АНАЛИЗЕ И МИШЉЕЊА

Јевтовић: НАТО пакт ширењем флоте у Црном мору изазива Русију


flota

Конвенција из Монтреа јасно дефинише базирање војних трупа као и цивилних морнарица кроз Босфор и због тога је гомилање НАТО-а изненађење. Међутим, намјера Алијансе је јасна, јер је ријеч о Русији и Криму, а Црно море игра веома важну улогу због ситуације на Блиском истоку.

Дакле, груписање додатних снага чланица НАТО-а имаће далекосежне последице, каже пензионисани пуковник Војске Србије Горан Јевтовић.

Он подсјећа да се конвенција из Монтреа, која је потписана далеке 1936, не бави тиме колико бродова пролази кроз Босфор, већ да регулише техничка питања као што су на примјер њихов начин проласка или колико времена може да се задржи брод чланице НАТО-а која није са тог геостратешког простора.

„Познато је да конвенција из Швајцарске предвиђа да ратни бродови из држава које не излазе на Црно море, могу да остану у том мору најдуже 21 дан“, каже он и додаје да, међутим, теоретски све чланице НАТО-а могу да пролазе Босфором али да се поставља питање зашто би пролазили и шта тиме демонстрирају.

Према његовим ријечима, ако се имају у виду сви потписани споразуми на релацији Русија—НАТО, али и споразуми у оквиру саме Алијансе, онда промјена равнотеже на том плану нема везе са конвенцијама нити са било каквим устаљеним међународним односима.

„Најпростије речено, ако једна од страна значајно увећава војну силу на Црном мору то значи да се у перспективи спрема напад на ону другу страну“, истиче он.

Одговарајући на питање кава би могла бити реакција Кремља, Јевтовић каже да је реакција Русије за сада одлична, али и да је логично да ће оваквим акцијама Алијансе ти односи бити нарушени.

„Уколико дође до нагомилавања НАТО трупа у наредном периоду, то ће потпуно пореметити војну равнотежу у том дијелу свијета, а то је практично размеђе јужноевропског и блискоисточног војишта у оквиру европског ратишта“, каже он и истиче да ће Русија овакав покушај НАТО-а моћи да сматра агресивним и непријатељским чином.

Коментаришући чињеницу да поред ширења на мору, НАТО појачава и ваздушну одбрану Турске, Јевтовић тврди да је то још један корак ка погоршању односа са Русијом

„НАТО као савез увијек може да нађе оправдање што јача неку своју чланицу, односно подупире њено војно јачање и да то образлаже са десетинама некаквих мирнодопских разлога. Међутим, између редова треба читати да су такве активности усмјерене управо према Русији и да је оно што је РФ урадила у Сирији нешто што је значајно утицало на промјену стратегије Алијансе“, истиче он.

НАТО је, како каже, једноставно дошао до закључка да без јачања војних ефектива својих чланица, а прије свега Турске, Бугарске и Румуније када је ријеч о Црном мору, неће имати успјеха.

извор: http://www.princip.me/jevtovic-nato-pakt-sirenjem-flote-u-crnom-moru-izaziva-rusiju/23/04/2016/

1 reply »

 1. ПРОВОКАЦИЈА – ОСУЂЕНА НА НЕУСПЕХ !

  ДР ИНГ БОЖИДАР МИЛОСАВЉЕВИЋ http://skrivenosaznanje.blogspot.com

  >Воскресенье, 24 апреля 2016, 17:25 +02:00 от „СРБски ФБРепортер“ : > >РЕДАКЦИЈА posted: “

  24.4.2016. Фонд Стратешке Културе

  Конвенција из Монтреа јасно дефинише базирање војних трупа као и цивилних морнарица кроз Босфор и због тога је гомилање НАТО-а изненађење. Међутим, намјера Алијансе је јасна, јер је ријеч о Русији и К“ >

  Свиђа ми се