АКТУЕЛНО

ЛОВЋЕН – РУШЕЊЕ ЊЕГОШЕВЕ СТАРОЗАВЕТНЕ КАПЕЛЕ 1974. ГОДИНЕ (ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМ)


oltar

Владика Петар Други Петровић Његош подигао је 1845. године на Ловћену капелу и посветио је Светом Петру Цетињском. У тој цркви Његош је по сопственој жељи и аманету сахрањен 1855.године.

Петар Други Петровић саградио је 1845. године цркву на Ловћену посветивши је свом такође славном стрицу Петру Првом, потоњем Светом Петру Цетињском. Пет година касније владика и песник тестаментом је оставио аманет да у тој цркви буде сахрањен, остављајући проклетство ако му жеља не буде испуњена. Услед невремена, тог октобра 1851, када је заувек склопио очи највећи песник словенскога југа није сахрањен на Језерском врху – жеља му је испуњена четири године касније, 1855.

1916 austrijanci unistili kapelu

Аустријанци су у Првом светском рату 1916. године намерно уништили капелу… и августа 1916. године Његошеви посмртни остаци су кришом пренети у Цетињски манастир. Артиљерија Аустроугарске монархије, која је тукла из Боке, добрим делом је разорила цркву капеле…

kapela na lovcenu

Обновљена 1925. углавном грађевинским материјалом који је остао од старе… септембра 1925. обновио је тадашњи југословенски краљ, иначе унук Николе Првог Петровића, Александар Карађорђевић. И Његош је поново нашао гробни мир у изабраној вечној кући.

Njegosev-mauzolej

А 1974. године је срушена и направљена потпуно нова… односно „маузолеј“…

НЕЋУ ДА РУШИМ ЦРКВУ!

Припреме за градњу Мештровићевог маузолеја почеле су још 1970. Извођени су припремни радови, али када рушење цркве, око чега је било доста спорења, више није било могуће одлагати, управник градилишта на Ловћену Мирко Живковић окупио је на Ивановим коритима раднике да би им саопштио задатак. Из гомиле је иступио муслиман из Бијелог Поља Исо Махмутовић и казао:

– Ја нећу да рушим цркву!

Био је то скандал, али одважни Исо се није поколебао. Ни по цену отказа који је сам дао. Послушало га је још неколико људи његове вере. Но, убрзо је Раде Радоман, директор цетињске „Градње“, нашао „домаћи кадар“. Камење с капеле, које ће завршити неславно на Ивановим коритима, нумерисано је на лицу места. Да би негде друго стара црква „васкрсла“. Било је то у лето 1972.

njegos

Порушена је у лето 1972. када је тадашња власт црногорска, на челу са Вељком Милатовићем, уз подршку ондашњих власти Југославије, одлучила да руши капелу. Две године касније, када је отворен маузолеј, против чије изградње су били многобројни југословенски интелектуалци, међу којима и Мирослав Крлежа, Меша Селимовић („не стављајте самар на Ловћен“) и други, 1974. године Његошеве кости су по шести пут сахрањене, овога пута противно његовој вољи.

Lovcen--Njegos

Документарни филм режисера Крстe Шканате (Dunavfilm) о рушењу заветне капеле Петра II Петровића Његоша на Ловћену 1974. године.Филм је био забрањен од стране тадашњег комунистичког режима. Захваљујући новинару Драгану Барјактаревићу филм је пронађен у складишту РТВ Београда. Реализација филма: Крсто Шканата, Радиша Вићентијевић, Небојша Савићевић, музика – Браћа Вранешевић.

———————

10. 4. 2016. RMR PRODUCTION, НОВОСТИ, за ФБР приредила Биљана Диковић