АКТУЕЛНО

Ања Филимонова: „Превентивна демократизација“ на простору Косова и Метохије – Реч је о колонијалној демократији упереној против суверенитета и националног идентитета Срба


 

Детаљ да конференције: Џевад Галијашевић, Коста Чавошки и Ања Филимонова

Детаљ да конференције: Џевад Галијашевић, Коста Чавошки и Ања Филимонова

На Међународној научној конференцији у Београду РЕЗУЛТАТИ „ЗАПАДНЕ ДЕМОКРАТИЗАЦИЈЕ“ НА ПОСТЈУГОСЛОВЕНСКОМ ПРОСТОРУ 1990-2016 у име организатора Фонда стратешке културе, говорила је и директор Фонда из Москве -Ања Филимонова. Тема њеног излагања била је: Разлози, модели, резултати „превентивне демократизације“ на простору КиМ.

Ања Филимонова и Александар Павић - Фонд стратешке културе

Ања Филимонова и Александар Павић – Фонд стратешке културе

***

Када говоримо о демократији онда, пре свега, имамо у виду ону форму која је настала око њеног «демократског језгра» (ту, пре свега, мислим на Сједињене Државе и Западну Европу). Међутим, то је понајпре неки идеалистички и пропагандистички појам, неопходан да бисмо разликовали апстрактну и идеологизовану демократију од њеног реалног садржаја.

Ако извршимо такву поделу видећемо да је демократија увек претежно била само елемент западне власне конструкције, и то пре свега спољне, која генерално, никада није била, нити је сад, демократска.

Добро је приметио Андреј Фурсов, кад је рекао да је парадоксално што је увек кад су, током историјског процеса, спољне форме владавине биле демократичније, реална власт „у земљама истинске демократије“ углавном прелазила у илегалу и затворене, суштински, антидемократске наднационалне структуре светског договарања и владавине: представљене у масонским, псеудо масонским и принципијелно другачијим структурама. Нарастање поделе између „идеалног“ и „реалног“ представља суштину еволуције демократије на Западу – еволуције која је 1970-тих година упала у кризу, а суштински, то је била демонтажа демократије као реалности уз релативно очување демократије као идеолошке форме која нема никакав садржај или га, у најбољем случају има минимално.

Вектор процеса еволуције људског рода усмерен је на оно што називамо „демократизацијом“, „американизацијом“ и „глобализацијом“. Иако су ови појмови славодобитни, они ипак означавају један те исти процес. Процес се приказује као хумана, несебична и ослобађајућа мисија предвођена Западом као посебно достигнуће у развоју цивилизације. У реалности овај процес подразумева да западни свет треба да пороби цело човечанство. «Демократизација» једне земље не значи само пуко позајмљивање одређених вредности и појава западног начина живота створених на Западу, већ и самих основа живота те земље као што су: менталитет, идеологија, систем управљања и социјалне организације друштва.

Тактика «демократизације» састоји се од следећих мера: дискредитовања свих основних атрибута државно-друштвеног система земље, да би се «демократизовао» систем; вештачког изазивања криза у државом апарату, идеологији и економији; дестабилизације; дељења становништва на непријатељске групе и држања у стању «вечног хаоса ниског интензитета»; атомизације друштва; подршке сепаратизму усмереном против државотворне нације; вођењем психо-историјских ратова – уништавањем национално-државотворног начина живота који је органски настао у том народу (својевремено је Петар Столипин потпуно тачно рекао да је «народ који нема националну самосвест ђубре из ког ће ницати други народи». Овоме нас учи историја.

