АКТУЕЛНО

Тома Фила: Шешељ ће бити слободан човек


Вучић, ипак, није имао храбрости да га приводи

Вучић, ипак, није имао храбрости да га приводи

Саопштење Хашког трибунала да ће пресуда Војиславу Шешељу бити изречена 31. марта у 10 сати, без присуства оптуженог, према адвокату Томи Фили наводи на оптимистички закључак да је пресуда таква да није неопходно да Шешељ буде тамо.

– У преводу, ово значи да би Шешеља ионако пустили да се врати кући. Ова одлука ми улива оптимизам да је пресуда повољна – каже Фила. Ипак, он наглашава да то не мора да значи да је пресуда ослобађајућа, већ да сигурно неће прећи две трећине времена које је Шешељ већ провео у Трибуналу, наводе агенције.

– У Трибуналу до сада овакве ствари нису радили, али је очигледно да хоће да се реше свих предмета, па су прибегли овом решењу, уместо да чекају да ли ће Шешељ да дође на изрицање пресуде или ће се десити нешто, па да и не изрекну пресуду – објашњава познати адвокат.

Трибунал је позвао Шешеља да до 22. марта писаним путем обавести суд да ли жели да прати изрицање пресуде путем видео-линка из Београда.

Лидер радикала није желео да коментарише могућност да изрицање пресуде прати преко видео-линка. Он је објаснио да нема коментар све док му обавештење о томе не доставе у писаној форми и на српском, преносе агенције.

У образложењу одлуке, које је потписао судија Нијанг, наводи се да ће пресуда бити изречена 31. марта, упркос одсуству оптуженог, не зато што се његово присуство не захтева, већ зато што он одбија да буде присутан и што српске власти не примењују адекватна средства да га на то приморају.

 

—————-

16. 3. 2016. ВЕСТИ, за ФБР приредила Биљана Диковић

2 replies »

  1. Трибунал треба да се опере од срамоте. Најбоље средство прања је изрицање пресуде у висини казне која покрива временски Шешељев притвор у судском процесу.

    Свиђа ми се