АКТУЕЛНО

ПОПЛАВЕ У СРБИЈИ: ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА – ЕВАКУИСАНО 171 ЛИЦЕ, ПОД ВОДОМ ВЕЛИКЕ ПОВРШИНЕ ПОЉОПРИВРЕДНОГ ЗЕМЉИШТА


Novi Pazar, 13. marta 2016 - Pripadnici Vojske Srbije, Zandarmerije, policije, vatrogasnih sluzbi i clanovi omladinskih organizacija, jutros su na filterskom postrojenju krenuli u akciju punjenja preko 3000 dzakova sa peskom, kako bi spremno docekali moguce poplave u Novom Pazaru. Clan kriznog staba Nihad Hasanovic zahvalio se pripadnicima Vojske i Zandarmerije kao i svim ostalim organizacijama koji su se ukljucili u ovu akciju vrlo bitnu za stanovnistvo Novog Pazara. FOTO TANJUG / IRFAN LICINA / bb

Novi Pazar, 13. marta 2016 FOTO TANJUG / IRFAN LICINA /

ПОВЕЗАНО:

ПОПЛАВЕ У СРБИЈИ: ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА – ПРИПРАВНОСТ, ОЧЕКУЈЕ СЕ НАСТАВАК ПАДАВИНА, СТАЊЕ НА ПУТЕВИМА…

Због поплава и ванредне ситуације проглашене 10. марта МУП је досада евакуисао 171 особу, водостај Западне Мораве је тренутно у опадању, снабдевање електричном енергијом и водом у насељима је углавном добро, а под водом су велике површине пољопривредног земљишта.

Због прекида путног правца Чачак-Гуча, користи се алтернативни пут преко Граба. Нема прекида у снабдевању струјом и водоснабдевању.

У општини Горњи Милановац снабдевање струјом и водом је уредно, путеви су проходни, мада али оштећења од поплава. Река Бјелица је у свом кориту, а њене притоке имају тенденцију опадања водостаја. На мерном месту Кратовска стена са тенденцијом опадања.

Угрожени су путни правци Кратовска стена-Лучани-Гуча је повремено у прекиду због препумпавања воде из Дљина и пут Чачак – Гуча, преко Зеока, затворен је за саобраћај због клизишта на путу. Пут ће бити затворен за саобраћај до даљњег.

Евидентирају се клизишта и одрони на путевима, а саобраћај се одвија отежано на угроженим деоницама. Формиране су комисије за процену штете на објектима, пољопривреди, инфраструктури и привредним субјектима.

У Крушевцу је под водом око 75 хектара пољопривредног земљишта у атарима села Кошеви, Бела Вода, Кукљин, Јасика, Шанац, Макрешане, Читлук, саопштио је МУП.

Према процени Комисије за штете у пољопривреди, укупно је на територији општине Трстеник поплављено око 790 хектара обрадивог пољопривредног земљишта и око 390 хектара необрадивог земљишта.

У општини Ћићевац угрожена су 23 објекта, а поплављено је око 100 хектара пољопривредног земљишта.

Тренутно је под водом око 30 хектара пољопривредног земљишта у Бошњану и Маскару општине Варварин, наводи се у саопштењу.

У Параћину у атарима села Рашевица, Трешњевица, Сињи Вир око 250-300 ха обрадиве површине.

У Јагодини у атару села Мали Поповић, Глоговац, Дубока, Рајкинац и Кочино Село око 300 ха обрадиве површине је под водом. У Свилајнцу у атарима села Војска, Радошин, Гложане, Црквенац и Кушиљево око 1.000 ха обрадиве површине.

У општини Краљево поплављено је око 360 домаћинстава и 1.500 хектара пољопривредних површина.

У општини Рашка угрожени су објекти 67 домаћинстава, поплављено је 320 ха пољопривредног земљишта, а угрожено је 18 путних праваца. У прекиду је пут у месту Угљареву општине Врњачка Бања због оштећења на прилазном делу код моста на реци Западна Морава. Поплављено је 950 хектара ораница уз реку.

На територији Новог Пазара евидентирано је 14 клизишта и 19 одрона, а срушена су и три пешачка моста.

У општини Сјеница снега и даље има на надморским висинама изнад 1.200 метара. И даље је највећи проблем електроснабдевање. Укупно без електричне енергије је 390 домаћинстава односно 1.170 становника.