Уколико држава која је раније постојала није у стању да се одбрани, на место народа који нестају долазе нове нације); поткупљивања интелектуалне елите и привилегованих слојева; изазивања зависти код становништва које се „демократизује“ према западном изобиљу и стварања илузије да ће, ако та земља пође путем промена по моделу „западне демократије“, онда то изобиље, у најкраћем року, бити доступно и самом народу; инфицирања друштва пороцима Запада; ширењем ништавних идеја намењених интелектуално најпримитивнијим и најдеморалисанијим слојевима људи који су лишени осећања грађанске одговорности за судбину своје земље; уништења привреде и довођења исте у зависност од међународних финансијских институција, уз стварање слике да је Запад несебични спасилац земље коју „демократизује“.

«Демократизација» означава пуко потчињавање и покоравање земаља и народа. Није случајно последњи немачки канцелар Франц фон Папен истакао да је нацистичка држава настала тако што је «до краја прошла путем демократије».

То је логичан и закономеран исход.

«Исход» због ког је само СССР изгубио 21 милион цивила, мирних грађана. Етнорасистички план Трећег Рајха (а познато је да је против СССР-а ратовала Хитлерова уједињена Европа и зато је Трећи Рајх претеча Европске Уније) и план «Ост» подразумевали су физичку ликвидацију, пре свега, Руса и Јевреја. Подсетићу на општепознату чињеницу да су се у периоду Хладног рата «демократска стремљења» Сједињених Америчких Држава реализована је на следећи начин: свргавањем више од 50 страних влада; гушењем национално-ослободилачких покрета у више од 30 земаља и бомбардовањем више од 30 земаља.

Процес поробљавања је тек почео. Њиме ће бити испуњена читава историја човечанства у XXI веку. Почетак су били Југославија, Сирија, Ирак, Либија, Египат, и Украјина. Александар Зиновјев је говорио да ће то «вероватно бити историја која ће по својој трагичности умногоме превазићи све трагедије из прошлости».

Запад је помоћу «демократизаторских инструмената» (војном агресијом и агентуром невладиног сектора) украо од Србије територију КиМ и предао на располагање Пентагону (преко базе Бондстил) и шиптарским организованим криминалним бандама глобалног нивоа. У првој фази светској јавности је помоћу координисаног пропагандног рата била наметнута представа о Србији као о земљи манијака, злочинаца и свеколиког зла, да би потом Запад (а у првом реду САД) користећи тај изговор, реализовао оружану агресију и окупирао земљу, што је, у овом тренутку, фактички довело до уништења српске државности.

Србија је Западу важна као стратешка тачка. Међутим, Србија ће као духовно, историјски и генетски туђа појава, иманентно остати противник Запада све док у потпуности принудно не измени своју унутрашњу природу и суштину. „Демократизација“ је средство за „пробијање тог блиндираног оклопа“ и стални изговор за операције промене свести. Желим да истакнем да главно оружје Запада у нападу и поробљавању Србије није толико војна сила и моћ колико идеолошка парадигма «демократије» чији ће инструменти «реализације» до капиларног нивоа поткопавати земље које су изложене агресији.

Запад је створио криминогени конгломерат албанских организованих криминалних група, он је наоружао и обучио сепаратисте. Фактички Запад их је формирао као систем, прецизније као антисистем који је инспирисан екстремном етнофобијом.

И то онај исти Запад који је Србију жигосао за злочине над Албанцима на Косову. Затим су се у арени у операцији кажњавања Србије појавили џелати – Оружане снаге САД и НАТО. Циљ агресије и колонизације Србије је ликвидација Србије као сувереног друштва и одузимање српском народу националног суверенитета. Србима треба одузети својство народа, што је равно убиству.

Државност је суверена и неприкосновена. То значи да она законски не признаје и не може да призна, у оквиру себи потчињеног друштва, ни једну другу власт и не може ни са ким, ко је изван државности, да ту исту власт дели.

