АКТУЕЛНО

У Гакову ухапшено шест пољопривредника: „Све је личило на добро припремљен сценарио“ – добили 30 дана затвора!(видео)


policija

Шесторо пољопривредника из Гакова, који су ухапшени у атару тог села под оптужбом да су напали трактористу који је покушао да узоре једну парцелу провели су ноћ у притвору. Оптужени су скоро девет сати саслушавани у Суду за прекршаје у Апатину. Пријатељи пољопривредника новинарима су показали решења о регистрованим пољопривредним газдинствима и тиме демантовали да се ради о особама које се не баве пољопривредом.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић раније је изјавио да су особе које су осуђене на затворске казне због физичког напада на људе који су хтели да обрађују спорно земљиште у општини Сомбор, заправо „такозвани паори“ који немају никаква пољопривредна газдинства већ имају велики број кривичних дела.

paoriii

„Мене су навели као криминалца, као не знам шта, а ја се бавим пољопривредом, имам код куће и трактор и комбајн и газдинство. Радим поштено, борим се, да би платио ту земљу поштено, да би своје двоје деце извео на пут. не могу да верујем, живим а не знам где живим“, рекао је Грабовица.

Владимир Скрбоња, који је осуђен на 30 дана затвора, рекао је да сада не зна ни ко ће му обрадити земљу и шта ће.

sg

„Треба кредит да се плати, ништа не знам. Ево, 30 дана сам везан, нити ћу посејати на време, нити ћу узорати, нити знам шта ће бити с том земљом“, казао је Скрбоња пре него што је спроведен у затвор.

Пољопривредници су ухапшени под оптужбом да су напали трактористу који је у име узурпатора гаковачких ораница дошао да узоре једину неузорану парцелу, али пољопривредници кажу да нико није повређен.

„Неки дан смо били у општини и донесена је одлука, дали су нам ту одлуку. Све како је речено, а они су дошли да блокирају то“, каже Небојша Ковачевић, пољопривредник из Гакова.

Приведени пољопривредници у петак увече су саслушани код судије за прекршаје у Апатину где су спроведени са лисицама. Они се терете по закону о јавном реду и миру за наношење телесних повреда за чега је, како каже адвокат ухапшених, Бранимир Митровић, запрећена казна од 30 до 60 дана.

„Извршио сам увиде у спис. У најмању руку је све ово врло чудно. Из самог лекарског налаза нема ништа од тога“, каже Митровић.

Пољопривредници су данас хтели да наставе протест у Сомбору, али им је полиција, како кажу, забранила скуп уз образложење да га морају најавити пет дана раније.

Поднет прекршајни поступак за шесторицу из Сомбора

Прекршајни апелациони суд потврдио је данас да су припадници Министарства унутрашњих послова, дежурном судији Прекршајног суда у Сомбору, поднели захтев за покретање прекршајног поступка против шест лица у Сомбору због прекршаја Закона о јавном реду и миру.

Прекршајни апелациони суд наводи да реагује поводом насилног догађаја који се одиграо у територијалној надлежности Прекршајног суда у Сомбору и спекулација у јавности, а потрпарол тог суда Александар Илић пледира да се интерес грађана, остварује кроз институције и да зато постоје судови који штите интерес грађана, док је узимање правде у своје руке не само законом кажњиво већ и цивилизацијски недопустиво.

Илић је у саопштењу навео да ниједан грађанин не сме да се плаши другог и апелује на грађане да се уздрже од насиља било које врсте, већ да своја права остварују кроз институције.

Он је изјавио да је за лица која су у групи од троје и више лица вређањем другог, вршењем насиља над другим, претњом, изазивањем туче или учествовањем у тучи, законом је предвиђена казна од минимум 30 и максимум 60 дана затвора.

hapsenje paora

Илић је указао и да без прејудицирања у одлуку поступајућег судије, све стране у поступку, а то су оптужена лица, оштећени и МУП Србије као подносилац захтева за покретање прекршајног поступка, ће имати право на жалбу која се мора доставити другостепеном суду у року од 24 часа.

Прекршајни апелациони суд је у том случају дужан да по жалби или жалбама одлучи и достави их првостепеном суду у року од 48 часова, наводи се у саопштењу.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је да такозвани „паори“ који су ухапшени немају никакво пољопривредно газдинство, али да имају велики број кривичних дела. Стефановић је коментаришући наводе да је јуче ухапшено шест пољопривредника у општини Сомбор који су наводно чували државну парцелу, рекао да су „они све, само да нису паори“.

***

Инцидент у Гакову, ухапшено шест паора

СОМБОР – Шесторица пољопривредника који су били у групи од двадесетак паора који већ месец дана чувају последњу парцелу од 250 хектара која није узурпирана, ухапшени су под оптужбом да су напали трактористу који је у име узурпатора гаковачких ораница дошао да их провоцира и узоре ову парцелу.

Како је у краткој изјави за РТВ рекао Владо Скробоња, један од приведених у полицијску станицу, „све је личило на добро припремљен сценарио“.

