ДРУШТВО

Прво обраћање Шешеља након пресуде (видео)


šešelj-konferencija-nakon-presude

31. марта 2016. Ослобођење 

Лидер СРС Војислав Шешељ у првом обраћању након изрицања ослобађајуће пресуде изјавио је да је знао да ће бити ослобођен свих оптужби.

Знао сам да ништа не могу доказати, рекао је Шешељ и истакао да је раскринкао сва лажна сведочења и фалсификона документа. Он је напоменуо да је још 2012. године поднео захтев Хашком трибуналу за одштету од 12 милиона евра.

„Нећу тражити одштету од Републике Србије“, рекао је Шешељ.

Шешељ је рекао да је идеја о Великој Србији бесмртна.

Говорећи о реакцији Хрватске на пресуду, Шешељ је рекао да га не интересује њихова реакција.

„Они треба да стрепе од моје реакције. Већ сам једном утицао на смену Јосиповића и довео моју драгу Колиндицу на власт“, каже Шешељ.

***

Конференција за новинаре, 31. март 2016. године

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

 

Проф. др Војислав Шешељ: Даме и господо, отварам редовну конференцију за штампу Српске радикалне странке.

Малопре су ме обавестили моји сарадници коју је пресуду донело судско веће Хашког трибунала. Овог пута, после толиких процеса невино оптуженим Србима, који су кажњени драконским казнама, појавило се двоје судија, часних и поштених људи, Жан Клод Антонети из Француске и Мандијае Нијанг из Сенегала, који су показали да су професионализам, част и образ изнад сваког политичког притиска. Одолели су свим притисцима и донели са правног аспекта једину могућу пресуду.

Изражавам огромно жаљење што моји блиски пријатељи, Милан Мартић, актуелни председник Српске Крајине у заточеништву, генерал Здравко Толимир, који је неки дан погубљен у Хашком трибуналу, Радован Караџић, први председник Републике Српске и многи други, нису имали у судском већу часне и поштене судије. И они би већ одавно били ослобођени да је било тако. Мој став према Хашком трибуналу као антисрпском суду и као инструменту новог светског поретка није се ни за длаку променио. Оног тренутка када сам кренуо у Хаг, знао сам да ми ниједан злочин не могу доказати. Тамо сам побио сва лажна сведочења и раскринкао сва лажна документа. А да вам искрено кажем, после ме више, када сам завршио свој посао и победио, није много ни интересовала изречена пресуда. Прођох без казне, а можда сам могао бар мало да добијем, да не бесне оволико српски непријатељи и ван Србије и у Србији.

Изволите, ако ви имате неко питање.

Новинар, Викторија Мартинова, Трећи канал, Санкт Петербург: Да ли постоје нека дешавања везано за деведесете године у Југославији, посебно за 1999, која је можда и српска и светска јавност заборавила, а на која бисте ви хтели данас да подсетите?

Проф. др Војислав Шешељ: Светска јавност је у приличној мери заборавила кроз какве је све муке пролазио српски народ тих деведесетих година, када је дошло до насилног распада Југославије, када су западне силе здушно подржавале и помагале све српске непријатеље; колико је ненаоружаних Срба побијено приликом отцепљења Словеније, колико су Хрвати побили недужних Срба у градовима под својом контролом, а више од 600.000 брутално протерали. У Босни и Херцеговини се водио крвави грађански рат у коме је Запад такође стајао на страни наших противника. Запад је 1999. године бомбардовао Србију да би помогао албанским терористима и сепаратистима да преузму власт у тој покрајини и да је након неколико година прогласе независном.

То бомбардовање које смо доживели 1999. године и ранија бомбардовања српског народа у Републици Српској, али и у Српској Крајини ми као народ никад нећемо заборавити. Они који су нас бомбардовали од нас не могу очекивати да им будемо пријатељи. Пријатељи нам могу бити само они који нас никада нису бомбардовали и који су нам помагали колико су знали и умели у најтежим тренуцима.

Новинар Војислав Мацоко, Индекс: Данас сте на Твитеру објавили да ће, што буде тежа пресуда, идеја Велике Србије бити јача. Да ли то значи да ће коначно идеја Велике Србије умријети?

Проф. др Војислав Шешељ: Е, јесте вам логично питање! Цитирали су моју изјаву још из судског процеса, мислим из уводне речи да је то било. Идеја Велике Србије је подједнако снажна и без мене и са мном. Ја сам ту само један ситни делић допринео својим укупним политичким и ратним ангажманом. Идеја Велике Србије је бесмртна.

Новинар Филип Чукановић, Б92: Хоћете ли тражити одштету? Хоћете ли сада тужити Трибунал?

Проф. др Војислав Шешељ: Сад ћемо прво видети хоће ли се тужилаштво жалити, а ја сам већ поднео захтев да ми се исплати одштета од 12 милиона евра, са спецификацијом. То сам поднео 2012. године, а сада бих могао за ове четири године још да допуним тај захтев, можда за још два милиона евра, јер сам осећао велику патњу све ове године док сам чекао пресуду и кад сам био у Хагу разболео сам се био и од неких нових болештина, а знате, и овде данима, месецима нисам могао мирно да спавам, нисам могао ништа да радим. Био сам као избезумљен стрепећи од те пресуде. То ваљда ви сви знате колико сам стрепео.

Новинар: С обзиром да сте отишли добровољно у Хаг, постоји ли могућност да тужите Републику Србију?

Проф. др Војислав Шешељ: Не, Републику Србију нећу тужити.

Новинар: Да ли мислите да сте сада прихватљивији ширем броју људи?