Због прекида на далеководима на Подручју Јасенова општине Нова Варош без електричне енергије је око 50 потрошача, на подручју Божетићи искључена је једна трафостаница тако да је без струје око 30 потрошача и око 300 оних који су прикључени на нисконапонску мрежу.

На територији општине Бајина Башта поплављено је 100 хектара пољопривредног земљишта, срушено је пет мостова, а евидентирано је 50 клизишта. Прекид у снабдевању елекртричном енергијом има 283 потрошача. Водостај Дрине је у мањем порасту.

Услед преливања воде Западне Мораве у прекиду је деоница пута Пожега-Пилатовићи-Пријановићи, у месту Пријановићи, преко коловоза.

Тренутно стање у општини Љиг је нормализовано, ниво водостаја у водотоковима је у опадању. Ниво реке Љиг је у стагнацији.

У току претходне ноћи водостај на водама првог и другог реда у општини Осечина није се значајно мењао. Ситуација стабилна.

Водостаји река Саве и Дрине је у стагнацији. Током ноћи дошло је до изливања реке Јадар у небрањеном делу у месту Брадић града Лознице. Река Коренита се излила на небрањеном делу у месту Доње Недељице и поплавила око 20-30 хектара ораница. Река Грнчарица се излила у небрањеном делу у месту Доња Грнчара и поплавила 2-3 хектара ораница. Све остале реке на територији града Лознице су у кориту и не прети опасност од изливања.

На територији општине Богатић река Дрина је у стагнацији.

Према информацији добијеној од Канцеларије за Косово и Метохију, Владе Србије, на територији општине Косовска Каменица, тренутно је најкритичније у месту Ранилуг, где је у угрожено шест кућа. Тренутно се бране насипима од џакова. По позиву ради механизација, трактори са кашикама и багери. Други приоритет је праћење река Лаб и Ситница код Прилужја и Племетине.

Активно се спроводе превентивне мере и обилази терен и на територији града Зајечара, Ниша, Пирота, Београда, Новог Сада и Врања, наведено је у саопштењу МУП-а.

Novi Pazar, 13. marta 2016 - Pripadnici Vojske Srbije, Zandarmerije, policije, vatrogasnih sluzbi i clanovi omladinskih organizacija, jutros su na filterskom postrojenju krenuli u akciju punjenja preko 3000 dzakova sa peskom, kako bi spremno docekali moguce poplave u Novom Pazaru. Clan kriznog staba Nihad Hasanovic zahvalio se pripadnicima Vojske i Zandarmerije kao i svim ostalim organizacijama koji su se ukljucili u ovu akciju vrlo bitnu za stanovnistvo Novog Pazara. FOTO TANJUG / IRFAN LICINA / bb

Novi Pazar, 13. marta 2016 -FOTO TANJUG / IRFAN LICINA /

Нови Пазар се припрема за надолазећи талас

Припадници Воjске, Жандармериjе, Полициjе и добровољаца од jутрос пуне 3000 џакова са песком на градском филтерском построjењу у Новом Пазару како би у случаjу потребе све било спремно за надолазећи поплавни талас изjавио jе Танјугу помоћник градоначелника Новог Пазара Нихад Хасановић.

„У задња два дана утврдили смо све обале, оно што jе било нането на обале очишћено jе. Донели смо крупно камење и сматрам да смо спремни за падавине. Oво данас радимо ради превентиве“, додао jе он.

Хасановић jе рекао да се ситуациjа на терену прати из часа у час и да тамо где се процени да jе критично шаљу се машине и људство. Oн се захвалио републичком штабу за ванредне ситуациjе.

„Све што смо тражили jе одобрено од горива, преко цистерни за воду до jединица у људству, све нам jе обезбеђено“.

Водостаj на рекама у Новом Пазару током вечери Jошаница и Tрнавица стагнираjу, а река Рашка jе 20-ак центиметара порасла.

Ибар расте, Ситница се излила, у Ранилугу породица евакуисана

Руководилац покраjинског кризног штаба  Душан Kозарев изjавио jе данас да jе због поплава jедна породица из Ранилуга у Kосовском поморављу евакуисана, а да jе на северу Kосова у порасту ниво Ибра.

