који постоји веровање да је канцероген, на следећих седам година, без обзира на широку кампању протеста којима се тражи потпуна забрана пестицида уместо смањеног “компромисног” договора.

  “ >

  Свиђа ми се