Америка

Раул Кастро није дозволио Обами да га потапше по рамену (видео)


Председник Кубе Раул Кастро на завршетку заједничке конференције за новинаре није дозволио америчком председнику Бараку Обами да га потапше по рамену.

Спутњик 22.03.2016.

Приликом покушаја Обаме да га потапше по рамену, Кастро га је ухватио за руку и подигао је увис.

Амерички председник Барак Обама допутовао је у историјску посету Куби, отварајући ново поглавље у односима двеју земаља после вишедеценијског анимозитета између бивших хладноратовских противника.

Дипломатски односи двеју земаља су формално обновљени у јулу прошле године, након чега је Џон Кери у Хавани отворио америчку амбасаду која је 70 година била напуштена.

***

Коментар нашег сарадника:

Раул Кастро, у „историјском“ сусрету којем је његов амерички каунтерпарт покушао да дода ону типично америчку, лакрдијашку ноту, да га потапше по рамену или загрли као „малог из краја“, одржао је међутим лекцију из одбране достојанства свог народа, државе и свог личног достојанства. У том тренутку је његов каунтерпарт дјеловао збуњено али покривено веселом маском попут разиграног павијана у циркусу.

1104243573

Шта би отпадник који води нашу хм.. државу, дао да га дугачка Обамина рука потапше по рамену?! – Мислим да би му из сједалних предјела у тренутку никао и израстао реп, само да би весело њиме махнуо.

Политика се састоји и од практичних потеза који се вуку и морају вући, и међу њима је свакако одлука кубанског лидера да прими америчку амбасаду у Хавани, знајући да је то нужно зло које ће у будућности роварити по Куби, као и да прими у посјету америчког предсједника.

Међутим, политику чине и потези који имају чисто симболичну моћ и значење – они који утичу позитивно или негативно на достојанство и самопоштовање народа, и оно што државнике издваја од политиканата је то што они изузетно воде рачуна и о практичним а и о симболичним потезима.

Овај симболични гест, ово симболично „НЕ“ америчком дволичном загрљају које је изрекао кубански народ кроз снажно узгиднут гард свог предсједника, чин је државника и државотворног народа. На томе, и на безброј других ствари им се клањам у поштовању.

Остављам свима нама да се замислимо, какви су потези које у сличним ситуацијама, а и у неким другима, вуче наше политичко вођство.

Romen Louis

2 replies »

  1. У име целога народа Кубе,Раул Кастро је показао како се брани достојанство и част нације.А наши председници се извињавају непријатељима,што смо пружили отпор агресорима,и онима који нас немилосрдно убијају када им се год пружи прилика.С тим чином они поново убијају,наше жртве што су им и очеви тако радили.

    Свиђа ми се