АКТУЕЛНО

Шеф Пентагона: Русија представља већу претњу за САД, него што је то тероризам или Северна Кореја!


Председник САД Барак Обама је на састанку са министром одбране Ештоном Картером изјавио да је неопходно увећати војно присуство Америке у Европи. На тај начин амерички лидер се нада да подржи своје савезнике из НАТО, који су, по његовом мишљењу, суочени са руском агресијом. Председникове речи је поновио и Пентагон: шеф Министарства одбране именовао је Русију као главну претњу по безбедност САД.

Извештава: дописник РT Гајане Чичакјан.
06.04.2016. РТ

***

Министар одбране САД, Ештон Картер: „Недавно сам објавио извештај Министарства одбране о стању наших оружаних снага за 2017. фискалну годину. Ово је први извештај у коме се описује наш приступ у односу на пет стратешких изазова:

– Русија
– Кина
– Северна Кореја
– Иран
– тероризам.“

Ово није први пут да Министар одбране САД набраја претње по његову земљу у том поретку, при чему се Русија све време налази на врху листе, док насупрот томе, тероризам заузима последње место. Управо на тај начин су постављени приоритети у извештају Пентагона о стању оружаних снага САД.

Убрзо после изјаве Ештона Картера, Председник САД Барак Обама је, оцењујући предстојеће војне расходе, такође почео од Русије. Послушајмо његове речи:

Барак Обама: „Ми улажемо у наше војне могућности које су неопходне за одвраћање агресије и одбрану наше безбедности и безбедности наших савезника, што укључује и  ширење наших планова у Европи да бисмо подржали наше савезнике из НАТО од агресивног деловања од стране Русије.“

САД 4 пута увећава своје војне расходе у Европи, објашњавајући то претњом од стране Русије. Ипак, многи се чуде зашто је тероризам на последњем месту на списку изазова који стоје пред Пентагоном, с обзиром да, на крају крајева, армија САД у Сирији, Ираку, Авганистану и Африци води активна војна дејства управо против тероризма.

2016. године министарство правде САД је за злочине повезане са тероризмом оптужило намање 60 људи, што је више него било које претходне године, од напада 11. септембра.

Поред тога, на врху америчког списка претњи налазе се две чланице Савета Безбедности УН, Русија и Кина, иако САД управо са тим земљама мора да сарађује у борби против главних глобалних претњи – што даје слику безбедности у светским оквирима.

Џери Сасман, професор Масачусетског технолошког института:  „За дугорочну перспективу најзначајнији су општи светски интереси. То је  централни елемент спољашње политике САД. Сада Русија игра кључну улогу у борби против тероризма. Она помаже Сирији и већ је успела у томе, о чему сведочи недавно ослобођење Палмире. Ипак, улога Русије на светској сцени се много потцењује, зато што се тада Америка више не би могла назвати суперсилом. Истовремено, САД је током последњих година изгубила значајан део утицаја на Блиском Истоку и у Источној Европи. Сматрам да САД сада покушава да представи Путина и саму Русију као средство застрашивања.“

_____________

Превод: СРБски ФБРепортер

 

2 replies »

 1. Праведници Србо-Руси Св.Василија Острошког ( незнабошцима) каже:

  А Срби и Монах Антоније ( Драган Давидовић) ? Уместо тачке 2,3 и 5 које су много сумњиве?

  Кинези имају свога бога буду а ми Срби Христа Бога а то не иде глобално заједно. Њих је много а нас је мало и не бисмо да се сутра клањамо неком другом „богу“.

  Друго,они праве западу вакцине и раде за западне глобалне фирме и као их „воде“ за плате а ми?

  Нас и Руса 300 милиона а без Руса пола камиона? Триста милона с Богом по снази, једнаки су милијарду и триста њих без Бога ( незнабожаца) .

  Свиђа ми се