АКТУЕЛНО

Политика: Судије одбиле да потпишу изручење Милошевића


sm-izrucenje

Зашто је не баш познати функционер Министарства правде морао да спроведе одлуку о предаји бившег председника Југославије Хагу

Документ на основу ког је Слободан Милошевић на Видовдан 2001. године изручен Хагу, а који је „Политика” прошле суботе ексклузивно објавила на насловној страни, изазвао је неочекивано велико интересовање јавности и поново скренуо пажњу на необичне правне и политичке околности под којим је бивши југословенски председник предат Хашком суду. Тим пре што је овај папир потписао чиновник чији је идентитет јавности до сада био потпуно непознат: Драган Вулић, помоћник тадашњег министра правде Владана Батића за затворе, а сада београдски пензионер о ком Министарство правде нема ажурних података.

Иако се приближава петнаестогодишњица од хапшења бившег председника Југославије, а сутра је деценија од његове смрти, начин на који је Милошевић предат трибуналу и даље је својеврсни преседан.

Одлуку владе Зорана Ђинђића од 28. јуна 2001. да органи Републике Србије своје обавезе према Хашком трибуналу испуне по процедури Хашког суда и тада су многи оспоравали, али и са ове временске дистанце је контроверзна и изазива полемике стручне јавности. Слободан Милошевића се у тој одлуци и не помиње, али је на основу те одлуке Вулић сачинио документ у ком је затражио да управник Централног затвора Драгиша Блануша из притвора преда бившег председника представницима Хашког трибунала. Тако је и било.

Вида Петровић Шкеро и Горан Чавлина нису хтели да ставе потпис на спорни налог

Вида Петровић Шкеро и Горан Чавлина нису хтели да ставе потпис на спорни налог

И одлука владе Зорана Ђинђића накнадно је проглашена неуставном, док је Уставни суд управо на Видовдан 2001. изричито забранио изручење Милошевића на основу сличне претходне уредбе савезне владе. Проблематично је и то што није постојала сагласност Милошевићевог истражног судије да се притвореник изведе из Централног затвора. Власт је била свесна да по нашим прописима одлуку о извођењу Милошевића из затвора мора да потпише суд, али ни Горан Чавлина, по чијем је налогу Милошевић ухапшен 1. априла 2001. године због сумње на злоупотребу службеног положаја, ни председница Врховног суда Србије Вида Петровић Шкеро нису хтели да потпишу такав акт.

Чавлина је пре два дана одбио да говори за „Политику”, наводно зато што је од тада прошло више од деценије. Но наш лист је дошао у посед његовог сведочења у једном судског поступку против Драгише Блануше из 2005. године. Под заклетвом је тврдио да је од њега 28. јуна телефоном тражено да потпише налог за изручење Милошевића, што је он одбио јер није хтео да поступа противно закону. Није, међутим, ни на суду „могао да се сети” ко је од њега тражио да потпише Милошевићеву екстрадицију, али је на питање да ли је по тада важећем закону неки притвореник премештен из просторија Окружног затвора или пуштен на слободу без сагласности истражног судије по чијем решењу је и у притвору, децидирано одговорио: „Не, ја не знам да је постојао такав случај.”

У истом судском поступку, Вида Петровић Шкеро је рекла да је њу звао управо Драгиша Блануша да пита хоће ли неко из суда да потпише налог за изручење Хагу, али је она објаснила да „суд не ради на основу закључка владе, да на основу тога нити лишава слободе лица нити пушта на слободу већ само поступа на основу закона”. Ни она није потписала.

——————————————————

Вулић: Мени је запало да потпишем

„Влада Зорана Ђинђића је донела одлуку, а ја сам је само као чиновник проследио Окружном затвору”, објашњава Драган Вулић за „Политику” своју улогу у Милошевићевом изручењу.

– Зашто тадашњи министар правде Владан Батић није потписао?

„Нетачне су приче да је он то намерно избегао. Тог дана је био у болници на мањој хируршкој интервенцији. Мени је запало да потпишем јер сам тада био помоћник министра правде за затворе”, каже Вулић.

