Анализа

Миша Матић: Кубиш, Габчик и Чича Дража – Понос, а не перверзија


Пише: Миша Матић
02 април 2016. Видовдан

c8ca15f9fd0e14aed8b7ef5157c80310_L
Словаци су у Србији признати као национална мањина, али је нашој јавности мање познато да и Срби у Словачкој имају једнак правни и национални статус. Иако данас у Словачкој живи незнатан број Срба, у односу на број Словака који живи у Србији, статус је једнак.

Срби се у Словачку досељавају од 15. века под притиском Турака. Прве заједнице Срба у Словачкој чине Шајкаши, који бране ову земљу од Турака, „са веслом и мачем“ у рукама. Њих прима у службу и даје им посебна права краљ Матија Корвин, који у Пожуну (данашња Братислава) 1465. оснива први Универзитет. Као сведочанство значајног српског присуства, на словачком тлу и данас постоје храмови СПЦ у Коморану и у Трнави. Храм у Трнави је обновљен 2013. године. Оба храма су под јурисдикцијом Будимске епархије којом руководи владика Лукијан, а његова десна рука је протојереј Лазар Пајтић, архијерејски намесник. Син проте Лазара Пајтића је председник Демократске странке др Бојан Пајтић.

1944. године, на Светосавском конгресу Равногорског покрета у селу Ба, Демократска странка је имала највише представника – 80, док је тадашњи председник ДС Милан Грол, као и ђенерал Драгољуб Дража Михаиловић, био министар у  избегличној Влади у Лондону. У Лондону је, такође, у време Другог светског рата боравио и Едуард Бенеш, председник Чехословачке и вођа покрета отпора против нациста у тој држави.

020-Ba-Drazin-govor-3

За Бојана Пајтића се ових дана везује изјава која доводи у контекст четнике и словачку мањину у Србији, и то у смислу срамоте и перверзије –  дакле увредљиво. Зар је за Словаке или било кога другог срамота и перверзно да буду четници!?

Како рече председник ДС: „И то 70 година после Другог светског рата!“ Др Пајтић даље наводи да је владајућу СНС „основао четнички војвода, а да је СНС зло, јер су Србију осиромашили и понизили“.

Називати СНС четничком странком је потпуно бесмислено, да су четници осиромашили и осрамотили Србију је безумно, а о додели звања тзв. војводама током претходне две деценије не може се говорити са иоле озбиљног становишта.

Ова изјава би се могла донекле разумети, да је реч о неком од претходних председника ДС, нпр. о Борису Тадићу, чији је отац, мајор Озне проф. др Љубомир Тадић, припадник владајућег комунистичког естаблишмента и учесник рата на страни која се борила против ЈВуО у Другом светском рату, али када „бити четник“ назове перверзијом свештенички син, одрастао у Сент Андреји, онда то не може имати много додирних тачака са познавањем историје сопственог народа.

Уместо да ову Пајтићеву изјаву разуме као похвалу Словацима, председник СНС-а и остали припадници врха те странке траже извињење Пајтића словачкој мањини. Изгледа да је и по њима перверзно бити четник.

Четници или ЈВуО, како ко воли, били су антифашистички покрет отпора у Југославији и то једини са потпуним легитимитетом. У тадашњој Чехословачкој, као и у Југославији, постојао је покрет отпора УВОД (Ústřední vedení odboje domácího). Најпознатији догађај, који је ова организација учинила је атентат на генерала Рајнхарда Хајнриха 1942. у Прагу. Извели су га Јан Кубиш (Чех) и Јозеф Габчик (Словак). Обојица су били официри Чехословачке војске, дакле легитимни представници оружаних снага окупиране државе, попут официра ЈВуО (четника) под командом генерала Михаиловића у Југославији.

gabcikIKubis

Јозеф Габчик и Јан Кубиш

Међу припадницима ЈВуО било је припадника свих нација које су живеле у тадашњој Југославији. Као Југословенској војсци, територија деловања им је била ограничена окупационим границама Краљевине Југославије, која је као и Чехословачка, била међународно призната држава. Ове две државе су пре Другог светског рата припадале војном савезу „Мала антанта“, а занимљиво је да су обе настале на Версајској конференцији 1919. по пројекту  Роберта Ситон-Вотсона. Операцију Антропоид, у којој је генерал Хајнрих рањен, а од последица рањавања умро, извели су Чехословачки официри. Она је изазвала репресалије над чешким и словачким становништом. Сам Хитлер је тражио да се ликвидира 10.000 грађана, али се од тога одустало. Потрага за Кубишем и Габчиком је довела до 13.000 ухапшених. Чехословачки официри су се крили у становима две породице у Жижкову, а када је ухваћен један од њихових обавештајаца, нашли су скровиште у Православној цркви Светог Ћирила и Методија, која је тада била под јурисдикцијом Српске православне цркве.

Издани од претходних јатака, Габчик и Кубиш херојски гину у борби са Немцима у опкољеној цркви. Епископ Горазд преузима сву одговорност на себе, након чега је са свештеницима стрељан у Прагу. Проглашен је светитељем Српске православне цркве и прославља се 22. августа по старом или 4. септембра по новом календару.

Два саопштења су ме навела да поменем операцију Антропоид: саопштење политичке странке „Словаци напред“ и саопштење амбасаде Републике Словачке. Странка „Словаци напред“ у свом саопштењу наводи да Словаци у Србији живе више од 270 година, иако држава Србија, као независна држава након ослобођења  од Турака, постоји 128 година. У жељи за учествовањем у нормалном политичком животу, та странка сматра да је срамота некога назвати припадником антифашистичког покрета отпора. Још даље иде амбасада Републике Словачке, која у свом протесту, ЈВуО назива „паравојном формацијом у време Другог светског рата“, а поређење са антифашистичким покретом назива „непристојним и скандалозним“.

Једино се нису огласили четници. Изгледа да и даље немају право на оглашавање под комунизмом. Заиста перверзно.