Тврдило се да ће западни модел «демократизације» донети стабилан развој, хармонију и просперитет. Међутим, реалност на КиМ се показала другачијом:

Јун 1999. године. Само што је завршена НАТО агресија, многе српске куће су сравњене са земљом или потпуно спаљене. Православне цркве и манастири су порушени. Албанци бришу сваки траг српског присуства. Чак ни западни представници не могу да прећуте овај ужас: они не могу да не говоре о пронађеним телима убијених Срба. „Нико није склањао српске лешеве који су налажени на свим могућим местима. Мајке и супруге отетих Срба преклињале су званичнике да им се најдражи пронађу, али већина њих никада није пронађена, чак ни они који су били мртви». Италијански недељни извештаји као застрашујућу чињеницу наводе да је 70 одсто, од укупног броја отетих косовских Срба, нестало кад је рат већ био званично завршен. То је био први резултат «превентивне демократизације» након окончања НАТО агресије.

Дакле, на простору Косова и Метохије на најзверскији начин била је успостављена контрола САД и шиптарских организованих криминалних банди.

Дозволите да вам представим неке резултате директне «демократизације» која се најбоље манифестује преко њеног највећег конкретног достигнућа – Бриселског споразума – и то на данашњи дан:

ИЗБОРИ

Избори за Скупштину Србије на територији Косова биће одржани мимо закона Републике Србије, под надзором ОЕБС-а, попут гласања у дијаспори, што имплицира да је „Косово“ страна држава.

ПРОШЛИ ИЗБОРИ

Београд је кршећи Устав и законе Републике Србије, прво распустио Скупштине општина које су функционисале у систему Србије, разрешио председнике општина који су били легални и легитимни по Уставу и законима Србије, а затим кандидовао своје присталице на нелегалним „косовским“ изборима, по „косовским“ законима. Формирана је општина Митровица Север (у косовском систему). Општина не функционише. Нема зграду, а буџет јој је сваке године све мањи. Општина не учествује у планирању свог буџета, а донешене одлуке нико не спроводи.

Заједница српских Општина

Споразум о ЗСО може бити примењен једино у складу са одлуком Уставног суда Косова. Амбасадор Велике Британије на Косову Рори О’Конел је да је споразум о ЗСО имао за циљ расформирање паралелних структура Србије на „Косову“. Главни циљ ЗСО био је – укидање или демонтажа преосталих институција Републике Србије на Косову.

ПРАВОСУЂЕ

Више од 200 радника српског правосуђа на Косову и Метохији остаће без посла, након што је Судски савет Косова расписао конкурс за интегрисање судске администрације.

ЦИВИЛНА ЗАШТИТА

12. јануара у складу са споразумом Београда и Приштине од 26. марта, расформирана је Цивилна заштита.

ЕКОНОМИЈА

У економској сфери страна физичка и правна лица могу стећи право власништва над непокретностима и право концесије и експлоатације ресурса у државном власништву, укључујући природна богатства, и инфраструктуру.

„ВРК“ И НАТО

„Косовске безбедносне снаге“ 2016. треба да буду трансформисане у „Војску Косова“. Хашим Тачи је изјавио да ће радити на успостављању оружаних снага „Косова“ и приступању програму Партнерство за мир да би „Косово“ могло да се интегрише у НАТО у наредних пет година.

АНА

Припадници АНА снимљени су како су наоружани дугим цевима у пуној борбеној готовости у намери да, ако буде требало и силом, спрече „издају и отимање делова територије Косова“. АНА се налази у више делова Косова и Метохије, али и у Албанији, Македонији, „Прешевској долини“. Ова терористичка група је организована, добро утренирана, може брзо да се мобилише, има јединице, батаљоне, бригаде, специјалне јединице, добро су обучени и „имају подршку становништва“.

ЏИХАДИСТИ

Мрежа за регрутовање са седиштем у Анкони, кључна је тачка за везе на Балкану. Саудијске, кувајтске и установе других заливских земаља створиле су мрежу џамија (100 их је изграђено на „Косову“ за само 10 година) и центара за верске студије чији је прави циљ био ширење милитантне интерпретације ислама међу локалним становништвом. Сада мреже албанских џихадиста регрутују следбенике међу албанском дијаспором у Европи. Са „Косова“ има око 900 бораца.