„Тракториста је стигао са ‘Џондиром’ и знајући да смо на тој парцели покушао да оре једину њиву коју смо ми хтели да обрађујемо. Извукли смо га из трактора и отерали, али га нико није ударио“, каже Скробоња.

Како додаје, „убрзо затим појавили су се узурпатор из Србобрана, адвокати и полиција и ми смо ухапшени“, додајући да је чуо да је трактористи сугерисано да иде код лекара и пријави физичке повреде.

mitrović

Како РТВ сазнаје, шесторица ухапшених су спроведени у полицијску станицу у Сомбору, а потом у Апатин код дежурног судије за прекршаје.

Паори су ангажовали адвоката Бранимира Митровића који је за РТВ изјавио да оптужница није утемељена на стварним чињеницама, јер су паори оптужени за наношење телесних повреда. Он тврди да у извештају лекара који је имао прилику да види, таквих повреда нема.

Пред судом се окупила група пољопривредника. Они су за сутра најавили нове протесте у Сомбору.

Разговарали смо и са другим паорима из Растине и Станишића који су молили да им не помињемо имена, али су огорчени оваквим понашањем државних органа.

„Знали су да су нам нерви танки и да се мрзнемо месец дана и намерно су дошли да нас провоцирају и ухапсе, како би узурпирали и последњу њиву док су наши пријатељи у затвору“, рекао нам је један од њих.

Он каже и да га не би изненадило да се фалсификују лекарски налази и да ратари који чувају њиве оду у затвор, а узурпатори наставе свој посао . „Не могу да верујем да се ово догађа“, каже саговорник РТВ-а.

Полиција се још није огласила о инциденту у Гакову.

Покрајински секретаријат: Повући спорни закључак

„Ситуација која се данас десила у Сомбору је логична последица неодговорног и незаконитог понашања Министарства пољопривреде и Владе која је спорни закључак усвојила. Позивамо надлежне органе Републике Србије да под хитно повуку спорни закључак, да се на терену успостави ред, а да се лицитација спроведе у складу са Законом. Једино што узурпаторима треба да следује јесте казна, а не легализација отимања“, саопштено је из Покрајинског секретаријата пољопривреду, водопривреду и шумарство.

„Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Бранислав Богарошки је на конференцији за новинаре одржаној пре само два дана у Покрајинској влади упозорио да ситуација на државном пољопривредном земљишту прети да се претвори у „дивљи запад“. На жалост, јасно је било да ће до оваквих проблема доћи оног момента када је Закључак Владе Републике Србије угледао светлост дана. Подсећамо да је Влада Србије Закључком од 11.03.2016. године, препоручила локалним самоуправама да узурпаторима једноставно, мимо свих законских мера, уступи по најнижој цени обрадиво земљиште И још им пружи рок до почетка маја да плате тобож закуп, без икаквих последица“, закључује се у саопштењу.

Јешић: Премијер и министарка треба да буду ухапшени

Потпредседник Демократске странке Горан Јешић изјавио је вечерас да су „једини који треба да буду ухапшени због узурпације пољопривредног земљишта председник Владе Србије Александар Вучић и министарка пољопривреде Снежана Бошковић Богосављевић.

„Они су својим закључком довели до овакве ситуације и они су једини који треба да буду ухапшени“, казао је Јешић за РТВ.

Он је додао да би међу ухапшенима требало да се нађе и директорка Управе за земљиште Србије.

Вучевић (СНС): Пајтић и Јешић морају бити ухапшени

Председник новосадског одбора Српске напредне стгранке (СНС) Милош Вучевић изјавио је вечерас да председник и потпредседник ДС Бојан Пајтић и  Горан Јешић, „морају бити ухапшени“.

„Не чуди ме хистерија Горана Јешића, јер зна да је времену ДС криминала дошао крај, и кад већ помиње хапшење, нека буде реалан – једини који морају бити ухапшени су он, његов шеф Пајтић и остали криминалци који годинама у спрези с тајкунима пљачкају државну имовину“, навео је Вучевић у саопштењу.

Милош Вучевић је навео да данас нису ухапшени „никакви паори већ Јешићеви и Пајтићеви батинаши, који су по договору с тајкунима узурпирали државно земљиште, а који су од раније познати државним органима Србије и Мађарске“.

„Наравно да вама из ДС-а посебно смета што не можете више да крадете државу, и што сте спречени да поново поклањате државно земљиште разним Шарићима и Јерковићима. Поручујем Јешићу да се пробуди из ДС сна, у коме се криминал и пљачка награђују, ово је 2016. година и крадја државне имовине и народних пара без санкција више није могућа“, навео је Вучевић, који је и градоначелник Новог Сада.

————-

20. 3. 2016. РТВ, за ФБР приредила Биљана Диковић

2 replies »

    • Са својим послом итекако имају везе. Оваквих ЛОПИНА србска историја не памти. Оваквих проданих душа и издајника, србска историја исто тако не памти. Значи експерти су у послу којим се баве, само се, да ли грешком овога народа или сплетом околности не налазе на месту у ком би требали да буду – у апсани, него су у врху државе. На народу је да ову кардиналну грешку исправи, ако то није исувише касно.

      Свиђа ми се