АКТУЕЛНО

Данијела Ружичић: Демократска странка је започела разарање српске привреде без имало стида и срама


Шта је ДС урадила за Србију, не знам. Шта је ДС урадила против Србије, доста тога знам. Обично кажу баксуз види све што не ваља, али ако се њихов криминални рад ломи на грбачи целог народа онда о баксузлуку нема ни говора.

Неолиберална доктрина је послужила као теоријска основа за доношење пројекта о глобализацији (друго име за колонијализам) – једног од најважнијих пројекта западних земаља у другој половици 20. века – који је назван „Вашингтонски концензус” (Вашингтонски договор). Овај Пројекат је – по налогу државног естаблишмента САД – израдио Економски институт за међународну економију (труст мозгова) из Вашингтона кога персонализује економиста Џон Вилијемсон.

Пројекат је лепо уобличен у десет тачака или реформских политика – које су делимично већ биле садржане и у доктрини неолиберализма – а међу њима су најважније: приватизација јавних предузећа и свих јавних ресурса, либерализација трговине, либерализација финансијског тржишта, либерализација страних директних инвестиција, укидање субвенција и дерегулација прописа који ометају улазак на тржиште и ….. Може се оценити да се једна од основних идеја – којом су се руководили аутори овога манифеста – огледа у намери да се са неколико стратешких тачака уклони држава из економске сфере и да се умањи њен утицај. Остале тачке су само форма да би се замаглиле намере, односно циљ Пројекта.

Са Пројектом су се сагласили – ММФ, Светска Банка и Министарство финансија САД, а потом га је 1989. године модификовао Џон Вилијемсон и представио јавности као „најбољи” модел за динамичан раст и развој земаља у развоју и земаља у транзицији те га назвао ,,Вашингтонски консензус”. Вероватно је тако назван зато што су га усвојиле три најважније светске институције, а не због тога што су га прве (под принудом) прихватиле земље Латинске Америке.

Након српске октобарске револуције, међународна заједница нам је наметнула „добре услуге” кроз већ спремљене програме реформи и „обучене” иностране саветнике. Они нису имали превише тежак задатак, јер домаћи вазали нису ни размишљали о модернизацији земље и о развоју економије која би се спроводила у интересу већине њених грађана. Себе су сматрали „Богом датим владарима” и одмах су прихватили универзални програм неолибералне економије базиран на „Вашингтонски консензус” и настојали да верно имплементирају све његове инструменте. Последице су катастрофалне и још ће се дуго и дуго осећати.

Тако је и „Вашингтонски консензус” стигао у Србију и то на велика врата. Здушно су га сви тадашњи властодржци прихватили, на челу са Демократском странком и хитро кренуле у разарање српске привреде. За штету коју су направили, нико никада није одговарао. Али, све су то економски злочини који никада не могу да застаре. Демократска странка, са Александром Влаховићем радила је директно у интересу моћних и богатих, а на штету своје државе, њених интереса и свих грађана.

У српској историји не можете наћи ни један период у којем је нека власт, зарад своје политичке елите која жели да на истој остане, улизички сарађивала са толико непријатеља сопственог народа. Чак су и комунисти имали неко своје достојанство. Они су то радили полако и перфидно. ДС је то радио ужурбано и темељно на очи народа. Без имало срама, без имало стида.

danijela

—————–

8.3.2016. за ФБР аутор Данијела Ружичић

 

2 replies »

 1. Кратко и јасно. Право у мету. ПОВЕЗАНИ ТЕКСТОВИ: Прича о Србистану и Мајмунима 1 и 2

  Свиђа ми се

 2. НА ЖАЛОСТ ОВОГ НАРОДА – СВИ ИМАЈУ ИСТЕ МЕНТОРЕ !

  ТО САДА И ВРАПЦИ ЗНАЈУ ! ДР ИНГ БОЖИДАР МИЛОСАВЉЕВИЋ http://skrivenosaznanje.blogspot.com

  >Вторник, 8 марта 2016, 22:31 UTC от „СРБски ФБРепортер“ : > >РЕПОРТЕР posted: “

  Шта је ДС урадила за Србију, не знам. Шта је ДС урадила против Србије, доста тога знам. Обично кажу баксуз види све што не ваља, али ако се њихов криминални рад ломи на грбачи целог народа онда о баксузлуку нема ни говора.

  Неолиберална доктрина је “ >

  Свиђа ми се