– Јесте ли знали да незаконито поступате, да само судија одлучује о притворенику? Ко вам је наредио?

„Нико ми поименице није наредио. Нико није срећан што се тако десило. Неки мисле да је суд требало да потпише, други мисле да у таквим околностима није могло другачије”, прича Вулић.

——————————————————

„Ексклузиве” Драгише Блануше

Још док су 2001. спорења након изручења Слободана Милошевића Хагу била у пуном јеку, управник Драгиша Блануша схватио је да има ексклузивну причу коју би могао добро да прода. Он брзо објављује поверљиве податке о Милошевићевим разговорима са адвокатима и породицом, препричава интимне тренутке свог чувеног притвореника, па чак и фотографије. Ипак, Бланушино штиво „Чувао сам Милошевића – Дневник из ћелије број 1121” донело му је, поред осуда у јавности, смену са функције управника затвора и кривичну пријаву због злоупотребе службеног положаја. Блануша је чак ову кривичну пријаву са поносом истицао хвалећи се тиме да је једини човек ког је Милошевић тужио.

Александар Бојовић

(Политика, 10. 3. 2016)

————–

12. 3. 2016. Стање ствари, за ФБР приредила Биљана Диковић

7 replies »

 1. …. Док смо се ми борили против комунизма и против Милошевића, Ђинђић се нама иза леђа осамдесет седам пута тајно састао са Милошевићем ….

  Мића из Ниша

  Свиђа ми се

  • То је брате Мићо светска демократија и комунизам и социјализам а борећи се „тамо“ / ту/ убацили су нас вешто у борбу против Бога,Богоборство и ставили на превару под шапу глобалног сатане.Нико нас није терао ,сами смо преварени у ту борбу ишли?
   Незнање није оправдање нигде а код Бога Творца је то нај мање.Зато Србине у катакомбу на покајање и опрост грехова те их више НЕ понављати и идолима не служити / не, наглашено ,видљиво јер је битно/. Не допустити идолима да нас опет преваре и тако грех непоновити и веме не губити те се поново за исти грех покајати и опрост тражити. А Отац наш ће нам опрост дати.Али му опрост грехова наших треба тражити и искрено му се молити онако из србског срца.
   А могли би и коју искрену сузу пустити јер је то велики грех служење другим дрвеним или каменим „боговима“ и као нај већи људима који су улогу „богова “ преузели те умислили да су нај нај и прави „богови“. То је велики успех демона у таквијема јер је нај већа жеља демона да људима Бога Творца замене и „богови“ им буду. Зато су од Бога и побеђени и из Васељене и царства Божијег на земљу збачени.
   А по учењу светих отаца протканих Духом Светим има их јако велики број.Земљу и људе су опсели и опседају.Зато Срби непрестано треба да се моле да се чувају и заштите од злог духа и његових дигиталних анђела палих демона – „богова“ који стално нападају и опседају људе и зато нам Творац и даде анђеле чуваре да над нама бдију.
   Свако добро брате Србине и излази из тих белосветских идеолошких а по Србе и Србске земље, погубних и смртоносних игара.

   Свиђа ми се

 2. Бриселски споразум је наставак комунистичке издаје Космета. Издаја је започета када је комунистичка влада НРС донела одлуку о забрани прогнаних Срба у 2 светском рат,пристанак да Космет добије аутономију,а нису могли да се изборе за покрајину Далмацију и Славонију које су вековно биле Србске а тек о БиХ да не причамо.

  Свиђа ми се

 3. Несумњиво ће историја рећи свој суд о Милошевићу,питање је дали смо Светосавски народ или у већини интернационални.У самој речи јунак или херој велика је разлика моје мишљење је да је искрено волео Србство,вратио би имовину манастирима на Космету,неби два пута одбио скупштинску одлуку,и тако би онемогућио ово што се десило.Посета Хиландару је била насилна,један родољуб тако неби урадио никада,и ни по коју цену неби у Куманову потписао капитулацију.Ако се непристрасно буде писала историја видећемо дали смо били у заблуди или не.

