Љиљана Јовановић

Ал Каида стиче власт и новац из интервенције коју води Саудијска Арабија у Јемену – извештај


al kaida
Ројтерсово истраживање је открило да је Ал Каида направила највећи финансијски добитак као резултат рата у Јемену, водећи своју мини државу, ставивши у џеп, 100 милиона долара, од опљачканих банкарских депозита и прихода од контроле над највећом луком у држави.

Дубоки џепови групе и повећана снага су резултат Саудијске интервенције у Јемену, што је помогло да Ал Каида постане данас јача, него у било којем моменту до сада, од када се појавила пре скоро 20 година.

Ал Каида је најприсутнија на Арапском Полуострву (AQAP), у граду Мукала (Mukalla) са 500.000 становника, где води трећу највећу луку у Јемену. Као део “менаџмента” луке, група Ал Каида руководи флотилом глисера којима наоружани гусари наплаћују порез бродовима који тамо пролазе. Јеменски државни званичници и трговци процењују да група Ал Каида дневно зарађује два милиона САД од пореза на гориво и на робу који стижу у луку. Поред тога, верује се да је група успела да изнуди 1,4 милиона долара од националне нафтне компаније.

Према изјави двоје високих јеменских службеника безбедности, процењује се да је група опљачкала из огранка Централне банке у Мукали, 100 милиона долара.
Десетина дипломата и јеменских службенка безбедности су Ројтерсу детаљно описали економску империју племенских вођа и становника чланова групе у Мукали.

AQAP је укинуо порез локалном становништву у Мукалу а чланови Ал Каиде са Арабијског полуострва су се интегрисали са становништвом Јужног Јемена који су се годинама осећали запостављеним у односу на становнике Северног Јемена. Група Ал Каида је објавила видео пропагандне филмове, у којима показују како асфалтирају путеве и поправљају болнице. На тај начин група Ал Каида је успела да стекне поверење локалног становништва.

“Више волим да Ал Каида остане овде, да Ал Мукала не буде ослобођена”, изјавио је један 47-годишњи становник. “Ситуација је стабилна, више него у било којем другом `слободном` делу Јемена. Алтернатива Ал Каиди је много гора”.

AQAP је успела да прошири своју територију користећи тактику Исламске државе ИД (ИСИС/ИСИЛ). Они имају 1.000 бораца у самој Мукали који контролишу (373 миља) 600 километара обале. Ова група је преузела одговорност за напад на Чарли Хебдо (Charlie Hebdo) у којем је погинуло 12 људи у нападу на канцеларију сатиричног магазина у Паризу.

“Лакше се проширила”

Према вишем службенику Јеменске владе, ширење AQAP је олакшано захваљујући коалицији коју у Јемену води Саудијска Арабија под покровитељством САД.
Колиција која бомбардује Хути устанике од марта 2015. су на страни председника у егзилу, Абд Раббух Мансур Хади-а, док су Хути повезани са бившим Председником Али Абдулах Салех-ом, који је поднео оставку 2012, због народног устанка против његове владе.

Званичник је за Ројтерс изјавио да је рат “пружио погодне услове за ширење Ал Каиде”.
Он је рекао да је повлачење владиних јединица из њихових база на југу омогућило AQAP да присвоји “велику количину савременог и софистицираног оружја, укључујући ту ручне ракетне лансере, и оклопна возила”. Поред тога коалициона борба са Хутима “олакшала је ширење чланова Ал Каиде на више простора”, рекао је он. “И то је био разлог зашто је Ал Каида данас постала снажнија и много опаснија”.

Али упркос тврдњама да је интервенција олакшала ширење AQAP (Ал Каида са Арабијског полуострва), у недавној изјави из Саудијске амбасаде у Вашингтону тврде да је војна акција “спречила терористе да у Јемену имају сигурно уточиште”.
Али AQAP и даље расте усред грађанског рата који је до сада однео 6.000 људи. Међу убијенима 3.218 су цивили, према извештају представника из Канцеларије за људска права УН. У тим сукобима је рањено 5.778 цивила.

 

 

(Објављено 8.4.2016, 17:18)

—–

https://www.rt.com/news/338967-al-qaeda-yemen-intervention/

5. 5. 2016. ФБР превод Љиљана Јовановић, приредила Биљана Диковић

1 reply »