АКТУЕЛНО

Скандал у Хрватској: Купљени „лажни“ МИГ-ови за 130 милиона евра


mig_620x0

Фото: Новости, архива

Новости 21. март 2016.

ЗАГРЕБ, ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА:  Хрватско ратно ваздухопловство је у расулу, а авиони МИГ 21 који су купљени у Украјини имају лажну документацију. Од 12 МИГ-ова колико је у хрватској флоти могу да лете свега три, а Украјинци су Хрватима продали авионе склепани из делова, подметнувши лажне податке.

Војна полиција, како пише загребачки „Јутарњи лист“, спроводи детаљну истрагу о највећој афери која потреса Хрватску војску, а наводно је реч и о корупцији. Истражитељи тек треба да открију да ли су Украјинци дали мито Хрватима да прогледају кроз прсте и приме авионе у којима нису уграђени нови делови и који су пет година старији него што је наведено у документима.

У овом скандалу без преседана сумња се да је бивша власт, на челу са министром одбране Антом Котромановићем допустила невиђену пљачку, јер је цео посао са Украјинцима био тежак 130 милиона евра. Хрвати су купили пет МИГ-ова, а седам их је било на ремонту, а када су након кашњења напокон стигли у Хрватску установљено је да већина не могу уопште да лете.

Када је расписан конкурс прихваћени су Украјинци и пре него што су дали услове, а одбијени Израелци. Претпоставља се да је већ тада било реч о ”послу живота” за оне који су примили мито и допустили да цела флота Хрватског ратног ваздухопловства остане на земљи. Процена је да се неће да опорави ни за 10 година, а питање је дана када ће почети хапшења за ову до сада невиђену корупцијску аферу.

2 replies »

  1. Sad ce Wuchych da se ponudi da im ispopravlja te krseve … da se pokaze da je dobar i dusevan, da misli na buducnost svih naroda Balkana – pa cak i na srbski narod, tako nekako ima da ispadne…

    Свиђа ми се

  2. Све су то лопурде из кумровачке школе и код њих, а и код нас. Подмладак је надмашио учитеља.

    Свиђа ми се

%d bloggers like this: