АКТУЕЛНО

ПЕНЗИОНЕРИ – Са просечном пензијом бесплатно до бања


dru-banje_620x0

фото: НОВОСТИ

Најстарији још у понедељак и уторак могу да се пријаве за лечење у 25 српских лечилишта. Услов да уназад пет година нису користили ово право

ПЕНЗИОНЕРИ чији су месечни чекови нижи од 23.463 динара могу да се пријаве још у понедељак и уторак за бесплатну рехабилитацију у једној од 25 српских бања. Сви трошкови, који подразумевају лечење и аутобуску или возну карту, сносиће Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање.

Како наглашава Јелица Тимотијевић, директор Сектора за односе са јавношћу у ПИО, право да се пријаве имају сви корисници старосних, инвалидских и породичних пензија који имају пребивалиште у Србији и чија је пензија за фебруар 2016. године нижа од износа просечне пензије.

– Осим тога, када се пријављују потписују изјаву под пуном одговорношћу да, осим пензија, немају друга лична примања и да право на бесплатну рехабилитацију нису користили у последњих пет година – каже наша саговорница. – Они који испуњавају услове по правилу се упућују у бању која је најближа месту пребивалишта, уколико је то могуће.

На овај начин се, кажу у ПИО, рационално односе према средствима која се дају корисницима на име путних трошкова, а сваки вишак новца преусмерава се за бањску рехабилитацију и додатно се позивају корисници по ранг-листи. Средства одређена за ову намену распоредиће се филијалама по Србији према броју корисника.

Право да се јаве на оглас имају и пензионери који су то право остварили применом домаћих прописа и на основу међународних уговора, под условом да збир тих пензија не прелази 23.463 динара. Уз пријаву, прилаже се и пензијски чек за фебруар 2016. године, доказ о висини пензије остварене по међународним уговорима (извод банке или потврда иностраног носиоца социјалног осигурања), фотокопија личне карте, постојећа медицинска документација и потписана изјава.

На редослед на ранг-листи ће утицати висина пензије, дужина стажа осигурања, дужина коришћења, док ће корисници права на туђу негу и помоћ добијати додатних 10 бодова, а корисници породичне додатних пет бодова. Под једнаким условима, предност ће имати старији корисник пензије.

ИЗДВОЈЕНО ВИШЕ ПАРА

ПРАВО на бесплатну рехабилитацију је у 2015. години остварило 10.770 корисника. Сваке године се за приближно исти број најстаријих омогући лечење, а број се креће од 10.000 до 11.000 корисника. Из ПИО обећавају да ће ове године бити нешто већи број, до 12.000 пензионера, јер је већи износ средстава издвојених за намене побољшања друштвеног стандарда.

—–

26. 4. 2016. НОВОСТИ, за ФБР приредила Биљана Диковић

2 replies »

  1. А шта је са онима старим са 65 и више година оји немају ништа па ни пензије србске а наследили од својих најмилијих само део које су комуњаре од 1945 године опљачкали, а данас ништа недају помоћи а који су милионе у ДЕМ, СФР, АУ$ и УС$ уложили и помагали свима у Србији и још увек ништа не уважавају, а сада када треба да све врате назад дали тајкунима, олигарсима, комуњарама и њиховој деци и унуцима који држе опљачкано у својим рукама ?

    Свиђа ми се