КРИМИНАЛ

„Косово“ се сматра центром ОК (организованог криминала) са ког су контролисане све криминалне активности широм Европе.

„Косово“ је подељено на три региона организованог криминала – Дреница, Дукађини (Метохија) и Лаб, под контролом бивших предводника УЋК. Они имају блиске везе са локалним представницима власти, албанским политичарима и утицај у јужним српским областима као и у Македонији.

То значи немогућност тужбе кроз сакупљање доказа о њиховим делатностима који ће суду користити (потешкоћа доказивања, на пример, у расподели уговора убистава, о корупцији појединих високих функционера, у планирању и извршењу активности прања новца). Нити регионални владини кругови, нити извршни владини кругови имају интерес за сузбијање криминала због свог учешћа у истим.

ДРЕНИЧКА ГРУПА

Еулексово тужилаштво осудило је припаднике „Дреничке групе“ на 59 година затвора због ратног злочина, укључујући тортуру, злостављање и убиства албанских цивила. Нико од њих није осуђен за убиства Срба. Логор Ликовац држао је Фатмир Љимај, он је био заповедник логора, а командант Хашим Тачи. Логор Ликовац је доказ и да је било пуно „жутих кућа“ по Космету и Албанији. Процене расељеничких удружења говоре да је између 300 и 500 Срба скончало животе у тим логорима. Они су без сумње били у највећој мери жртве трговине органима.

ДРОГА

Косово и цео простор Западног Балкана и даље ће да има кључну улогу транзитног региона у трговини дрогом.

КАЗНЕНИ ОРГАНИ

ШИК У ствари, сервис се бави углавном шпијунирањем, застрашивањем и физичком ликвидацијом (преко профи-убица), посебно противника ОК.

УЛОГА ЗАПАДА

Амбасада Немачке у Приштини више не прима пасоше Републике Србије издате у Координационој управи за Косово и Метохију, већ искључиво „косоварске“, односно косовске.

ЗАКЉУЧАК

Испоставило се да је најефикасније средство за признање Косова приступ који каже „никада нећемо признати Косово“, са паралелним радом на „нормализацији односа“ у складу са западним захтевима.

Преко кључних играча (мултифункционалних особа као што су Хаљити, Тачи, Харадинај) постоје најближе везе између политике, привреде и међународно оперативних криминалних структура на Косову.

ГЕНЕРАЛНИ ЗАКЉУЧАК

Постоји само привидна необјашњивост оног што се тренутно дешава на Косову. Реално објашњење је очигледно: на „Косову“ је био примењен модел – «бабушке» – руске дрвене лутке на расклапање. Први ниво била је «демократизујућа фасада» из које Западна Европа и Америка, у срцу Европе, на „Косову“, промовишу, легализују и инаугуришу терористе и тероризам на највишем нивоу.

Иза «фасадног» модела крије се други истински модел. Нажалост, овај модел није могуће назвати никако другачије осим аутопсијом. Реч је о одузимању дела територије ради разарања властите државности, овде је реч о својеврсном «самосецирању». Нација која негира сопствене вредности, нација која се не бави изградњом државности, већ њеним уништењем, осуђена је на пропаст. Неодговорност политичке класе, губитак репутације власти, слабљење државних институција довешће до тога да ће западни експерти, који у суштини и владају земљом, преобликовати хаотични систем у болничко стање. У одређеном моменту постаће неизбежно стихијско уништење територијалног интегритета, суверенитета и друштвено-политичког система земље.

Може се стећи утисак да је објективно неизбежан садашњи модел «демократизујуће» глобализације. Међутим, то није тако. «Демократизација» на амерички начин представља само једну од варијанти „развоја“. Могућ је и други, мултиполарни модел који претпоставља савим друга правила светског уређења, заснован на поштовању и учвршћивању државног суверенитета и равноправној сарадњи држава.

