Љиљана Јовановић

РТ: Азербејџан донео одлуку да прекине све ратне операције у Нагорно Карабаху


РТ 03.04.2016.

Азербејџан је донео одлуку да једнострано заустави све војне операције и мере одговора на линији раздвајања у Нагорно Карабаху. О томе јављају РИА Новости наводећи као извор Министарство одбране те земље.

Подсећамо, 2. априла Јерменија и Азербејџан су издале саопштења и заоштравању ситуације у зони карабахског конфликта. Министарства одбране обе земље окривила су другу страну за нападе.

Конфликт између Јерменије и Азербејџана због Нагорно Карабаха, почео је у фебруару 1988. када је аутономна област Нагорно-Карабах прогласила да иступа из Азербејџанске републике.

20160403103038_362948

***

Рат у Карабаху: Турска сместила Ихламу Алијеву?

 Eur Asia Daily, 3.4.2016.
Превод: Љиљана Јовановић

Азербејџанска страна не пориче  да је 2. априла 2016 предузела офанзивне операције против војних снага одбране Нагорно Карабаха. Шеф прес –службе Министарства одбране Азербејџана Вагиф  Дјаргахли, изјавио је у посебном обраћању да је напад војних снага  Азербејџана био изведен по раније планираним координатама на фронту и у позадини. Као резултат  сукоба “избачено је из строја много живе силе, војне технике и инфраструктуре”- нагласио је он.  f24f93f87f57d1897ee1381d388aa

Значајно је да је овако велика операција војних снага Азербејџана предузета у моменту одсуства предесника Азербејџана Илхама Алијева из Бакуа. Лидер Азербејџана се налази у САД, где  учествује на Самиту о нуклеарној сигурности. Он се јуче тамо срео са потпредседником САД,  Џоом  Бајденом. Експерти не искључују могућност да су азербејџанске војне снаге напале позиције Аутономне Области  Нагорно- Карабах-а без знања њиховог  Председника. Према мишљењу политиколога Виктора Јакубјана, нарочито је јак  турски утицај на азербејџанску војску, и зато су  могли  да искористе  одсутво Алијева из земље.

“У Азербејџану царује финансијско –економска криза, побољшања нема и неће га бити. Политичке позиције Алијева сваког дана све више слабе. Пошто се нашао у позицији таоца у сукобу Русије и Турске, он  је покушао да нађе подршку на Западу, због чега је и отпутовао у САД. Очигледно повезана са Турском, војна елита Азербејџана је одлучила да реагује исхитрено”- сматра Јакубјан.

Треба обратити пажњу на то шта је о могућој турској улози у догађајима у Нагорно Карабаху, изјавио Директор Центра за истраживање Блиског Истока и Централне Азије, Семјон Багдсаров:

“У Бакуу је последњих месеци боравило скоро цело  руководство Турске и Ердоган је неколико пута планирао свој долазак, али због терористичких напада није дошао.Читава ова ситуација указије да су се овакви догађаји и раније периодично дешавали. Остаје да се надамо да овај сукоб неће прерасти у рат великих размера, мада таква опасност не може да се у потпуности искључи”-нагласио је Багдасаров.

“Ових година армија Аутономне Области Нагорно-Карабах је у ткз. тампон зони, изградила прилично снажан и добро ојачан систем одбране. Због тога би губици могли бити такви да ће се усијане главе брзо охладити” – нагласио је  Багдасаров.