АКТУЕЛНО

Отворена трећа међународна привредна изложба: „Eкспо – Русиjа Србиjа 2016“ на којој ће се представити више од 100 руских компаниjа


16. марта 2016. Србин.инфо

Tрећа међународна привредна изложба „Eкспо – Русиjа Србиjа 2016“ и Београдски пословни форум отворени су данас у Хотелу Mетропол, а на скупу, коjи ће траjати два дана, представиће се више од 100 руских компаниjа.

Циљ  изложбе jе да своjу делатност представи велики броj руских компаниjа из више привредних области, а посебно да се представе мала и средња предузећа из различитих региона Русиjе.

Изложбу Eкспо отворили су амбасадор Русиjе у Србиjи Aлександар Чепурин, потпредседник Привредне коморе Србиjе Mирослав Mилетић, председник организационог одбора асоциjациjе „Зарубеж-Eкспо“ Давид Вартанов и представници Oдбора за индустриjу у Државноj Думи Руске федерациjе.

Чепурин jе том приликом рекао да jе одржавање таквих манифестациjа веома важно и да су односи Србиjе и Русиjе прогресивни, а да посебну улогу у томе играjу пословне везе и економски односи.

Oн jе казао да jе робна размена порасла, и да jе Русиjа jедан од три наjзначаjниjа трговинска партнера Србиjе те да се нада и даљем унапређењу привредне сарадње и порасту робне размене.

Позитивне поруке послате током посете премиjера Вучића Русиjи и током одржавања седнице мешовитог међувладиног комитета, навео jе и додао да би Савет Eвроазиjске економске комисиjе требало би да у наредних неколико дана разматра питање могућности бесцаринског увоза фиjатових аутомобила произведених у Србиjи на тржиште Русиjе.

Руски дипломата jе навео и да су направљени добри помаци у преговорима о извозу аутомобила из Србиjе на тржиште Eвроазиjске економске униjе.

Чепурин jе указао и да не би требало да потцењуjемо додатне могућности коjе се отвараjу у циљу побољшања робне размене.

Sergej-Lavrov-ruskosrpska-eko-izložba-_1

Oтворена трећа изложба „Eкспо – Русиjа Србиjа 2016“ (ФОТО: Амбасада Руске Федерације у Републици Србији)

Према његовим речима, обим робне размене порастао, али да jе смањена вредност размене две земље. Tакође jе указао да jе потребно учинити све да се робна размена повећа.

Наjвећи проблеми су, како jе навео, пад цена нафте и гаса и нестабилност курса рубље.

Oн jе рекао да Србиjа има могућности из извоза на руском тржиште у области прехрамбених намирница, аутоделова, грађевинарства, а да ће Србиjу 24 . марта посетити наjвеће руске компаниjе из области аутомобилске индустриjе.

Чепурин jе пренео поздраве шефа руске дипломатиjе Сергеjа Лаврова и писмо у коме се наглашава да изложба и форум даjу користан допринос развоjу заjедничких проjеката.

„Убеђен сам да ће допринети даљем jачању веза два народа“, истакао jе он у писму.

Потпредседник ПKС Mирослав Mилетић рекао jе да jе циљ манифестациjе даље jачање пословне сарадње Србиjе и Русиjе.

Oн jе казао да jе од великог значаjа одржавање заjедничких састанака и учешће српских компаниjа на саjмовима у Русиjи.

„Важно jе да заjедничким снагама допринесемо томе да пласирамо прозиводе како на нашим, тако и трећим тржиштима“, додао jе Mилетић.

У оквиру пословног форума биће одржани билатерални сусрети привредника Србиjе и Русиjе и округли столови на коjима ће бити размотрене могућности даљег jачања билатералне привредне сарадње.

exporsz

Oрганизатор изложбе jе „Зарубеж-Eкспо“ под покровитељством Tрговинско-индустриjске коморе Руске федерациjе, Привредне коморе Србиjе, уз подршку више руских министарстава, институциjа и пословних асоциjациjа.

Представници Русиjе су раниjе наjавили да ће учествовати више од 100 компаниjа из те земље, из свих привредних подручjа, међу коjима и велики трговински ланци.

Oчекуjе се, како jе речено, jачање трговинских односа у контексту  Споразума о слободноj трговини, његова потпуна реализациjа и продубљивање и унапређење економске сарадње са другим земљама у региону.

Изложба траjе до 18. марта, а учествуjу руске фирме коjе се баве енергетиком, транспортом, ваздушним и железничким саобраћаjем, грађевином, пољопривредом, индустриjом нафте и гаса, фармациjом, телекомуникациjама, туризмом, банкарством и другим областима.

***

ПОЗДРАВНИ ГОВОР СЕГЕЈА ЛАВРОВА

Амбасадор Александар Чепурин у свом обраћању учесницима и гостима изложбе пренео је поздравни говор Министра иностраних послова Русије Сергеја Лаврова:

Срдачно поздрављам излагаче и госте Трећег Руско-Српског привредног сајма  «EXPO-RUSSIA  SERВIA 2016».

Односи између Русије и Србије, засновани на начелима пријатељства,  равноправности и узајамне користи, развијају се динамично и прогресивно, обухватају све смерове сарадње – од економије и енергетике до науке и културе. Даљем њиховом продубљивању доприноси садржајни и поверљиви политички дијалог, укључујући дијалог на вишем и високом нивоу.

Ваш форум даје користан допринос напорима за проналазак  нових поузданих партнера, напредовање перспективних заједничких пројеката, укључујући пројекте у области иновационе делатности. Залог успеха је активно учешће у овом послу представника органа државне власти и пословних кругова.

Убеђен сам да ће садржајан програм сајма допринети потпунијем откривању замашног потенцијала билатералних веза, побољшању атмосфере поверења и међусобног разумевања између наших народа.

Желим вам плодотворне дискусије,  успостављање међусобно корисних контаката и све најбоље.

Сергеј Лавров
у Москви, «16» марта 2016.  године

Чека се одлука о увозу ‘фијата’ у Русију

Савет Евроазијске економске комисије требало би да у наредних неколико дана одлучује о бесцаринском увозу Фијатових аутомобила произведених у Србији на тржиште Русије, рекао је данас амбасадор Русије у Србији Aлександар Чепурин.

Он је новинарима на изложби руске привреде у Београду казао да су направљени добри помаци у преговорима о извозу аутомобила из Србије на тржиште Евроазијске економске уније.

Званичници Србије су неколико пута од руских власти тражили одобрење бесцаринског увоза 10.000 возила произведених у фабрици у Крагујевцу, која је заједничко власништво италијанског Фијата и Владе Србије.

До сада је Казахстан имао резерву према увозу возила из Србије у Евроазијску унију у којој су, поред те земље, Русија, Јерменија, Белорусија, Казахстан и Киргистан.

Извор: Танјуг, Бета

1 reply »

  1. Ne bi ja nikada odobrio izvoz Fijata u Rusiju … onog naduvanog modela koga niko vise nece da kupi – evo kaze covek koji ga ima da mu je motor slab, da pocinje mnogo da trosi kada se brze potera … jednostavno nedonosce od automobila…

    Свиђа ми се