***

СИТУАЦИЈА ЈЕ КРИЗНА – АКО НАТО БУДЕ ЖЕЛЕО ДА НЕУТРАЛИШЕ УТИЦАЈ РУСИЈЕ ЕКСПЛОДИРАЋЕ ЦЕО БАЛКАН

Konferencija 2-12

Ања Филимонова фото: Нешко Ускоковић, ФСК

На крају, након излагања свих присутних на конференцији, замолила сам Ању Филимонову која је главни и одговорни уредник Фонда стратешке културе на српском језику, да одговори на пар питања за читаоце СРБског ФБРепортера.

Биљана Диковић: Молим за кратак коментар, колико сте задовољни излагањем које смо чули од присутних на конференцији?

Ања Филимонова: Ово је било веома садржајна, дубока, оштра, а понекад и филозофска расправа. Свеобухватна о томе шта је то демократија донела на простор Србије, у српски национални корпус и српску државу. Нажалост, закључци су више личили на то да је казна оно што је запад под изговором било какве хуманитарне акције, побољшања политичког система, доносио на овај простор, и то је само била политичка манипулација веома ниског нивоа. Јер, српски народ има много већу и дужу традицију демократије – да би га било ко и о било чему учио – по том питању. Оно што ми видимо је колонијални систем такозване демократије која је у ствари само фасада, а у суштини производи сасвим другачије процесе уперене против суверенитета и националног идентитета Срба.

Биљана Диковић: Да ли се слажете са мојим закључком, као некога ко је посматрао и пажљиво испратио конференцију, да је оквирно заједничка реченица многих излагача о томе да нас чека један несвакидашњи, буран, чак тероризмом обојен период у Србији, односно по њиховим проценама које су аргументоване, Србија и Република Српска ће бити баш погођене?

Ања Филимонова: Пре свега ћу рећи оно што је западу потребно, нажалост, потребан му је хаос високог интензитета, биће експлозије на многим тачкама зашто што је тло за то већ одавно припремљено свуда. У Македонији, практично је цела земља веома нестабилна зона, Косово и Метохија такође,  нестабилна зона је у Босни и Херцеговини. Црна Гора је под контролом НАТО снага суштински, као и БиХ, опет и Македонија…  и биће оно што је НАТО потребно, како они одлуче, ако буде потребно да се онемогући утицај Русије онда ће експлодирати цео Балкан. Можда ће то бити тотална експлозија… чишћење…

Биљана Диковић: Значи „метода спаљене земље“? И после НАТО – ништа!?

Ања Филимонова: Тако је, „метода спаљене земље“, на то сам мислила, а то зависи од њихове воље. Не можемо погодити шта они тачно мисле и шта им више одговара, али знамо шта је апсолутно тачно знамо – ако се ово стање не промени, њима сасвим одговара и српски народ у свим државним јединицама у којима живи – чека веома трагична судбина. То вам је апсолутно тачно, и ситуација мора да буде хитно промењена, јер је у процесу тихо пропадање, тихо умирање, а знамо да је у историји народ сатиран, очишћен са простора целог региона. Не можемо да кажемо „неће ваљда“ или „тога неће бити“, могуће је, може све, иде ка томе. Тако да је ситуација веома озбиљна, веома кризна.

 

Разговарала Биљана Диковић

—————-

ПОВЕЗАНО:
*Међународна научна конференција у Београду: РЕЗУЛТАТИ „ЗАПАДНЕ ДЕМОКРАТИЗАЦИЈЕ“ НА ПОСТЈУГОСЛОВЕНСКОМ ПРОСТОРУ 1990-2016
*Запад свим средствима покушава да дестабилизује Србију и њене суседе
*Слободан Антонић: Треба ли гласати на изборима у „колонијалној демократији“