Национално питање

Милорад Додик: Не можемо да будемо дио НАТО-а – они су бацали бомбе са осиромашеним уранијумом на нас и на браћу у Србији


Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је данас на Палама да је циљ српског народа који живи на овим просторима увијек била и биће – слобода и Република Српска.

21.03.2016. ИСКРА

Пале - Предсједник Републике Српск

Фото: РТРС

“Срби су слободни само онда када имају државу“, рекао је Додик на јавној трибини „Ријеч предсједника“, која је одржана у препуном амфитеатру Економског факултета на Палама.

Он је изразио задовољство чињеницом да Источно Сарајево израста у модеран град, што је доказ упорног настојања власти у Републици Српској да српски народ на овим просторима остане и опстане.

Према његовим ријечима, за ту, али и друге слободарске идеје велику захвалност заслужују све српске патриоте, а посебно први предсједник Републике Српске Радован Караџић.

„Радован Караџић је свој лични комодитет дао за идеал слободе, за идеју Републике Српске“, истакао је Додик.

Додик је навео да је некадашња паралела између слободе и државе, сада паралела између државе и опстанка, те да је бивша Југославија била историјски промашена идеја српског народа, а да би српски народ био популационо најјачи да није дао огромне жртве током Првог и Другог свјетског рата.

Он истиче да је обиљежавање 9. јануара – Дана Републике Српске, праведна и једина исправна одлука српског народа и његовог руководства.

„Република Српска је држава од самог почетка, од Дејтона до данас јер све вријеме има и територију и становништво и функционалну власт“, напоменуо је Додик.

Према његовим ријечима, Дејтонски мировни споразум био је отварање подређеног политичког процеса, уз интервенцију међународне заједнице с циљем слабљења Републике Српске.

Предсједник Републике Српске поручио је да „међусрпске свађе и размирице нису и неће зауставити развој Републике Српске“.

„Снажно смо се одупрли свим покушајима елиминације Републике Српске из федералног Сарајева. Британски премијер Дејвид Камерон може рећи да је Велика Британија побиједила ЕУ, а ми не смијемо рећи да смо побиједили БиХ, као нефункционалну. Ми не волимо Сарајево, у политичком смислу, ми волимо Републику Српску. Кажем то зато јер је и Камерон рекао да не воли Брисел, али да воли Велику Британију“, рекао је Додик.

Предсједник Републике Српске осврнуо се и на питање Оружаних снага БиХ, истичући да су оне прескупе за БиХ, и питање је у којој мјери су уопште потребне, па је, можда, боље да се размишља о демилитаризацији.

Додик је указао и на проблем прегломазне и неефикасне администрације у заједничким институцијама БиХ, наводећи да у њима ради 23.000 људи колико и у цијелој бившој Југославији.

ЕУ концепт, истиче он, су срушили имиграти и избјегице, ЕУ без покрића емитује 60 милијарди евра мјесечно, и ником ништа.

„Савјет министара БиХ нема право да намеће рјешења Републици Српској, посебан проблем је механизам координације гдје Република Српска има 73 одсто надлежности, а БиХ тек 12 одсто. Зато наши људи који сједе у Сарајеву гријеше, јер Савјет министара БиХ нема надлежност да Српској прописује правила понашња и доноси одлуке без њене сагласности“, категоричан је предсједник Републике Српске.

Додик поручује да „сви заједно морамо чувати Републику Српску, јер неће бити добро ако сами себи будемо опасност“.

Он је напоменуо да су млади гарант будућности Републике Српске и да треба вјеровати у њихов патриотизам.

„Русија је доказала своје пријатељство према Републици Српској, а то је видљиво и на сједницама Генералне скупштине УН. Не можемо да будемо дио НАТО-а, јер су они бацали бомбе са осиромашеним уранијумом на нас и на браћу у Србији. Они се нису борили против наших војника, него су нас генетички уништавали“, рекао је Додик и упозорио да је „Турска главни промотер уласка БиХ у НАТО“.