  Свиђа ми се

 4. ЂИНЂИЋ СА СЕКИРОМ У РУКАМА

  Могу да кажем да о Вучићу и Николићу мислим горе него што се о њима наводи у текстовима. Довољно је што су издали Косово и Метохију и дозвољавају да нас фашистички НАТО окупира. За одвратност према њима било би доста што дозвољавају потапање манастира Ваљевска Грачаница (питам се нису ли ове поплаве Божија казна због потапања Грачанице).
  А какво су све зло Србији нанеле црвене и жуте битанге, не може у кратком тексту да се објасни. Невиђено расрбљивање, невиђено издајство националних интереса, невиђени лоповлуци. Све што сада раде ови на власти, то је само надоградња на оно што су жути започели: и фанатизам ка Европској унија, и НАТО, и издаја Косова (Тадић пренео овлашћења о Косову са УН на ЕУ), и Борков опипљив почетак издаје Косова, и педер параде, и стране амбасаде…
  Но, да се вратим на најважнијег, на Ђинђића. О њему нико озбиљан нема добро мишљење, макар зато што је својевремено изјавио “коме је до поштења нек’ иде у цркву“. Све што је касније радио у складу је са овом његовом наведеном изјавом.
  Док смо се ми борили против комунизма и против Милошевића, Ђинђић се нама иза леђа осамдесет седам пута тајно састао са Милошевићем (потврдио Зоран Живковић у емисији на нишкој ТВ5 новинару Динићу). Међутим, погибија га је спречила да одради свр оно што сада одрађује Вучић. То је јасно сваком ко је иоле искрен и реалан. Али се то, за сада, покрива и прикрива, јер су у власти (или поред власти) они који покушавају да од њега направе оно што он у историји никада неће бити. И прошле и ове године се видело да се та тема силује и да се није примила у народу. Можемо као Срби да жалимо што се то догодило српском председнику Владе. Много је било боље да смо га десет дана пре убиства моткама одјурили у Немачку.
  Оно што ми највише смета је чињеница да је Ђинђић испоручио Милошевића НАТО злотворима и то на Видовдан. Замислите, баш на Видовдан!!! Ни дан раније, ни дан касније, него баш на празник Видовдан, на дан Косовског боја. Кад помислим на сцену убиства Карађорђа секиром, видим и везаног Милошевића, кога Ђинђић, кршећи и потписано обећање, у току ноћи предаје НАТО злотворима, иако су они неколико месеци раније бомбардовали Србију радиоактивним бомбама. Зато ми се одмах створи слика Ђинђића са секиром у рукама. Жалосно.
  Као што је Милош налогодавац убиства Карађорђа, тако је и Ђинђић налогодавац убиства Милошевића. Ђинђић је убијен, а био је председник Владе, али је и Милошевић убијен, а био је председник Државе.
  Волели их, или не, историја ће тако писати.

  Мића из Ниша

  Свиђа ми се

 5. SVE govori samo JEDNA cinjenica – Slobodan Milosevic je izrucen Hagu na Vidovdan!

  Sva ta zapadna bratija zla koja se izivljava nad Srbijom, neobicno mnogo voli znacajne datume i svu njihovu simboliku da pojaca svoj devijantni dozivljaj nadmoci…

  Свиђа ми се

  • Воле воле тајна друштва симболику и без симболике не могу као ни без да све обрну па и да нам свог хероја и комунисту представе за „нашег“ хероја и Србина уместо комунисте да би га славили , прихватили и под њим пострадали.Лукаво и успешно. Народ је за такве ствари тупав и увек наседне.Или је цео народ народ комунистички па су исти као и „херој“? Интернационално комунистички или србски народ питање је сад? Који је и чији је то народ ? Светога Саве и Божији народ или тате са запада и нато народ ? Ми Руси Божији знамо да нисмо совјети Карла Маркса? Знају ли Срби да нису југослобени Карла Маркса и друга тита или су убеђени да јесу и да су их Маркс , Лењин , Тито , Стаљин , Мао Це Тунг и Че Ге Вара , Фидел Кастро створили или их је створио Бог и потомци су својих светих предака? Или не знају ни чији су?

   Свиђа ми се