АКТУЕЛНО

ИЗГОРЕЛА СРБСКА ЦРКВА СВЕТОГ САВЕ НА МЕНХЕТНУ, РУСКА НА ОСТРВУ ВАЛААМ И „МАКЕДОНСКА“ У СИДНЕЈУ (фото, видео)


33B9ABA000000578-3568729-The_Serbian_Cathedral_of_Saint_Sava_on_25th_Street_in_Manhattan_-a-41_1462147069184

Српска православна црква Свети Сава у Њујорку изгорела је јуче у великом пожару у чијем гашењу је учествовало 170 ватрогасаца, саопштиле су службе за спасавање.

Пожар у Саборној цркви Свети Сава, у центру Менхетна, избио је јуче касно поподне, на дан православног Васкрса. Пламен висок више метара видео се како излази из зграде, према снимцима локалне телевизије у САД.

Један од ватрогасаца у Њујорку рекао је за агенцију Франс прес да је једна особа лакше повређена.

Црква је била празна кад је избио пожар и брзо се проширио и захватио целу зграду у западној 25. улици на Менхетну.

Пожар је избио око 17 часова по локалном времену, односно око 23 сата по средњоевропском. Њујоршка ватрогасна служба саопштила је да се срушио део крова и да је структура зграде нестабилна.

Истрага о пожару је у току, али полиција искључује могућност терористичког акта.

Црква у готском стилу изграђена је 1850. године, а у власништву је Српске православне цркве од 1943.

„Црква је уништена, ово је веома тужан дан“, рекао је први човек њујоршких ватрогасаца Данијел Нигро.

ss 17

***

ss 1

ss 2

ss 3

ss 4

ss 5

ss 6

ss 7

ss 8

ss 9

ss 10

ss 11

ss 12

ss 13

ss 14

ss 15

ss 16

***

ВИДЕО:

http://www.dailymail.co.uk/embed/video/1287702.html

http://www.dailymail.co.uk/embed/video/1287682.html
http://www.dailymail.co.uk/embed/video/1287680.html

***

ИСТОГ ДАНА ДОГОДИО СЕ ПОЖАР У РУСКОМ МАНАСТИРУ ВАЛААМ

vaalam

Снимак руске телевизије приказује пожар у чувеном православном манастиру Валаам који се догодио 1. маја 2016. године….

Валамски манастир је манастир Руске православне цркве, који се налази у Валамском архипелагу на острву усред језера Ладога, покрајина Карелија.

Према некима манастир је основан за време апостола Андрије Првозваног. Данас се као датум оснивања помиње се 1407. година. Друга теорија говори о грчком монаху из 10. века Сергеју Валамском који је манастир установио са карелијским другаром Херманом.

Валамски манастир је био најсевернија тачка Православне цркве према угрофинским паганима и касније западна према католицима Тавастије, Савоније и протестантске шведске Карелије. У 16. веку, за време руско-шведског рата, био је разаран од стране Швеђана, тада је страдало доста монаха у манастиру. Напади Швеђана су били и 1611. и 1715, када су манастир и спалили. Граница је тада птолазила посред језера Ладога. У 18. веку манастир је обновљен, а 1812. долази под власт Велике кнежевине Финске, која је била део Руске Империје.

Године 1917. Финска постаје независна, а Финска православна црква, која је прије била под руском патријаршијом, постаје аутономна под Цариградском патријаршијом. Тако је Валамски манастир био једно време најважнији храм Финске православне цркве. Литургија се је са црквенословенског језика променила у фински језик а календар са јулијанског на грегоријански. Те су промјене биле спорне у монашкој заједници у манастиру.

За време Другог светског рата Финци су манастир евакуисали, тада је 150 монаха побегло у унутрашњост Финске и основало Нови Валамски манастир у граду Хејнавези (Heinävesi), који је данас једини манастир Финске православне цркве, након евакуације осталих у рату.

Након пада комунизма Валамски манастир је 1989. године уживао патронат руског патријарха Алексија II, који је често обилазио тај манастир.

Валамски манастир је данас познат и по одличном мушком хору, који је 5-члански, чијим турнејама по свету се прикупља новац за обнову манастира.

