Анализа

ЗЛОУПОТРЕБА ДРЖАВНОГ НОВЦА – ЈП „Колубара-Ровни“ потопило манастир Ваљевску Грачаницу, уместо да га заштити


Пише: Радан Перишић, 14.3.2016.

Према документу ДРЖАВНЕ РЕВИЗОРСКЕ ИНСТИТУЦИЈЕ1 (Прилог), јасно је следеће:
Поменутом ЈП је 2014. из државне касе, односно новца свих становника Србије, исплаћено више од милион евра, а који је био делом намењен дугорочној заштити цркве „Грачаница“ у селу Тубравићу од утицаја пуњења и пражњења акумулације. Да овај новац није био наменски потрошен, јасно се види ових дана пошто је манастир Ваљевска Грачаница – ПОТОПЉЕН!

С обзиром да је трећа деценија од кад се брана и акумулација гради, то се можемо запитати:

– Колико је државног новца потрошено до сада на овај „пројекат“ –  на неизмерну штету људи, природе, духовног и културног блага!

– Ко ће одговарати када брана (извесно) пукне и угрози животе 100 000 људи?

Већ саме чињенице из  поменутог Документа довољне су поштену процену полиције и правосуђа како би одговорни били приведени познању Правде.

***

1 „Извештај о ревизији делова годишњег финансијског извештаја и правилности пословања Министарства пољопривреде и заштите животне средине – републичке дирекције за воде и буџетског фонда за воде Републике СРБИЈЕ за 2014. годину.“, Број: 400-1225/2015-03/25, Београд, 14. децембар 2015. године, на стр. 33-34 стоји:

sl dokument


 

Прилог:

Преузмите документ: ИЗВЕШТАЈ О РЕВИЗИЈИ ДЕЛОВА ГОДИШЊЕГ ФИНАНСИЈСКОГ ИЗВЕШТАЈА И ПРАВИЛНОСТИ ПОСЛОВАЊА МИНИСТАРСТВА ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ – РЕПУБЛИЧКЕ ДИРЕКЦИЈЕ ЗА ВОДЕ И БУЏЕТСКОГ ФОНДА ЗА ВОДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ЗА 2014. ГОДИНУ.

izvestaj

Извор документа: Државна ревизорска институција, Архива извештаја, 2015. година

3 replies »

  1. Основно је да се у Србији народ пробуди, да се Православни сете да смо народ Свето-Савни, да се покајемо и вратимо Богу. Ми имамо идеалан пут ка Богу, а то је Христов пут. Морамо знати ко смо и где идемо. Имамо ми своје корене. Велика је Небеска Србија!. Морамо се просвећивати и борити за откривање своје историје, очување своје културне, националне и духовне димензије; за Истину.

    Свиђа ми се

  2. Грачаница је преседан и зелено свјетло за измишљења разлога да се и други манаститри уништавају. Неко ће рећи “ е не може тако, заштићени су законом“.
    Зар Грачаница није била заштићена одлуком из 1997. године?

    Свиђа ми се

  3. Неби ме чудило да једнога дана потопе и Студеницу због неке нове хидроцентрале,или Милешеву,и опет би рекли државни интерес је у питању.А мудри народ ће рећи „шио му га Ђура.„.

    Свиђа ми се