Говорећи о референдуму, Додик је истакао да референдум о 9. јануару није споран, а кад у Српској буде постигнут консензус онда ће се ићи и на референдум о Суду и Тужилаштву БиХ.

Он је поновио да је тероризам у БиХ озбиљна опасност, као и да је постојање параџемата у БиХ апсолутно недопустиво, при чему је упозорио да у БиХ има око 3.400, организавних у 12 ћелија.

Говорећи о томе што Арапи купују земљиште по рубним подручјима Републике Српске, посебно на граници са Сарајевом, Додик је навео да је то намјерно усмјерено од Бошњака, али и напоменуо да продају приватног земљиша нико не може да спријечи.

Предсједник Српске рекао је да ће одлука о изградњи нове болнице у Источном Сарајеву донесена, те да би камен-темељац за изградњу новог објекта требало да буде постављен у јуну, а завршено у што краћем року. Он је додао да би нова болница требало да буде изграђена из средстава Владе и кредитним задужењима.

Додик је обећао да ће из буџета предсједника Републике Српске издвојити 100.000 КМ за реконструкцију Основне школе Пале.

РТРС

4 replies »

 1. Господине Ђорђе ја вам се дивим на оптимизму који сте изнели у тексту о нашем народу,стоји то да смо били жилав и отпоран народ да смо преживљавали геноциде три пута за 1оогодина.Васкрсавали као народ,у најтежим временима,но мислим да ми немамо снагу да се одупремо овим изазовима глобализма,екуменизма,мондијализма.Разбили су нас после 1945г физички измисливши нове нације,дајући им чак и цркве и територијално,и физички,у духовно ,културно,зато сматрам да смо се брже опоравили у сваком погледу од Османлија неголи од безбожних комуниста.Ако се народ искрено врати вери и свом Светосављу можда ћемо опет писати светле странице Србске историје.

  Свиђа ми се

 2. ТАКО ЈЕ МИЛОРАДЕ СРБИНЕ!
  Не смемо да заборавимо НАТО – „милосрдног анђела“ – злочинства!

  Свиђа ми се

  • Slazem se. Mislim da je to i jasno svakom pravom Srbinu, to je duboko ukorenjeno u svest naseg naroda. Bez obzira koliko nam nasi istorijski neprijatelji pokusavaju nauditi, uneti razdor medju Srbe i smestiti ih u nekoliko (banana) drzava, prosto je nemoguce oduzeti legitimitet i ptavo Srbima da zive u jednoj drzavi. Srbi su jedini narod na prostoru bivse SFRJ koji ima legitimitet, pravni, istorijski i moralni da ima drzavu koja objedinjuje sve Srbe i ne samo to Srbi takodjer polazu pravo na Jadransko more, ne samo istorijsko vec i legalno, po medjunarodnim konvencijama. Logicno je da smo posle svega sto smo prosli u 20. veku (svi genocidi), a poslebno na kraju tog veka izasli oslabljeni, ali sto se mene licno tice, a nadam se i vecina mojih sunarodnika, rat nije gotov iako smo neke bitke izgubili. No, bez obzira na sve nase poraze poslednjih decenija i ma koliko se neprijatelju cinilo da nas je pobedio i ma koliko se nekima medju nama cinilo da vise nema nade za veliki preporod naseg naroda, ostaje cinjenica da Srbi i dalje imaju tri drzave na Balkanu, pa cak iako vlast u tim drzavama trenutno nije u sluzbi naseg naroda, vec u sluzbi nasih okupatora, ostaje realna ( ja bih rekao gotovo sigurna) sansa da ce doci do ponovnog ujedinjenja svih Srba u jednu drzavu, jer mi smo narod koji je neshvatljivo zilav za nase protivnike, u stanju smo da istrpimo teska vremena i da se ponovo uzdignemo. Ubedjen sam u to. A vreme neumitno tece, i radi za nas. Verujem da ce doci nas trenutak, mozda cak i brze nego sto mislimo.
   Izvinjavam se zbog latinskog pisma, trenutno imam problem sa cirilicnom tastaturom. Pozdrav!

   Свиђа ми се