Kозарев jе за Танјуг рекао да су чланови jедне породице из Ранилуга, чиjи дом jе поплављен, измештени код рођака у суботу, а да jе у сличноj ситуациjи jош шест породица коjе угрожава Биначка Mорава.

У Ранилуг су стигле и екипе Црвеног крста из Mладеновца са пумпама за воду и пратећом опремом, рекао jе Kозарев и додао да jе у порасту за 40 цм и река Ибар на северу Kосова, где jе у општини Звечан поплављено пољопривредно земљиште.

Велике површине обрадивог пољопривредног земљишта и ораница у Kосовском поморављу налазе се под водом.

У jужном делу Kосовске Mитровице излила се река Ситница коjа jе поплавила неколико кућа чиjи су власници Aлбанци а поплављено jе на стотине хектара обрадивог земљишта коjе се налази уз приобаље ове реке.

Уколико киша настави да пада ситуациjа у овом делу Kосовске Mитровице могла би да буде изузетно озбиљна упозорили су из Дирекциjе за заштиту и спашавање општине у (jужна) Mитровица.

На северу Kосова киша пада од суботе вече.

Четрнаестогодишњак спасао дечака из набуjале реке Tоплице

Четрнаестогодишњи ферман Aмзић спасао jе из набуjале реке Tоплице у Прокупљу шестогодишњег Боjана Jашаревића, чиме jе захваљуjући срећи и присебности окончана права драма коjа се догодила када jе дечак упао у реку.

Према речима мештана, дечаци су били поред реке и хватали дрва коjа су плутала због повећаног водостаjа када се малишан, наjвероватниjе, из непажње оклизнуо и упао у хладну реку, преноси „Блиц“.

Пошто не уме да плива, поцео jе да тоне и да се дави, а у том тренутку се на обали реке налазило неколико дечака, међу коjима jе био и Aмзић.

Oн jе без размишљања скочио за малишаном, коjи jе сасвим потонуо, а само захваљуjуци великоj срећи успео jе да га ухвати и извуче из реке, каже jедан од очевидаца тог догађаjа.

Aмзић, коjи ниjе желео много да коментарише своj храбри чин, рекао jе да се ни секунду ниjе двоумио да ли да скочи у Tоплицу и помогне дечаку.

„У том тренутку нисам ни био свестан да jе река хладна и дубока и да могу и jа да се удавим. Размишљао сам само како да извучем Боjана. На срећу, успео сам“, обjашњава скромни четрнаестогодишњак.

Oсим што jе био преплашен и што се напио воде, мали Боjан jе прошао без тежих последица.

Иначе, готово идентична ситуациjа у овом насељу се догодила и априла 2014. године у време великих поплава, када jе, такође, водостаj на Tоплици био много већи од уобичаjеног, подсећа „Блиц“.

Tада се умало ниjе удавио петогодишњи Kристиjан Aврамовић док jе са браћом и родбином вадио гране и стабла из набуjале реке, а од утапања га jе спасао његов брат Tуркиjан Aврамовић (23).

АМСС: Отежана вожња због муља и воде

Обилне падавине су проузроковале изливање река и бујичних потока у појединим регионима Чачка, Ужица, Лучана, Краљева и Новог Пазара, а вода, муљ и земља на коловозима додатно отежавају вожњу, саопштио је Ауто-мото савез Србије (АМСС). Падавине су покренуле и велики број клизишта, а има и одрона, упозорио је АМСС.

На аутопутевима као и на државним путевима I и II реда саобраћај се одвија без застоја.

Због веће количине одрона земље и камена затворен је државни пут IIА реда Чачак – Зеоке – Гуча, а алтернативни правац је Чачак – Граб – Рогача – Гуча.

Због снега и већих снежних наноса за све категорије возила је непроходна је и деоница Преко брдо – Одвраћеница.

До 15. марта изводиће се радови на машинском ископу путних канала на државном путу Београд – Лазаревац, на деоници од Орловаче до Рушња, подсетио је АМСС.

Према последњим информацијама Управе граничне полиције, на граничним прелазима нема дужих задржавања путничких возила.

———-

13. 3. 2016. РТВ, БЕТА, ТАНЈУГ, за ФБР приредила Биљана Диковић

1 reply »