Проф. др Војислав Шешељ: Ја сам увек био веома прихватљив целој Србији, скоро свим грађанима Србије.

Новинар Аустријска телевизија: Шта значи ова пресуда за српску историју и друго питање, да ли ви мислите да међународни трибунали уопште имају смисла?

Проф. др Војислав Шешељ: Међународни трибунали немају никаквог правног смисла. Они су само инструмент западних сила, којим проводе своје политичке циљеве. А ово судско веће је допринело да се великим делом скине љага са српског народа у погледу прозивки за удружени злочиначки подухват, кривице за избијање грађанског рата, одговорности за злочине којих је било у рату и тако даље.

Новинар: Пре петнаестак дана сте рекли да очекујете да ћете добити драконску казну, не колико Караџић, да ли вас је ово данас онда изненадило?

Проф. др Војислав Шешељ: Па, да ме је судило судско веће које је судило Радовану Караџићу, ја бих сигурно добио више од Караџића, јер онај идиот О’Гон Квон, који је судио Караџићу, мене је већ три пута осуђивао за потпуно недоказано непоштовање суда на укупно четири године и девет месеци, а у читавом свету неко ко већ одговара за најтежа кривична дела никако не може још кривично одговарати за непоштовање суда. Значи, ако је Караџићу дао 40 година, О’Гон Квон би мени дао између 70 и 80 година.

Новинар: Да ли чињеница да сте ви ослобођени у првостепеном поступку говори да је та институција ипак много озбиљнија него што ви тврдите?

Проф. др Војислав Шешељ: Не, то не појачава озбиљност институције, него у први план износи чињеницу да су се нашла двојица судија који држе до части, образа и професионалне етике.

Новинар Викторија Мартинова, Трећи канал, Санкт Петербург: Да ли постоји нешто, ван тог судског решења, због чега се ви лично осећате кривим у вези са деведесетим годинама?

Проф. др Војислав Шешељ: Не. Не осећам се кривим ни за шта.

Новинар Наташа Анђелковић, Информер: На шта ћете потрошити, ако добијете, 14 милиона евра?

Проф. др Војислав Шешељ: Чекајте прво да то добијем. Један велики део ће ићи за Српску радикалну странку, а један велики део ће ићи за добротворне сврхе. Ја бих један део новца издвојио, када је реч о добротворним сврхама, за помоћ српским културним институцијама до којих највише држим, попут Српске књижевне задруге, Матице српске, а већ одавно се бавим мишљу да би било лепо да финансирам штампање целокупне српске књижевности до Вука Караџића.

Новинар Политике: Да ли очекујете да се неко их државног врха огласи и да вам честита?

Проф. др Војислав Шешељ: Не верујем. Нити ми требају њихове честитке.

Новинар: Господине Шешељ, какав ефекат на изборни резултат очекујете након овакве пресуде?

Проф. др Војислав Шешељ: Ми иначе очекујемо између 20 и 25 посто, то показују сви објективни показатељи. Да ли ће ово још нешто допринети, видећемо. Највише бисмо волели када бисмо постигли више гласова од напредњака.

Новинар Јованка Николић, Агенција Срна: Какву реакцију очекујете из Хрватске и Сарајева?

Проф. др Војислав Шешељ: Уопште ме не интересују њихове реакције. Ако случајно буду безобразнији него што је подношљиво, онда ће они морати да стрепе од моје реакције, посебно Хрвати. Видели сте како им се кост заглавила у грлу крајем 2014. године, када су кренули ђоном против мене. Одмах сам им променио кадровску структуру државног врха, најурио Иву Јосиповића, после Милановића, довео на власт моју драгу Колиндицу и сад очекујем да ме Колинда позове у званичну посету. Имам нека обећања да испуним.

Новинар: Имам још једно питање за вас као правника. Ви сте рекли да међународни трибунали немају смисла, зато што су инструмент западних сила. Да ли ви мислите да то важи и за Стални међународни суд?

Проф. др Војислав Шешељ: Да, мислим да је међународно правосуђе немогуће и видели сте да се и неке судије ових ад хок трибунала појављују као сталне судије сталног Међународног кривичног суда. У условима где све светске силе не прихвате надлежност неког трибунала и где се не може обезбедити да ти трибунали буду независни од њихове политичке воље, не верујем да се може успоставити међународна правда.

Новинар: А шта ће бити сада са функционерима Српске радикалне странке које Хаг тражи?

Проф. др Војислав Шешељ: А откуд ја знам, ја бих их послао одмах тамо, али они се нећкају нешто.

Шалим се, наравно. Њима не пада ни на крај памети да оду добровољно у Хаг, а Српска радикална странка ће их бранити свим цивилизованим средствима.

Новинар: Да ли ће оваква ваша пресуда да утиче и на то питање?

Проф. др Војислав Шешељ: Та пресуда потпуно дисквалификује оптужбе против њих.

Новинар: Да ли верујете да ћемо икада доживети неки међународни трибунал или суд који би судио онима који су бомбардовали Србију, Југославију 1999?

Проф. др Војислав Шешељ: Вероватно нећемо. Њима је суђено у Србији 1999. и 2000. Били су осуђени на по 20 година робије, Бил Клинтон, Жак Ширак, онда онај командант НАТО пакта, Хавијер Солана и још неки други и чим је дошла досманлијска, мафијашка издајничка власт после 5. октобра, све те пресуде су поништене.

Имате ли још питања? Ако немате, хвала што сте се одазвали.

2 replies »

  1. Браво Шешељ!!! Да да Бог да СРС на предстојећим изборима буде имала приближно исто гласова као издајници из снса.

    Свиђа ми се