Годишње манастир обиђе око 100 хиљада туриста и поклоника.

https://www.rt.com/news/341548-valaam-monastery-fire-helicopter/video/

ЗВАНИЧНА СТРАНИЦА – http://valaam.ru/en/

***

 

Неколико људи повређено је када је пожар захватио „Македонску православну цркву“ неколико сати након васкршње службе у Сиднеју, рекли су званичници

SPUTNIK

Како јавља мрежа Еј-Би-Си, црква је изгорела јуче, а локални дом за стара лица је евакуисан, док су две старије особе пребачене у болницу. Црква се налази у делу града по имену Рокдејл.

Неколико људи повређено је када је пожар захватио (неканонску тзв. прим. прир.) Македонску православну цркву неколико сати након васкршње службе у Сиднеју, рекли су званичници.

MAKE

„Ватрогасци су били изненађени интензитетом пожара и брзином којом се објекат срушио. Можемо да кажемо да смо сретни јер су повређена само три ватрогасца“, рекао је шеф спасилачких мисија за Нови Јужни Велс Грег Малинс.


————–

2.5.2016. dailymail.co.uk, РТ, СПУТЊИК, smh.com.au, за ФБР приредила Биљана Диковић

8 replies »

 1. БОГ ЈЕ ВЕЛИК – ВРАЋА СВАКОМЕ ПО ЊЕГОВИМ ДЕЛИМА !

  ДР ИНГ БОЖИДАР МИЛОСАВЉЕВИЋ http://skrivenosaznanje.blogspot.com

  >Понедельник, 2 мая 2016, 9:42 +02:00 от „СРБски ФБРепортер“ : > >РЕПОРТЕР posted: “

  Српска православна у цркву Свети Сава у Њујорку изгорела је јуче у великом пожару у чијем гашењу је учествовало 170 ватрогасаца, саопштиле су службе за спасавање.

  Пожар у Саборној цркви Свети Сава, у центру Менхетна, избио је јуче касно поподне, на“ >

  Свиђа ми се

 2. Ништа се случајно не дешава,православље је главна сметња глобалистичком поретку,зато кроз екуменизам нас уништавају ето широм планете горе православне цркве.Јер у њима кроз литургије станује Бог,живи Бог који неће дозволити владавину антихриста и успостављање светске глобалне владе.Будимо једном сложни,недајмо се.

  Свиђа ми се

 3. То случајност није, да су тим земљама где су изгореле Православне цркве уместо
  њих изгореле Англиканске или католичке то би локалне власти назвале тероризмом
  .Смрди мени ово на шиптаре

  Свиђа ми се

  • Христос Воскресе !

   Можда је и Божија опомена „православним “ екуменистима ( народу ) што ради на глобалном послу увођења новог св.поретка и устоличењу антихриста за председника ун са једном светском владом и светском религијом за све гоје света?

   СРБ Божији при светој православној цркви Божијој не сме са тим да се „игра“. Србски народ је чувар вере своје и ако је не сачува може свашта да очекује.

   Све гоје света желе у један религијски тор под владарем ком без поговора служе, за којег раде и којем се „клањају“ и којег признају за јединог „бога“ свих људи на земљи ?

   А шта има Истина са светским лажима које су људи заменули за Истину кад, Истина и лажи не могу заједно?

   Од Срба је кроз историју света одувек много тога зависило или су убрзали или успорили своју несрећу и несрећу човечанства.

   Тако је и данас али другови,броз, крцун,минић и остали су одавно завршили посао интернационале унутар Срба па смо стављени пред завршни чин немоћни да се одупремо недовољно утврђени у знању и вери у којој огромна већина или не зна ништа или врло мало зна, те не желевши да сазна,робујући калупима прошлости, све више и све горе страда без шансе да се одупре глобалном екуменизму не могавши да разумеју шта је он, ни да га препознају.

   Идолопоклонички комунистички незнабожачки менталитет је учинио своје за ових 90 година интернационалних Југославија.

   Ко се определио ,определио се. Ко није, остао је млак са својим идолима и Богу нај мрскији и ништа не разуме не разумевши глобално време данашњице .

   Свиђа ми се